Nye elregler øger konkurrencen mellem installatører

Danske særregler på el-området bliver afskaffet, og der indføres dokumentationskrav for test. Det vil skabe større konkurrence mellem elinstallatørerne, der kan vælge at gøre det ekstra arbejde gratis eller sætte det på regningen.

Nye EU-harmoniserede regler for udførelse og drift af elektriske installationer forventes at træde i kraft 1. juli. Jørn Jørgensen fra elkonsulenterne.dk påpeger, at el-installatører og rådgivere i overgangsperioden vil konkurrere på at vælge det nye eller gamle regelsæt. Foto: Peter Mulvany..

Det bliver mere tidskrævende for elinstallatørerne at udføre deres arbejde, når nye elsikkerhedsregler bliver indført. Det betyder, at installatørerne fremover i højere grad skal dokumentere deres arbejde, og det vil gøre projekterne mere tidskrævende og dermed dyrere at gennemføre.

Når de nye regler træder i kraft senere i år, vil der være en overgangsperiode på to-tre år, hvor installatørerne kan vælge, om de vil følge de nye eller gamle regler. Med de nye regler skal installatørerne give en testrapport til kunderne, mens de kan spare tid ved at fortsætte med de gamle regler. Det kan skabe et prispres fra de installatører, der vælger at følge de gamle regler i overgangsperioden, lyder vurderingen fra flere fagfolk.

Jørn Jørgensen, installatør fra elkonsulenterne.dk, mener, at nogle installatører vil spare tid og penge ved at bruge de gamle regler så længe som muligt, mens eksempelvis de rådgivende ingeniører vil bruge de nye regler til at dokumentere deres gennemregninger af installationen.

"Hvis jeg var elinstallatør, vil jeg trække det så længe som muligt, inden jeg anvender de nye regler, mens jeg som rådgiver vil skynde mig at tage dem i brug, så jeg kan give dokumentationen til bygherren", siger Jørn Jørgensen.

<p>"Man kommer ud i problemer, hvis man fortsætter med at lave elinstallationer som hidtil, for på et tidspunkt vil kunden spørge til den dokumentation, han ikke har fået". </p>

Peter Rosenberg Kjær, installatør og inspektør hos elsikkerhed.dk

Europæisk standard
Den nye elsikkerhedslov afløser den overordnede stærkstrømslov for elektriske installationer, der sidst blev revideret i 2003. Det er fortsat uvist, præcis hvordan de nye regler bliver formuleret, og hvornår de træder i kraft. I øjeblikket er reglerne i en høringsfase med forventet ikrafttrædelsesdato 1. juli i år. Sikkerhedsstyrelsen vil foruden dokumentationskrav blandt andet afskaffe 75 procent-reglen for dimensionering af kabeltykkelse og have en meter frirum foran kabelskabe. De nye regler indfører ensartede europæiske regler og åbner for mere fri konkurrence mellem europæiske installationsvirksomheder.

Peter Rosenberg Kjær, installatør og inspektør fra elsikkerhed.dk, vurderer, at den installatør, der gerne vil være first-mover på de nye elsikkerhedsregler, men ikke kan forklare forskellen på de nye og gamle regler for kunden, i overgangsfasen risikerer at arbejde gratis. 

"Når kunderne ser, at der er nye krav om dokumentation, vil de have den, så det, der vil påvirke elektrikerne mest, er, at de skal lave mere arbejde for de samme penge", siger Peter Rosenberg Kjær.

Installatører skal på kursus
For at være fuldt opdateret på elsikkerhedsloven anbefaler de to konsulenter, at man bruger nogle dage på skolebænken til at orientere sig om de nye krav. Ellers kan der opstå uheldige situationer, hvor kunderne undrer sig over det tilbudte eller udførte elarbejde.

"Man kommer ud i problemer, hvis man fortsætter med at lave elinstallationer som hidtil, for på et tidspunkt vil kunden spørge til den dokumentation, han ikke har fået", siger Peter Rosenberg Kjær.

