LED-revolutionen for gadelygter er nær
En massiv udskiftning til LED-gadebelysning står for døren over hele landet. Men hold godt øje med kvaliteten af LED-armaturerne, advarer DTU-professor og Solar.
En revolution inden for gadebelysning er på vej. I nær fremtid skal de danske kommuner bruge i omegnen af fem milliarder kroner på at udskifte de over 500.000 udendørslamper, der oplyser byer og veje. Udskiftningen bliver et væsentligt led i den politiske strategi, der gerne skulle ende med at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler.
Den eksisterende udendørsbelysning skal i vid udstrækning erstattes med LED, som er den teknologi, der bedst kan leve op til kravene om fremtidens gadebelysning, der både skal være strømbesparende og kunne styres mere intelligent, end i dag.
For at give kommuner og bygherrer mulighed for at afprøve forskellige LED-løsninger i praksis, inden belysningsrevolutionen for alvor sætter ind, er Danmarks Tekniske Universitet (DTU) gået sammen med Albertslund Kommune om et testcenter, Danish Outdoor Lighting Lab (DOLL).
Centret skal styrke LED-forskningen og klæde de herboende lysvirksomheder på til det globale LED-marked. Ud over det såkaldt levende lyslaboratorium i Albertslund består DOLL af to lyslaboratorier, der ligger på DTU.
Kæmpe energieffektivisering
Ifølge Niels Carsten Bluhme, direktør for miljø- og teknikforvaltningen i Albertslund Kommune, går 20 procent af det samlede elforbrug i dag til belysning. Ved at skifte til LED vil forbruget kunne nedbringes med 80 procent, og det vil samlet set svare til en effektivisering på 16 procent af det danske energiforbrug, fortæller han til DTU-magasinet Dynamo.
LED-teknologien er en spændende teknologi, fordi den gør det muligt at skabe lys-løsninger, der ud over at spare på energien og dermed CO2-udledningen også kan bruges til mange spændende og intelligente løsninger, siger professor på DTU Fotonik Paul Michael Petersen til Dynamo. Han leder DTUs forskning inden for LED og fortæller, at teknologien udvikler sig hastigt i disse år. Men der er grund til at holde øje med kvaliteten, mener han. Ellers er der risiko for store fejlinvesteringer og efterfølgende kostbare udskiftninger.
Mål og succeskriterier for DOLL
At opnå teknologiske forspring, som øger konkurrencekraften og giver mulighed for skabelse af nye produkter og løsninger
At øge samspillet mellem forskningen og den private og offentlige sektor
At skabe flere arbejdspladser og øge eksporten
At bidrage til mere energieffektive løsninger i samfundet
Kilde: Gate 21 (forummet bag DOLL)
Solar A/S er klar med LED-gadebelysning
Hos Solar melder produktchef for belysning, Fin Rask-Pedersen, at grossisten er klar til markedet for LED-gadebelysning og ser store muligheder for salg. Det er hovedsagelig gadebelysning fra Osram/Siteco, som Solar har på hylderne.
Det kan godt være, at nogle i branchen taler om, at LED ikke er helt færdigudviklet, men det vil være det samme som at sige, at man først vil købe en bil, når den er færdigudviklet. Der vil jo altid ske noget nyt, når det gælder teknologi, men vores LED-løsninger til gadebelysning er både driftsikker og markedsparat, siger Fin Rask-Pedersen.
Han bekræfter, at udskiftningen til LED er i gang med projekter fordelt på kommuner landet over. Det er mit indtryk, at stort set alle kommuner har projekter i skuffen, og at de er meget fokuserede på de besparelser, der potentielt ligger i at skifte til LED-gadebelysning, siger Fin Rask-Pedersen.
Installatører kan også være med
Selv om det typisk er energiselskaberne, der står for installationen af den nye LED-gadebelysning, kan installatører også byde ind på opgaver.
Nogle steder udbyder man i så små portioner, at installatørvirksomheder uden problemer kan byde på opgaven, men vi ser også store udskiftninger af 1.000-5.000 armaturer ad gangen eller mere. Dette er typisk store EU-udbud, hvor der ofte skal findes finansiering, leveres nye armaturer og som regel også nye master. Da der samtidig skal indgås en serviceaftale i en årrække, er disse projekter interessante for energiselskaber og konsortier, siger Fin Rask-Pedersen.
Produktchefen mener ikke, at LED giver installatørerne særlige udfordringer med hensyn til selve installeringen.
Typisk skal der laves lysberegninger og anden dokumentation, men det foretager vi gerne for installatørerne, siger Fin Rask-Pedersen.
Varme er en akilleshæl
Solars produktchef påpeger en enkelt akilleshæl for LED-armaturer, varme.
Hvor en traditionel lyskilde kun bliver bedre af at sidde i et varmt armatur, sidder LED på en printplade, der opfører sig som al anden elektronik hvis det bliver for varmt, forkortes levetiden ganske betragteligt. Derfor skal producenterne have styr på kølingen i LED-armaturerne. Der bliver brugt mange kræfter på at sikre dette, og derfor arbejder Solar kun sammen med velrenommerede leverandører, der også kan leve op til deres garantiforpligtelser i fremtiden og som kan levere reservedele i helt op til 20 år, siger Fin Rask-Pedersen.