Organisationer: Kontant-udsendelse var unuanceret
Vvs-branchen blev i går hængt ud for at tage overpriser for materialer i DR-programmet Kontant. Både Tekniq og DS Håndværk og Industri mener, at udsendelsen tegnede et unuanceret billede af virkeligheden, men organisationerne erkender også, at branchens prisstruktur er et problem.
Installatør-organisationerne DS Håndværk & Industri og Tekniq mener, at vvs-branchen blev urimeligt hængt ud i DR-programmet Kontant, som blev sendt tirsdag aften.
Programmet illustrerede gennem en række sure vvs-kunder, hvordan de priser som vvs-installatørerne tager for materialer er mange gange højere end de priser, kunderne selv kan finde stumperne til på nettet.
Mange udgifter skal dækkes
Hos DS Håndværk & Industri gør direktør Jani Lykke Methmann opmærksom på, at vvs-installatørerne udover materialer har en række andre udgifter, som skal dækkes.
Konkurrencen er benhård i branchen, og vvserne tjener ikke masser af penge på at udnytte sagesløse forbrugere. Installatørerne har mange flere udgifter end de rene stumper og den rene lønudgift til den svend, der sætter toilettet op eller fører rørene til den nye radiator, skriver Jani Lykke Methmann i en kommentar på organisationens hjemmeside.
Hun nævner blandt andet garantiordning, lovpligtige forsikringer, kvalitetsstyringssystem og akutte besøg hos kunder, som omkostningstunge poster, som installatøren skal have dækket.
Branchen er presset
I Tekniq er det heller ikke holdningen, at udsendelsens stempling af branchen var retvisende. Dertil er økonomien simpelthen for presset i blandt vvserne, pointerer direktør i Tekniq Niels Jørgen Hansen.
De avancer, der blev nævnt i udsendelsen er langt fra dækkende. For hvis det var tilfældet, så VVSernes økonomi anderledes og bedre ud. Sandheden er, at VVS-branchens indtjening absolut ikke er for høj. I 2012 havde næsten hver 5. virksomhed underskud. Og det gennemsnitlige resultat pr. ansat var kun på 30.000 kr. Så kom ikke og sig, at VVS-branchen er forgyldt, skriver Niels Jørgen Hansen i en kommentar til udsendelsen.
Problematisk prisstruktur
Kontant-udsendelsen giver dog også anledning til selvransagelse i de to organisationer. Hos Tekniq mener man, at branchen skal arbejde for at gøre timeprisen højere, så det ikke er nødvendigt med de meget høje avancer på materialerne for at få forretningen til at hænge sammen.
Vi anerkender, at branchen har problemer med prisstrukturen. Kunderne kan jo kun henvise til det, de ser på fakturaen og der bliver avancerne på materialer til tider opfattet som værende for høje. Det kan for den enkelte kunde være svært at se, hvorfor man skal betale så meget for en vare, man kan købe billigere i en anden forretning. Kunden må naturligvis acceptere, at man ikke blot betaler for materialerne, men også for at VVS-installatøren tager ansvar blandt andet for et hensigtsmæssigt materialevalg. Men kundens forståelse stopper, hvis prisforskellen bliver for stor, skriver Niels Jørgen Hansen.
DS Håndværk & Industri påpeger, at grossisterne også har et ansvar for at skabe en mere simpel prisstruktur i branchen.
I DS Håndværk & Industri er vi enige i, at grossisternes listepriser er vildledende. Vi har påpeget dette længe men har indtil nu talt for døve ører både i forhold til grossisterne og andre organisationer i branchen. Men der er naturligvis ingen, der tvinger installatørerne til at sende disse vildledende priser videre til kunderne ikke desto mindre er det blevet kutyme, og det har holdt timepriserne nede på et kunstigt lavt niveau. Og netop fordi konkurrencen i branchen er benhård, er der ingen, der kan ændre det system og sætte timepriserne op til et reelt niveau, pointerer Jani Lykke Methmann.
Hun understreger at hun senere i denne uge vil holde møde med grossistbranchen for at diskutere sagen.
Se Kontant-udsendelsen her.