Oplysningspligt om el-materiel afskaffet

Som et led i den nye autorisationslov er byggemarkederne ikke længere forpligtet til at oplyse, hvilke af de el-produkter, de sælger, som kræver autorisation at installere. Installatør-organisationen Arbejdsgiverne frygter, at det vil resultere i flere el-ulykker.

Byggemarkederne er ikke længere forpligtet til at skilte med, hvilke el-produkter der kræver autorisation at installere. Foto: Pressefoto, Silvan. .

Det har i en årrække været et krav, at byggemarkeder og andre butikker i detailhandlen skal skilte tydeligt med det, hvis de sælger el-materiel, der ifølge loven kun må installeres af en autoriseret elinstallatør. Men i forbindelse med implementeringen af den nye autorisationslov bortfaldt bestemmelsen i al ubemærkethed denne sommer.

Læs også: Ny autorisationslov er stadig uklar

Begrundelsen for ændringen er blandt andet, at ”en informationsindsats fra Sikkerhedsstyrelsen er mere egnet til at give forbrugerne den nødvendige information på en tilstrækkelig nuanceret måde”. Det nævnes også som begrundelse, at der aldrig har været en tilsvarende bestemmelse på VVS- og kloak-området, og at ændringen vil betyde en administrativ lettelse for forhandlere af elektrisk materiel - for eksempel byggemarkeder.

Frygter el-ulykker
Informationsansvaret ligger altså nu alene hos Sikkerhedsstyrelsen, og det bekymrer el-konsulent hos Arbejdsgiverne René Kjemtrup.

“Hvis eksempelvis stikkontakter eller stærkstrømskabler er tilgængelige i byggemarkederne uden nogen form for advarsel, så er det naturligt, at folk tror, at de selv må installere produkterne. De skilte, der var i forretningerne, betød, at folk spurgte, og dermed kunne de få klar besked om reglerne”, siger René Kjemtrup og fortsætter:

“Jeg er oprigtig bekymret for, hvad det her får af sikkerhedsmæssige konsekvenser. Og jeg mener ikke, at Sikkerhedsstyrelsen indtil videre har løftet opgaven med at informere danskerne om, hvilke produkter, der kræver autorisation at installere, og hvilke der ikke gør”, konstaterer Rene Kjemtrup.

SIK afviser kritikken
Hos Sikkerhedsstyrelsen forstår fungerende kommunikationschef Mette Cramon ikke kritikken. Hun frygter ikke flere el-ulykker af den grund:

”Vi tror ikke på, at ændringen vil gå ud over sikkerheden, for det er næppe et lille skilt i et byggemarked, der regulerer danskernes adfærd på det her område. Man skal huske på, at man også kan købe de her produkter på nettet og i udlandet for den sags skyld. Det handler generelt om at sætte ind med viden og oplysning, så folks adfærd i forhold til gør-det-selv-arbejde bliver mere sikker”, siger Mette Cramon.

Hun understreger, at Sikkerhedsstyrelsen på ingen måde er begyndt at tage mere løst på elsikkerhed, men at styrelsen blot har ændret strategi i forhold til, hvordan man bedst muligt oplyser danskerne om, hvad de selv må installere, og hvad de ikke må installere.

”Så sent som i august gennemførte vi tv-kampagnen ”Før du gør det selv – se hvad du må på sik.dk”, som kørte landsdækkende på TV2. Målet med den var udelukkende at lære danskerne, at de skal gå ind på vores hjemmeside og tjekke, hvad de selv må lave, før de går i gang med et gør-det-selv projekt, der inkluderer el- eller VVS-arbejde”, siger Mette Cramon.

Læs også: Kritik af autorisationslov fortsætter

Ikke nok
I stedet for en tv-kampagne så Rene Kjemtrup hellere, at kunderne bliver informeret i købssituationen. For eksempel gennem en pjece om reglerne eller at forbrugerne via bonen bliver opfordret til at gå ind på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside for yderligere oplysninger, hvis de har købt elmateriel, der kræver autorisation at installere.

Mette Cramon understreger, at Sikkerhedsstyrelsen løbende informerer om området med artikler, plakater, kampagner og ved at udbygge hjemmesiden sik.dk.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Undgå driftsstop: Fire råd til at beskytte virksomheders elsystem mod fejl

20.02.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Lineær belysning hos Toyota STS Biler Viborg

20.02.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Databoom kræver nye opgør med traditionelle effektivitetsmålinger i datacentre

20.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

Er vi ikke alle i ny og næ på udkig efter pålidelige og effektive COAX-løsninger?

17.02.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Altid på den sikre side, med Klauke

14.02.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Slutspurt

12.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

24, 25, kransekage og AI

11.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye muligheder for avanceret beskyttelse – men mulighederne forpligter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding