Rekrutterings-problemer rammer installationsbranchen
Et stigende antal virksomheder kæmper i dag med at finde specialiseret arbejdskraft, og problemet ser kun ud til at blive større i fremtiden. Kompetenceudvikling og uddannelse er vejen frem, vurderer Tekniq.
Det bliver sværere og sværere for installationsbranchen at finde kvalificeret arbejdskraft. Det viser den arbejdskraftanalyse, som installatørernes brancheorganisation Tekniq foretog sidste år.
Læs også: Bornholm efterlyser elektrikere
42 procent af virksomhederne svarer, at de forventer, at det bliver mere besværligt at rekruttere arbejdskraft de kommende to år, mens syv procent svarer, at de forgæves søgte efter nye kvalificerede hænder i april måned sidste år. Det tal steg til 19 procent i november, og når vi skriver 2017 og 2018, kan problemet med manglende arbejdskraft meget vel være langt større.
De seneste prognoser fra Tekniq viser, at der vil komme mere arbejde de kommende år i form af flere infrastrukturprojekter, større byggerier og almennyttige boliger, mens fremskrivninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der kommer til at mangle 30.000 håndværkere om bare seks år.
Kø på kvalifikationerne
Der er større problemer med at rekruttere arbejdskraft og få besat stillingerne i dag, end der har været tidligere. Vi vurderer dog ikke, at der bliver mangel på arbejdskraft i 2015, men vi kan risikere at komme dertil om et par år, siger Tina Voldby, der er underdirektør ved Tekniq.
<p>Hvis du kan skaffe mig 10 elektrikere med de rette kompetencer, kan jeg få dem i job i overmorgen.</p>
Bo Flemming Petersen, administrerende direktør, Teamvikaren.
Hun slår fast, at virksomhederne stadig klare sig, og at de ikke har måttet sige nej til ordrer eller opgaver endnu.
Omsætningen har også været en smule faldende i branchen i 2014. Så det er jo ikke sådan, at det buldrer derudaf, eller at beskæftigelsen har været vildt stigende overhovedet ikke. Det handler mere om, at det pludselig er én type opgaver, der er meget aktivitet på, hvor virksomhederne kan komme til at mangle arbejdskraft, fordi deres medarbejdere ikke har de rette kompetencer, forklarer hun.
Problemet for virksomhederne ligger altså i, at deres opgaver i stigende grad kræver specialiserede medarbejdere, og her kan der godt være kø på at rekruttere folk med de rette kompetencer.
Selvfølgelig vil den enkelte virksomhed opleve det som et problem, at de står og mangler specialiseret arbejdskraft. Og de vil helt sikkert sige, at det er mangel på arbejdskraft. Sådan vil det opleves for dem. Men når vi kigger på det overordnet set i branchen, er der stadig ledig kapacitet i branchen, og vi har stadig nok hænder at putte på opgaverne. Det handler bare om at få de hænder i gang, siger Tina Voldby.
Østjylland støvsuger arbejdskraft
En af dem, der sørger for, at elektrikerne og VVS'erne får noget for hånden, er Bo Flemming Petersen. Han er administrerende direktør i et af Danmarks førende vikarbureauer, Teamvikaren. Og hos ham er der ingen tvivl. Den manglende arbejdskraft i installationsbranchen er allerede en realitet.
Hvis du kan skaffe mig 10 elektrikere med de rette kompetencer, kan jeg få dem i job i overmorgen, siger han og fortsætter:
Det er sværere og sværere for os at finde kvalificeret arbejdskraft. I Østjylland suger mange af de store byggerier branchen tør for arbejdskraft, og vi skal bruge længere tid på at finde vikarer med de rette kompetencer, end tilfældet har været tidligere.
Bo Flemming Petersen ser den stigende brug af vikarer som udtryk for et skift i branchen. Virksomhederne kræver mere fleksibilitet fra deres medarbejdere og en større grad af mobilitet. Og den arbejdskraft kan godt være svær at få fingrene i herhjemme.
Vi går lige nu med tanker om, hvorvidt vi skal ud og kigge på udenlandsk arbejdskraft, simpelthen fordi vi ikke kan rekruttere nok vikarer. Vi frygter, at vi langt fra har set toppen af isbjerget. Hvis efterspørgslen overstiger det, vi kan tilbyde, er vi jo nødt til at tænke i alternativer, siger han.
Ansvarsbevidste virksomheder
Tina Voldby nævner også den udenlandske arbejdskraft som en mulighed, hvis udbuddet overstiger efterspørgslen i fremtiden.
Indtil videre satser Tekniq dog på at få de resterende ledige ud på arbejdsmarkedet igen og få mobiliseret de elektrikere og VVS'ere, der rejste til udlandet for at finde arbejde, da den økonomiske krise kradsede mest. Men virksomhederne har også selv et ansvar for at få rekrutteret de rette medarbejdere, mener Tina Voldby.
Læs også: Sværere at rekruttere for installatører
Arbejdspladserne skal synliggøre deres jobs samt være meget specifikke på, hvilke kompetencekrav de søger hos den kommende medarbejder. Og så skal de uddanne lærlingene til fremtidens forretningsområder og ikke kun til det, der arbejdes på aktuelt, siger hun og fortsætter:
Det er dog mit indtryk, at virksomhederne er meget bevidste om dette. Den teknologiske udvikling går så hurtigt, og vil man udvikle virksomheden og tiltrække ny arbejdskraft, er man nødt til konstant at have fokus på kompetenceudvikling. Jeg synes også, at virksomhederne er ekstremt ansvarsbevidste omkring det at udvikle lærlinge, så jeg har svært ved at klandre virksomhederne for ikke at tage det her problem seriøst.