Han anbefaler installatørerne og andre fagfolk et dagskursus for at lære de nye regler at kende, mens Jørn Jørgensen vurderer, at installatørerne skal regne med et par dage eller en uge på skolebænken afhængig af, hvor godt man er inde i de nuværende regler.

"Et gå hjem-møde er for lidt, for det vil kun give en idé om, hvad der er nyt", siger Jørn Jørgensen.

Større krav med nye regler
Når de nye elsikkerhedsregler træder i kraft 1. juli 2016, forsvinder flere danske særregler og fagudtryk til fordel for standardiserede europæiske regler og begreber. Reglerne og ikrafttrædelsesdatoen er endnu ikke endelig vedtaget, så der kan komme ændringer:

  1. 75 procent-reglen forsvinder, så installatører og elektrikere skal beregne nødvendig dimensionering af kabeltværsnit
  2. Foran en tavle skal der være en meter fri plads i stedet for 0,7 meter som hidtil
  3. Ved afslutning af et installationsarbejde skal der fremover udarbejdes en rapport, førstegangsverifikation, til kunden med dokumentation for eftersyn og afprøvning af arbejdet
  4. Beskyttelse mod direkte berøring (BDB) kaldes fremover grundbeskyttelse
  5. Beskyttelse mod indirekte berøring (BIB) kaldes fremover fejlbeskyttelse
  6. HPFI/HFI fejlstrømsafbryder kaldes fremover RCD
  7. Lysgrupper kaldes fremover grupper
  8. I en toårig overgangsperiode kan elinstallatørerne vælge, hvilke regler de vil anvende. Elinstallationer færdigprojekteret eller påbegyndt inden slutningen af overgangsperioden kan udføres efter de gamle regler i yderligere et år

Kilder: Jørn Jørgensen, elkonsulenterne.dk, Peter Rosenberg Kjær, elsikkerhed.dk samt ”Forslag til bekendtgørelse om sikkerhed for elektriske installationer”. 

<p>"Man kommer ud i problemer, hvis man fortsætter med at lave elinstallationer som hidtil, for på et tidspunkt vil kunden spørge til den dokumentation, han ikke har fået". </p>

Peter Rosenberg Kjær, installatør og inspektør hos elsikkerhed.dk

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

08.11.2024Installator.dk

Better Energy skærer markant ned

08.11.2024Installator.dk

Schneider: Fremtidens bygninger mangler fleksibilitet i el-distributionen

07.11.2024Installator.dk

Andelen af nye solgte elvarebiler er fordoblet på et år

07.11.2024Inspectly ApS

Sponseret

Fra god til ekstraordinær: Vigtigheden af kvalitetsstyring

07.11.2024Installator.dk

Populær tilskudspulje til robotter og digital omstilling fortsætter

Aarhus Vand styrker vandforsyningen i kommunen med digital tvilling fra Schneider Electric

07.11.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

07.11.2024Carlog System

Sponseret

Kan du koordinere medarbejdere og styre tidsforbruget?

06.11.2024Installator.dk

Digitalisering står højt på agendaen i installationsbranchen

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Ibrugtagning af bygninger (baseret på Commissioning/DS3090)

Kursus om ibrugtagning af bygninger, baseret på Commissioning / DS3090 - en vej til at undgå lange mangellister og deraf følgende gener og omkostninger.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Kongsvang Allé 29, 8000 Aarhus C

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Termografering

Få styr på anvendelse af termografering til screening af bygninger og på de muligheder, termograferingen skaber for professionelt at formidle dine anbefalinger til forbedringer på bygningen.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Gregersensvej 1, Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Varmepumper - VE-installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Er du klar til at tage din salgsstrategi til næste niveau? Vores salgskursus om varmepumper er designet til at give dig de nødvendige værktøjer og viden til at rådgive dine kunder effektivt og øge dit salg.

Dato

13.11.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning