Oplysningspligt om el-materiel afskaffet
Som et led i den nye autorisationslov er byggemarkederne ikke længere forpligtet til at oplyse, hvilke af de el-produkter, de sælger, som kræver autorisation at installere. Installatør-organisationen Arbejdsgiverne frygter, at det vil resultere i flere el-ulykker.
Det har i en årrække været et krav, at byggemarkeder og andre butikker i detailhandlen skal skilte tydeligt med det, hvis de sælger el-materiel, der ifølge loven kun må installeres af en autoriseret elinstallatør. Men i forbindelse med implementeringen af den nye autorisationslov bortfaldt bestemmelsen i al ubemærkethed denne sommer.
Læs også: Ny autorisationslov er stadig uklar
Begrundelsen for ændringen er blandt andet, at en informationsindsats fra Sikkerhedsstyrelsen er mere egnet til at give forbrugerne den nødvendige information på en tilstrækkelig nuanceret måde. Det nævnes også som begrundelse, at der aldrig har været en tilsvarende bestemmelse på VVS- og kloak-området, og at ændringen vil betyde en administrativ lettelse for forhandlere af elektrisk materiel - for eksempel byggemarkeder.
Frygter el-ulykker
Informationsansvaret ligger altså nu alene hos Sikkerhedsstyrelsen, og det bekymrer el-konsulent hos Arbejdsgiverne René Kjemtrup.
Hvis eksempelvis stikkontakter eller stærkstrømskabler er tilgængelige i byggemarkederne uden nogen form for advarsel, så er det naturligt, at folk tror, at de selv må installere produkterne. De skilte, der var i forretningerne, betød, at folk spurgte, og dermed kunne de få klar besked om reglerne, siger René Kjemtrup og fortsætter:
Jeg er oprigtig bekymret for, hvad det her får af sikkerhedsmæssige konsekvenser. Og jeg mener ikke, at Sikkerhedsstyrelsen indtil videre har løftet opgaven med at informere danskerne om, hvilke produkter, der kræver autorisation at installere, og hvilke der ikke gør, konstaterer Rene Kjemtrup.
SIK afviser kritikken
Hos Sikkerhedsstyrelsen forstår fungerende kommunikationschef Mette Cramon ikke kritikken. Hun frygter ikke flere el-ulykker af den grund:
Vi tror ikke på, at ændringen vil gå ud over sikkerheden, for det er næppe et lille skilt i et byggemarked, der regulerer danskernes adfærd på det her område. Man skal huske på, at man også kan købe de her produkter på nettet og i udlandet for den sags skyld. Det handler generelt om at sætte ind med viden og oplysning, så folks adfærd i forhold til gør-det-selv-arbejde bliver mere sikker, siger Mette Cramon.
Hun understreger, at Sikkerhedsstyrelsen på ingen måde er begyndt at tage mere løst på elsikkerhed, men at styrelsen blot har ændret strategi i forhold til, hvordan man bedst muligt oplyser danskerne om, hvad de selv må installere, og hvad de ikke må installere.
Så sent som i august gennemførte vi tv-kampagnen Før du gør det selv se hvad du må på sik.dk, som kørte landsdækkende på TV2. Målet med den var udelukkende at lære danskerne, at de skal gå ind på vores hjemmeside og tjekke, hvad de selv må lave, før de går i gang med et gør-det-selv projekt, der inkluderer el- eller VVS-arbejde, siger Mette Cramon.
Læs også: Kritik af autorisationslov fortsætter
Ikke nok
I stedet for en tv-kampagne så Rene Kjemtrup hellere, at kunderne bliver informeret i købssituationen. For eksempel gennem en pjece om reglerne eller at forbrugerne via bonen bliver opfordret til at gå ind på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside for yderligere oplysninger, hvis de har købt elmateriel, der kræver autorisation at installere.
Mette Cramon understreger, at Sikkerhedsstyrelsen løbende informerer om området med artikler, plakater, kampagner og ved at udbygge hjemmesiden sik.dk.