Opgør med vvs-branchens prisstruktur på vej
DS Håndværk & Industri ønsker et opgør med vvs-branchens nuværende prisstruktur, som i september blev udstillet i DR-programmet Kontant. Organisationen har derfor inviteret en række grossister til møde om listepriser og høje rabatter.
Vvs-branchen lider under en stærkt problematisk prisstruktur, som er forvirrende og tidskrævende for både vvs-installatører og forbrugere at gennemskue. Det er holdningen hos DS Håndværk & Industri, som har inviteret vvs-branchens grossister til et dialogmøde for at ændre situationen.
Initiativet fra installatør-organisationen kommer efter, at DR-programmet Kontant i september udstillede branchen ved at vise en række eksempler, hvor vvs-installatører tog enorme overpriser for materialer.
Kernen i problematikken er, at stort set alle installatører får meget høje rabatter hos grossisterne, men alligevel sender de høje listepriser videre til forbrugerne. Dermed opstår der stor forskel på de materialepriser, der fremgår af fakturaen, og de priser som forbrugeren kan finde materialerne til på nettet eller i byggemarkedet.
Ifølge DS Håndværk & Industri er branchens kutyme med at sende listepriserne videre til forbrugerne med til at holde installatørernes timepriser kunstigt nede. Det er altså balancen mellem timepris og materialeavancer, som organisationen gerne vil have ændret hurtigst muligt.
Vil opnå fælles forståelse
Vores medlemmer har længe ønsket sig gennemsigtige priser og rabatstrukturer, så de kan købe deres materialer til en ordentlig pris og ikke risikerer at snyde hverken sig selv eller kunden, siger direktør i DS Håndværk & Industri Jani Lykke Methmann.
Læs også: Organisationer: Kontant-udsendelse var unuanceret
Hun håber, at et møde med grossisterne kan føre til en fælles forståelse for, at det er nødvendigt at gøre noget.
Vi kan ikke acceptere, at vore medlemmer bliver udstillet gang på gang som i Kontant. Det vil vi gerne fortælle grossisterne og samtidig høre, hvor de står. Jeg er nemlig usikker på, hvor mange af dem, der reelt er klar til ændringer, siger Jani Lykke Methmann.
<p>Vi kan ikke acceptere, at vore medlemmer bliver udstillet gang på gang som i Kontant. Det vil vi gerne fortælle grossisterne og samtidig høre, hvor de står" </p>
Jani Lykke Methmann, direktør i DS Håndværk & Industri
Solar klar til dialog
Hos Solar er direktør for VVS Jimmi Berg positiv over for DS Håndværk & Industris initiativ.
Vi lever af den professionelle installatør, så vi har selvfølgelig interesse i, at de kan håndtere deres kunder professionelt, og at de ikke bliver udstillet som nogen, der scorer kassen. Derfor deltager vi gerne i en rundbordssamtale, hvor det bliver diskuteret om rabatterne på bruttoprisen er med til at skabe et skævt billede af priserne på materialer, siger Jimmi Berg.
Læs også: Grossister gør lagervarer til skaffevarer
VVS-grossisternes brancheforeningen Rørforeningen er også opmærksom på problematikken, men ønsker ikke at tage initiativer i retning af at ændre situationen.
Jeg tror, der er en fælles forståelse for, at tingene med fordel kan ændres, men på grund af konkurrencelovgivningen kan vi ikke holde møder med vores medlemmer om prisstrukturen, siger Kim Holst, der er direktør i Rørforeningen.
Han henviser til, at foreningen for år tilbage fik forbud af Konkurrencestyrelsen mod at samle sine medlemmer og diskutere problemet. Den problematik er DS Håndværk og Industri opmærksom på og afventer i øjeblikket tilladelse fra Konkurrencestyrelsen til overhovedet at afholde mødet. Der arbejdes også med det alternativ, at en repræsentant fra Konkurrencestyrelsen kan deltage på mødet.
Erhvervsmagasinet Installatør har også forsøgt at få en kommentar fra Brødrene Dahl, Lemvigh-Müller, AO Johansen og Sanistål til denne artikel, men trods talrige henvendelser har det ikke været muligt før deadline. Dog skriver administrerende direktør i AO Johansen Niels A. Johansen i en mail via sin sekretær, at han ikke deltager i mødet og derfor ikke vil kommentere på prisstrukturen.