Lygas servicerer vvs-installatørerne med succes
Virum-virksomheden Lygas har stor succes med at lave service og reparationsarbejde, som vvs-installatørerne vælger at udlicitere. Forretningsmodellen fungerer godt, fordi Lygas udelukkende udfører service og holder fingrene fra andet vvs-arbejde, mener direktøren.
Selvom det meste af vvs-branchen lige nu kæmper for at komme helskindet igennem nogle svære år, er det lykkedes servicevirksomheden Lygas at vokse 275 procent siden 2005. Et underskud fra dengang er vendt til sorte tal på bundlinjen og antallet af medarbejdere er vokset fra otte til 25 på de fem år, der er gået. Seneste regnskab viste en omsætningsfremgang på 34 procent.
Virksomhedens simple koncept er at tage sig af service og garantireparationer på gasfyr, varmepumper og solvarmeanlæg, som installationsvirksomhederne af den ene eller anden årsag ikke selv ønsker at tage sig af.
Ofte er det yderst bekosteligt for VVS-installatørerne at stå for service og garantireparationer. Der skal løbende investeres i uddannelse og kompetenceudvikling, man skal have et omfattende reservedelslager og ikke mindst en vagtordning, som er meget ressourcekrævende. Derfor vælger mange at bruge os som samarbejdspartner, siger administrerende direktør i Lygas Kim Ovdal.
I øjeblikket har Lygas 90 VVS-installatører som kunder, der er spredt ud over hele Sjælland. For at samarbejdet med dem skal glide glat, er det ifølge Kim Ovdal, utrolig vigtigt, at virksomheden er i stand til at adskille ansvarsområderne knivskarpt, så Lygas udelukkende tager sig af service, mens VVS-virksomhederne klarer installationerne.
Installatøren skal kunne stole 100 procent på, at vi som servicepartner ikke bevæger os ind på hans forretningsområde og for eksempel lige sætter en ny vandhane op, når vi er på servicebesøg hos kunden. Derfor har vi i Lygas valgt at være absolut uvildige og kun fokusere på service og reparationer, hvilket er en væsentlig årsag til vores succes, mener Kim Ovdal.
Tillid er alfa omega
Netop tilliden er også afgørende for Arne Sørensen, der er ejer af firmaet Flemming Meinz VVS, som har specialiseret sig i installation af gasfyr.
Jeg indledte et samarbejde med Lygas for to år siden, og den primære årsag var, at de ikke laver vvs-opgaver. Tidligere har jeg samarbejdet med andre kolleger i branchen, som gerne ville tage servicen for mig, men ofte sad jeg tilbage med en fornemmelse af, at jeg aldrig ville se kunden igen. Typisk får man jo en naturlig tilknytning til ham, der servicerer gasfyret, siger Arne Sørensen.
Som udgangspunkt ville han gerne stå for servicen selv, men han mener ikke, at virksomheden, som kun har seks ansatte, er gearet til det.
Det er meget resursekrævende at have en døgnvagtordning, når man kun er seks mand. Det ville jo betyde, at jeg som ejer stort set skulle stå til rådighed døgnet rundt. Det er jeg simpelthen ikke interesseret i, konstaterer Arne Sørensen og fortsætter:
Noget andet er, at VVS-faget er kæmpestort, og mine spidskompetencer ligger ikke inden for service af gasfyr. Hvis jeg skulle påtage mig opgaven, ville jeg være nødt til at ansætte mig ud af det, og det synes jeg heller ikke giver mening så vil jeg hellere koncentrere mig om min kerneforretning.
Lygas ringer med ordrer
Arne Sørensen mener ikke, at han går glip af ordrer, fordi han ikke får foden inden for døren hos kunden, når der skal laves service på de gasfyr, han selv har installeret.
Hvis en medarbejder fra Lygas er ude at servicere en af mine kunder, som gerne vil have løst en vvs-opgave, så ringer Lygas-montøren op til mig og siger, at jeg skal tage kontakt til kunden med et tilbud. Så på den måde har jeg stadig øjnene ude hos slutbrugerne. Lysgas fungerer bare som min forlængede arm, fortæller Arne Sørensen.
Kim Ovdal kan heller ikke se noget problem i, at installatørerne ikke kommer ud og ser kunderne i øjnene, når der er vrøvl med gasfyret eller solvarmeanlægget. Han mener tværtimod, at modellen er til gavn for alle parter.
Installatøren får en meget mere tilfreds kunde, når vi går ud og repræsenterer ham, fordi kunden får hjælp af en, der er specialist på området. Men det betyder jo ikke, at han mister kunden, fordi han ved, at vi med 100 procents sikkerhed ikke laver vvs-arbejde, konstaterer Kim Ovdal. Han erkender, at der ikke har været helt klare aftaler om disse forhold i branchen tidligere, men han mener, at hvis man vil udvikle branchen i forhold til øget brug af koncepter og specialisering, så er det nødvendigt, at der sker en kraftig professionalisering på området.
Derfor er Lygas også klar til at indlede samarbejde med endnu flere end de 90 installatører, som er i folden i dag, men Kim Ovdal er ikke interesseret i, at virksomheden bliver ved at vokse med samme hastighed som de seneste år.
Det er ikke et must at blive endnu større, men det er et must at kunne yde en rigtig god service. Og jeg vil gerne kunne tilbyde mine kunder, at de kun behøver at ringe til én bestemt person, hvis der er noget, de vil snakke om. Jeg skal ikke have en virksomhed, hvor de skal igennem ti forskellige led, før de får svar. Det sætter en begrænsning på, hvor meget vi kan vokse, så mere end en 30-35 mand, mener jeg ikke vi skal være, understreger Kim Ovdal.