Ny teknologi forbedrer forbrænding i fjernvarmeanlæg

Euro Therm udvikler sammen med FORCE Technology koncept til kamerastyret forbrændingsoptimering.

Anders Holmgaard (tv.) fra Euro Therm og driftsleder Peter Bakke fra Hinnerup Fjernvarme sammen med den nye kameraløsning, der filmer forbrændingsprocessen inde i kedlen. Foto: PR. .

Frem til 2020 har Danmark nogle ambitiøse klima- og energimål. For at målene kan nås, skal en større og større del af fjernvarmeværkerne fyre med biomasse, og netop inden for det felt har Danmark en række virksomheder, der via høj specialisering kan hjælpe udviklingen på vej.

En af de virksomheder er aarhusianske Euro Therm. Her har man i samarbejde med FORCE Technology for nylig indledt pilotprojekt med nyt kamera til forbrændingsovervågning i biomassefyrede fjernvarmeanlæg. De første tests, som er gennemført på et fjernvarmeværk i Hinnerup, lover godt for det endelige produkt.

”Kameraet overvåger forbrændingen og giver via software signal til kedelanlægget, hvis ikke biomassen udnyttes mest hensigtsmæssigt. Dermed kan risten automatisk justeres for optimeret forbrænding. Det er vores klare forventning, at kameraløsningen vil give os mulighed for større fleksibilitet i driften samtidig med en optimal udnyttelse af biobrændslet”, siger Anders Holmgaard, der er projektleder hos Euro Therm. 

Mulighed for billigere brændsel
For firmaet bag kamerateknologien, FORCE Technology, har det givet god mening at samarbejde med Euro Therm om projektet med biomasse, da instituttet i mange år har arbejdet med teknologisk optimering af affaldsforbrænding.

”Vi ville naturligvis gerne udbrede vores teknologi til andre former for varmeværker, og med et vist forbedringspotentiale var biobrændselsværkerne oplagte”, fortæller projektleder Jesper Cramer fra FORCE, der peger på Euro Therms kompetencer inden for biobrændselsanlæg som en afgørende faktor for samarbejdet.

”Ud over, at værkerne kan udnytte biomassens brændselsværdi bedre, kan kameraløsningen også give værkerne mulighed for at købe mere uensartet og dermed billigere brændsel, da kameraet og softwaren bag vil give værkets reguleringssystem informationer, så det kan tage højde for forskellighederne”, fortsætter han.

De to virksomheder forventer, at kameraovervågningen vil sikre en endnu mere stabil forbrænding, og det vil i sidste ende betyde, at værket kan give en højere ydelse, uden at det belaster resten af anlægget. Dermed kan produktet være med til at udskyde en eventuel udvidelse af fjernvarmeanlægget med en række år.

Samtidig med kameratests arbejder Euro Therm på at optimere forbrændingsristen i kedlen, så den bedst muligt understøtter teknologien. Det vil ifølge projektleder Anders Holmgaard foregå sideløbende med resten af projektet, der løber over tre år og afsluttes i 2017. Løsningen spås både et stort potentiale herhjemme og på eksportmarkederne.

- JKK 

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

03.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Populære LED lysskinner i nye udgaver med lav blænde

03.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Nyt samarbejde skal accelerere CO2-venlige løsninger i Danmarks el-infrastruktur

03.04.2025Installator.dk

Regeringen klar med indgreb mod brodne kar blandt elselskaberne

02.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[EKSTRA BONUS] Gør et kup – og få et påskeæg med i købet!

01.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

LIVE FRA LAGERET: Se hvad Alcadon sendte ud en solskinsformiddag i april

01.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Filtrerede RJ45 jackstik

30.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE VIDEOEN] Hvad er "The Enoc Way"?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup