Nye pumper kan spare en milliard kroner

Først røg glødepæren, og nu er turen kommet til pumperne. EUP-direktivet sætter den 1. januar en stopper for salg af pumper, som ikke lever op til krav om energieffektivitet. Grundfos præsenterede ved et stort arrangement sit bud på ultra-energieffektive cirkulationspumper.

ALPHA2 og MAGNA3 blev introduceret på ”Big Bang Circulator Event Copenhagen” i Tivoli, hvor 450 mennesker deltog. Her fra workshoppen. Foto: Grundfos..

1,29 milliarder kroner kan danske virksomheder og husstande tilsammen spare, hvis alle pumper udskiftes med de seneste nye. Det oplyser salgschef Henrik Falck, Grundfos. Tallet er beregnet ud fra, at pumpedrift lægger beslag på ti procent af verdens (og Danmarks) elforbrug. Det er dog delvist teoretisk, for det betaler sig generelt ikke at udskifte pumper, som er under fire til fem år gamle.

”Vores pumper er verdens mest energieffektive,” siger salgschef Henrik Falck. Foto: Grundfos.

”I Danmark har vi længe haft fokus på udskiftning af pumper, men der sidder rigtig mange gamle pumper rundt omkring, og i forhold til cirka ti år gamle pumper er der et besparelsespotentiale på op til 75-80 procent,” siger salgschef Henrik Falck, Grundfos.

Han tilføjer, at investering i de nye pumper vil være tjent ind på to til tre år.

Energibesparelser

Forestiller man sig, at alle pumper i Danmark bliver udskiftet med innovative lavenergi-pumper fra Grundfos, vil vi tilsammen kunne nedsætte vores elregning med godt en milliard kroner, reducere CO2-udslippet med 452.000 tons og opnå en samlet reduktion af elforbruget på 1,26 milliarder kWh. Det svarer til 650.000 danskeres private elforbrug om året.
Kilde: Grundfos

Nye pumper til store og små
De pumper, som Grundfos præsenterede på sit stort anlagte arrangement om energieffektivitet, ”Big Bang Circulator Event Copenhagen”, hedder henholdsvis ALPHA2 og MAGNA3.

450 kunder og branchefolk deltog den største produktlancering i virksomhedens historie, som fandt sted i Tivoli Congress Center i København.

ALPHA2, som er egnet til en- og tofamilieshuse, kommer på markedet til december, mens MAGNA3, som er beregnet til større ejendomme og erhverv, allerede er på markedet.

Pumperne kan styres via smartphone, så man undgår alt for mange fjernbetjeninger. Man skal bare bruge en app og en dongle, som monteres i bunden af smartphonen.

”App’en en kan bruges til at hente produktinformation om den pumpe, man står overfor. Og er pumpen gammel, kan man også få forslag til en eventuel udskiftning,” siger han.

Det, der gør den store forskel for energiforbruget, er den elektronik, som efterhånden har sneget sig ind – for eksempel indbygget frekvensomformer, siger Henrik Falck.

MAGNA3 er mest skelsættende
”En af de mest skelsættende features ved MAGNA3, er den intelligente autoadapt-funktion. Den finder selv det optimale driftspunkt fra blandt andet sommer til vinter, og sørger for den bedste balance mellem energiforbrug og komfort, som vi jo ikke vil give afkald på. Den optimerer simpelthen hele tiden forbrug i forhold til behov,” fortæller han.

EuP-direktivet

Fra 1. januar 2013 tillader EuP-lovgivningen kun CE-mærkning af de mest energieffektive A-mærkede cirkulationspumper, og kun disse pumper må markedsføres. Som en konsekvens bliver den velkendte A-G-mærkning derfor erstattet af energieffektivitetsindekset (EEI), hvor eksterne cirkulationspumper kun må have et EEI på maksimum:

  • 0,27 fra 2013
  • 0,23 fra 2015

MAGNA3 har et EEI på helt ned til 0,17, mens tallet for ALPHA2 er helt ned til 0,15. Grundfos’ cirkulationspumper har allerede igennem flere år levet op til kravene for både 2013 og 2015.
Kilde: Grundfos

MAGNA3 har også en indbygget opstartsguide (install wizard), der sikrer, at pumpen indstilles til den ønskede driftsform. Derudover er den nye MAGNA3 udstyret med driftshistorik – data, som bruges til at analysere eventuelle behov for ændringer i anlægget.

ALPHA2 sparer 30 kWh
Den eksisterende Alpha-pumpe har et forbrug på ca. 80 kWh om året, mens den nye klarer sig med ca. 50 kWh. Til sammenligning bruger en gammel UPS-pumpe ca. 525 kWh om året, så her er tilbagetalingstiden ifølge Henrik Falck nede på omkring to år.

”Vores pumper er verdens mest energieffektive,” siger han.

For begge pumper er energibesparelsen et væsentligt argument, men det tæller også, at intelligensen i pumpen gør det lettere at fejlfinde.

Kæmpe potentiale
”Potentialet for udskiftning er enormt, og vi vil meget gerne hjælpe installatørerne med at promovere det her over for deres kunder. Og opstår der problemer, kommer vi gerne ud og kigger på det,” siger han og forsikrer, at besparelserne er større end man lige skulle tro.

For at illustrere potentialet fortæller han, at Grundfos i Danmark har udskiftet sine egne pumper og opnået en besparelse på 2,5 MWh om året.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.01.2025Minimax Danmark

Sponseret

Minimax står i en brønd – her virker det også perfekt!

10.01.2025Geberit A/S

Sponseret

Skole forbedrer toiletoplevelsen for eleverne med douchetoiletter

06.01.2025Purus

Sponseret

MultiFlex gulvafløb med ”usynlig” Tile løsning

06.01.2025Dimex

Sponseret

Tilgængeligt og digitalt – et badeværelse for alle generationer

02.01.2025Grohe A/S

Sponseret

Grohe lancerer nyt informationsmateriale til nybyggeri

18.12.2024Purus

Sponseret

Rustfri sanitet og Rustfri indretning

16.12.2024Minimax Danmark

Sponseret

Sådan virker sæbe i hårdt og blødt vand – se video!

11.12.2024Purus

Sponseret

Stor kollektion af gulvafløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus