Minister vil undersøge udbuddet af energiuddannelser
Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen erkender, at det meget store udbud af energiuddannelser målrettet installatører kan skabe unødvendig forvirring. Derfor vil ministeren nu afdække forholdene på området.
Der kan være kommet for mange energiuddannelser med titler som VE-installatør, Energivejleder og EnergieXpert på markedet, lyder det fra klima- energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen. Derfor vil han nu undersøge, om det store uddannelsesudbud skaber unødig forvirring.
Meldingen kommer efter, at DS Håndværk & Industri har rejst en kritik af, at udbuddet af energi-efteruddannelser rettet mod installatører er blevet alt for stort og broget.
Organisationen mener, at den store mængde af uddannelser forvirrer både installatører og forbrugere, og at installatørerne i nogle tilfælde føler sig pressede til at tage kurser, der indeholder kompetencer, som de reelt har i forvejen.
Forholdene skal afdækkes
Ifølge Rasmus Helveg Petersen har organisationen muligvis en pointe:
Det er positivt, at mange aktører ønsker at sikre et højt niveau i kvalifikationerne af installatører på energiområdet. Men det kan på den anden side godt være med til at skabe nogen forvirring på markedet. Derfor vil jeg også bede Energistyrelsen tage en drøftelse med organisationerne på området for at få afdækket forholdene og set på mulige løsninger, siger Rasmus Helveg Petersen til installator.dk.
Uddrag af efteruddannelser på energiområdet
- EnergieXperten
- Energivejlederen
- VE-installatør
- KSO-installatør
- Energimester
- Energihåndværker
- Energiteknolog
- Grøn Håndværker
- Bedre Bolig-rådgiver
- Klimainstallatør
- ZERObolig energivejleder
Forsvarer regeringens uddannelser
Han forsvarer dog i samme åndedrag, at regeringen selv har søsat to energi-efteruddannelser inden for det seneste år.
Det er rigtigt, at vi fra regeringens side inden for de senere år har lanceret to efteruddannelser på energiområdet, som er relevante for installatører. Det drejer sig om VE-installatøruddannelsen og BedreBolig-uddannelsen. Begge efteruddannelser sikrer efter min opfattelse nogle kompetencer, som vi har brug for, for at få fart på energiforbedringerne, ikke mindst hos de private boligejere, siger Rasmus Helveg Petersen.
Værdien af netop BedreBolig-uddannelsen har DS Håndværk & Industri tidligere stillet spørgsmålstegn ved og advaret om, at ordningen risikerer at blive endnu et frivilligt tilbud, som fungerer fint på papiret, men ikke flytter ret meget i det virkelige liv.