Kritik: Erhvervsskoler nedprioriterer ventilation

Erhvervsskolerne beskyldes for at holde på deres vvs-elever af økonomiske årsager i stedet for at motivere flere til at tage det afsluttende hovedforløb på ventilationsuddannelsen, som kun udbydes i Næstved.

”Problemet er, at de unge først bliver bekendt med ventilation, når de allerede har valgt uddannelse”, siger konsulent for EVU Torben Urhskov. Skal flere elever blive ventilationstekniker, skal de tidligere præsenteres for uddannelsen, mener han..

De tekniske erhvervsskoler er specialiserede med forskellige uddannelser efter et fælles grundforløb, der indleder bygge- og anlægsuddannelsen. Herefter skal eleven vælge, om han eller hun vil fortsætte på skolen eller rejse videre til en anden skole.

Flere skoler tilbyder hovedforløb 1 og 2 for vvs-uddannelsen, men kun Erhvervsuddannelsescenter Sjælland i Næstved kan give de afsluttende hovedforløb 3 og 4 til ventilationsuddannelsen.

Læs også: Stor fremgang for ventilationsuddannelse

Det skaber mistanke hos branchefolk om kassetænkning hos skoler uden en fuld ventilationsuddannelse. Branchefolk vurderer, at skolerne er ansporet til at holde eleverne på egne uddannelser, fordi de tjener på deres egne elever.

”Skolerne går med skyklapper på og ser på deres egen butik. De har ikke været så flinke til at fortælle om ventilationsuddannelsen, fordi de mister indtægter ved at sende eleverne væk til andre skoler”, siger Torben Urhskov, der er konsulent for EVU og Tekniq.

Kritik af udstyr
Efter Undervisningsministeriets vejledning skal eleverne efter en uge med ventilationsundervisning kunne forklare, hvad der sker i et ventilationsanlæg samt indregulere og foretage enkelte målinger af luftstrømme.

Det er dog ikke alle skoler, der er skarpe nok på grundforløbets ventilationsuge, mener undervisningskonsulent Bent-Ole Bohn fra brancheorganisationen Tekniq.

Han mistænker skolerne for at tænke på elevøkonomi, inden de investerer i en nødvendig opgradering af undervisere og udstyr.

Læs også: Stigende antal uddannelsesaftaler i branchen

”Jeg vil gætte på, at grundforløbets ventilationsuge på cirka halvdelen af skolerne ikke lever op til behovet. Det er ikke godt nok, for vi vil gerne have flere lærlinge ind på området”, siger Bent-Ole Bohn.

TEC lytter til kritikken
Hos den københavnske erhvervsskole TEC lytter man til kritikken. Udviklingschef Per Buron vil ikke sige, at grundforløbet er mangelfuldt, men oplyser, at skolens ventilationsundervisning på grundforløbet bliver bedre i løbet af efteråret.

”Ventilationsundervisningen vil fremover fylde mere. Vi er ved at bygge grundforløbet op med faciliteter og opkvalificering af vores egne folk i samarbejde med andre erhvervsskoler, så det bedre matcher branchens behov”, siger Per Buron.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Genvex

Sponseret

Kom med til Bornholm og mød "Mr. Genvex"

03.04.2025VELTEK

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde

25.03.2025Genvex

Sponseret

Du kan få hjælp til finansieringen af dit ventilationsanlæg

21.03.2025Genvex

Sponseret

Få en gennemgang af vores nye ECO 175

18.03.2025Geovent

Sponseret

C.C. Jensen optimerer produktionen med varmegenvinding og forbedret arbejdsmiljø

17.03.2025Installator.dk

Intelligent teknologi rykker ind i ventilationsløsningerne

17.03.2025LS Control A/S

Sponseret

Mulig energibesparelse i byggeri

17.03.2025BG Termic Plus

Sponseret

TERMIC PLUS – din totalleverandør til boligventilation

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup