Nyt måleapparat afslører lynhurtigt fejl på solcelleanlæg
Jysk iværksættervirksomhed har udviklet et måleapparat, som i et snuptag afslører fejl og gør livet nemmere for servicemontører.
Solcelleanlæg, som begynder at fejle og producerer mindre strøm, er et problem, som opleves oftere og oftere. Men nu er den jyske iværksætter-virksomhed EmaZys Technologies, som ligger i Green Tech Center i Vejle, tæt på at have en effektiv løsning klar.
Virksomheden, der har eksisteret siden 2011, har udviklet et velfungerende måleapparat, der lynhurtigt afslører, hvor fejlen på solcelle-anlægget er placeret.
Kan forhindre skader og brande
Ifølge opfinder Anders Rand Andersen er det unikke ved apparatet, at det med en enkelt måling kan stille diagnosen for en hel streng af solcellepaneler i et solcelleanlæg.
Dermed sparer servicemontører meget tid i forhold til alternativer, som er at måle elektrisk effekt på panelerne enkeltvis med dyre og komplicerede apparater, siger Anders Rand Andersen til Ingeniøren.
Læs også: Forum Horsens sparer millioner på nyt solcelleanlæg
En typisk fejl på solcellerne kan ifølge Anders Rand Andersen være kortslutning til jordforbindelse via bittesmå og usynlige huller i paneler eller kabler. Hyppige fejl i billige paneler kan medføre skader som følge af opvarmning, når en stærk strøm passerer gennem et passivt område af et panel.
Denne type skade er irreversibel og kan lede til andre skader samt brand, men med det nye måleapparat bliver fejlene hurtigt afsløret og lokaliseret, og derved kan skader og brande undgås.
Vores teknologi bygger på såkaldt impedans-spektroskopi, hvor man sender små sinussignaler ind i systemet og analyserer den strøm, der opstår. Ved at sende signaler med forskellig frekvens får man et spektrum, der gør, at man også kan lokalisere, hvor en eventuel fejl befinder sig, siger Anders Rand Andersen til Ingeniøren.
Kundetests af apparatet
Det er planen, at måleapparatet skal på markedet i 2015. Inden da skal det dog testes blandt kunder ude i marken. EmaZys vil på den måde arbejde videre med brugergrænsefladen.
Det skal være let for en montør ude på stedet med det samme at måle, hvor fejlen er, siger Anders Rand Andersen til Ingeniøren.
-KLZ