Næste generation af solceller er på vej

Siden det store solcelle-boom i 2012 er der dukket en række nye muligheder op i form af bygningsintegrerede solceller og husstandsbatterier, der kan lede til en ny bølge af solcelleinstallationer.

Hvis man ikke lige ved det, kan man ikke umiddelbart se, at der er tale om et solcelletag. Her er det GS Integra Line SP fra danske Gaia Solar. PR-foto..

Tilskuddene er væk, og solcelleinstallatører på villavejenes tage er blevet et særsyn. Men bare vent, lyder det fra solcellebranchen, vi skal nok komme igen. Solceller er i de seneste fem stille år faldet markant i pris, og der er kommet to nye jokere i markedet: batteriet og bygningsintegration.

Lad os først tage et kig på de nye solceller. De er nemlig blevet så effektive og billige, at forrentningen er på 9-10 procent for et husstandsanlæg hos en privat husejer og på 10-13 for en typisk boligforening – vel at mærke helt uden de tilskud, der ikke eksisterer længere.

Tilsvarende forrentningsprocenter gælder for virksomheder og offentlige myndigheder. Det betyder i princippet, at et moderne solcelleanlæg er selvfinansierende, medmindre man betaler det med et kviklån.

Nyheder på designfronten
Udover den lave pris på de nye solcelleanlæg er der også sket noget på designfronten. Anlæggene kan i dag leveres, ikke blot som integrerbare, men som deciderede tagløsninger, hvor tagsten, pap eller anden tagbelægning simpelthen erstattes af solcellemoduler.

Det har to fordele. Først og fremmest spares udgiften til tagmateriale under solcellerne og hele tagets areal udnyttes til solenergi.

En tredje fordel kan være, at en integreret løsning er langt mere æstetisk end de traditionelle løsninger, hvor solceller lægges meget synligt ovenpå på det eksisterende tag.

Læs også: Tesla-soltag kommer til Danmark

”Man vil nok ikke lave en integreret solcelleløsning, hvis man har et nyt og velfungerende tag. Men tænk på nybyggeri og tagrenoveringer. Her bliver solceller en helt oplagt løsning”, siger Sigurd Leth, der er direktør i firmaet Gaia Solar.

Han peger på, at perspektivet er ganske stort eftersom Aalborg Universitet har anslået, at 8,5 millioner kvadratmeter tag skal skiftes hvert år fremover i Danmark, mens 1,5 millioner kvadratmeter skal renoveres.

En meget stor del af disse renoveringer vil med fordel kunne ske med integrerede solceller.

Elementerne i dette integrerede solcelletag er fremstillet af hærdet glas, der er stærkere end tegl. Fordi elementerne er lette, kan de med fordel også benyttes på facader. PR-foto. .

Flere muligheder på vej
Den amerikanske elbilproducent Tesla er også på vej til Danmark med et solcelletag, der ligner teglsten. Elementerne er lavet af keramisk materiale, og de skulle være hårdere end alternativerne af beton og tegl.

De fås i fire forskellige varianter, så de farvemæssigt kan indpasses i de fleste byggerier. Nyskabelsen fra Tesla er, at løsningen inkluderer et stort batteri, der kan oplades af solcellerne og levere strøm til hus og eventuelt Teslaen i garagen.

Visionen fra det amerikanske selskab er, at solcelletag skal være så billige, at de kan matche traditionelle tagløsninger på prissedlen. Og der er ikke langt til at opfylde den målsætning.

Læs også: Byggeforsker advarer: EU-direktiv vil hæmme solceller og vindmøller

Et integreret solcelletag, som det eksempelvis kan købes i dag hos Gaia Solar i Danmark koster omkring 2.500 kroner per kvadratmeter alt efter hvilken løsning, der vælges.

Et billigt eternittag koster til sammenligning omkring 600 kroner per kvadratmeter, og et finere tegltag koster omkring 1.200-1.800 kroner pr. kvadratmeter.

Tesla-taget kan ikke købes endnu i Danmark, men der er opsat et tag i Dragør på Amager, og de foreløbige erfaringer viser, at anlægget fungerer glimrende i det danske klima.

”Batterier forventes at styrke solcelle-området meget, da de nu er blevet modne i kvalitet, og priserne ventes at falde med hele 15 procent om året, de næste tre-fire år, hvilket blandt andet drives af el-bil-udviklingen. Dette vil betyde, at mange vil kunne øge deres anlægs størrelse og opspare endnu mere energi. Dette gælder alle segmenter, stort set", siger Sigurd Leth og fortsætter:

"Boligejendomme vil også med fordel kunne benytte solceller og kombinere det med batteriløsninger. Hvis de yderligere anvender bi-måler-ordningen, altså hvor de selv afregner strøm med lejlighederne – så vil de kunne udbygge solcelleanlægget betydeligt og skabe en endnu større besparelse”, vurderer Sigurd Leth.

Stort perspektiv for installatører
Mulighederne for installatører er interessante de kommende år, ikke mindst fordi de nye solcelleløsninger har flere tilkoblede elementer og bliver designet til integration.

En installatør kan eksempelvis få en hel tagentreprise inklusiv solceller, installation af batterier, el-arbejde og eventuelt også kombinationer med varmepumper og andre energitiltag.

”Vi forventer, at der vil komme flere muligheder på markedet fremover, og det er interessant for installatørerne. Fremtidens forbruger skal bruge en del mere strøm end i dag. El- og hybridbilerne kommer med fuld fart, og dertil kommer en elektrificering af opvarmningen af husene. Dette øger efterspørgslen på strøm, og derfor vil der være et stigende behov for at kunne producere strømmen lokalt”, siger Sigurd Leth.

Læs også: Tekniq: Positivt med fortsættelse af VE-ordning

Udfordringen for installatørerne er at få kendskab til løsninger og at kunne rådgive kunderne om både solceller og økonomien i løsningerne.

”Kunderne kan eksempelvis opnå en forbedring af deres energiforbrug – og kombineres solceller med isolering og andre tiltag – kan de givetvis opnå en energiklasseforbedring, som i sidste ende kan spare mange penge og samtidig hæve værdien af kundernes boliger”, siger Sigurd Leth.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

23.04.2024Installator.dk

Ny rapport: Hver tredje SMV har ikke styr på IT-sikkerheden

21.03.2024Belimo A/S

Sponseret

Opfyld kravene om energibesparelser i boliger med intelligente ventiler

21.03.2024Installator.dk

Better Energy på vej med 10 MW batteri til energilagring i Hoby solcellepark

21.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

13.03.2024Solar Light – Innovative lighting is our dedication

Sponseret

Effektiv udskiftning af armaturer med smarte hurtigkoblinger

26.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

15.02.2024Installator.dk

Nye tal: Høje startomkostninger bremser boligejernes grønne løsninger

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København