Mikroventilation vinder frem
Ventilationsanlæg behøver ikke at være store centrale enheder, der omfatter hele bygninger i ét system. I mange tilfælde er helt små anlæg, der løser specifikke opgaver i hvert enkelt rum den optimale løsning. Det kaldes mikroventilation, og med ny teknologi og stor fleksibilitet vinder det hastigt frem i både nybyggeri og i forbindelse med energirenovering.
Traditionelle ventilationsanlæg er baseret på, at man flytter luft fra det ene sted til det andet i rør eller kanaler. Jo længere luften skal flyttes, jo mere energi, og dermed penge og miljøbelastning, koster driften og installationen af ventilationsanlægget.
Det regnestykke vendes på hovedet med rørløs mikroventilation. Mikroventilation placeres i muren præcis, der hvor luften skal flyttes, og det giver lavere drifts og anlægsudgifter - faktisk bruger de nye anlæg kun en fjerdel energi i forhold til et traditionelt anlæg.
Der er altid plads til mikroventilation
En oplagt mulighed er i forbindelse med udskiftning af vinduer. Her sætter man anlægget ind i klimaskærmen over vinduet, eller man blænder de øverste 12 centimeter og sætter et tilsvarende mindre vindue ind. Den overskydende plads er nok til at installere et mikroventilationsanlæg, siger Kim Friis Vedøe, der er salgschef hos InVentilate.
Det har InVentilate erfaring med fra danske skoler, boliger og kontorer, for eksempel Birkerød Gymnasium og et projekt i Ålborg, hvor 134 lejligheder i lejlighedskomplekset Grønnegården blev energirenoveret. Men også i nybyggeri er der oplagte muligheder med rørløs mikroventilation.
Flytter luften mindst muligt
I nybyggeri vil man typisk placere mikroventilation direkte i muren. Det fylder så lidt, at man kan placere det præcis dér, hvor det giver optimal ventilation, og hvor man skal flytte luften mindst muligt, fortæller Kim Friis Vedøe.
Læs også: 550.000 kubikmeter luft i timen
Han påpeger, at man undgår sænkede lofter og indviklede konstruktioner, der skal understøtte luftkanaler til et centralt anlæg. Ved energirenovering er der desuden den fordel, at installatøren kan arbejde i et rum af gangen i stedet for at lukke hele bygningen ned for at opsætte et centralt ventilationsanlæg. Det er en fordel på eksempelvis skoler eller andre steder, hvor bygningen skal benyttes under en renovering.
Sådan virker mikroventilation
Mikroventilation fungerer ved, at to moduler i nærheden af hinanden arbejder sammen. Det ene suger luft ind, og det andet suger en tilsvarende mængde ud.
I InVentilates patenterede ventilationssystem, MicroVent, sidder der en regenerator, der meget effektivt optager varmen fra udsugningsluften.
Regeneratoren er lavet af en særlig dansk-udviklet plaststruktur, der helt eliminerer de problemer med frost, som mange andre varmegenindvindingsanlæg har.
Det tager cirka 30 sekunder at mætte regeneratoren med varme, hvorefter de to moduler skifter funktion.
Varmen fra regeneratoren bliver nu blæst ind i lokalet med frisk luft udefra. Det giver en usædvanlig høj varmegenindvinding. På en varm sommerdag bliver processen vendt om, så kold luft blæses ind og varm ud.
Koster det halve at installere
Det er medvirkende til, at anlægsomkostningerne ved mikroventilation er på cirka 50 procent af traditionel ventilation, siger Kim Friis Vedøe.
De største fordele er dog energibesparelsen. Et nyt centralt ventilationsanlæg har et typisk forbrug på 1.800 joule, mens et mikroventilationsanlæg blot forbruger 300 joule pr. kubikmeter. Det giver en fleksibilitet i forhold til energirammen, som bygherrer og ingeniører har fået øjnene op for. Desuden er mikroventilation interessant for arkitekter, fordi de slipper for at skulle tage højde for ventilationskanaler.
Ifølge InVentilate har virksomheden dog måttet kæmpe med en konservativ branche, hvor det har været vanskeligt at komme ind med ny teknologi og nye produkter.
Konservativ branche er ved at blive overbevist
Vi har siden begyndelsen i 2012 haft en grundig dokumentation, og vi lever til fulde op til BR15 og BR20, men vi har oplevet ingeniører, der sagde til os, at vi skulle komme tilbage, når vi havde referencer. Det var svært at komme i gang, men nu har vi referencerne, og der er stor interesse for mikroventilation over hele landet, siger Kim Friis Vedøe.
InVentilate har patent på sin teknologi i USA og Kina, og der er et patent på vej i Europa. Virksomhedens forretningsmodel er at levere mikroventilationsanlæg til installatører, som opsætter anlæggene.
Læs også: Genvex: Voksende efterspørgsel på ventilation
Alle anlæg programmeres specifikt til hver enkelt installation. Alt efter projektets omfang kan MicroVent leveres med 2, 3, 4, 5, 6, 7 eller 8 ventilatorer i hver enhed. MicroVent er udstyret med et LON-interface, så det umiddelbart kan kommunikere med BMS-systemer. Det gør det muligt at styre de enkelte anlæg individuelt fra centralt hold fra internettet eksempelvis via smartphone.