Organisationer: Lærlinge er for dyre
Hvis problemet med manglende praktikpladser skal løses, bør prisen for en lærling sættes ned, mener flere organisationer.
Det koster næsten 15.000 kroner om måneden at uddanne en lærling. Og det er alt for meget. Det skriver direktøren for Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen, direktøren for Tekniq Niels-Jørgen Hansen og viceformanden for Landbrug & Fødevarer Lone Andersen i en fælles kronik, som Berlingske bringer i dag.
De tre organisationer roser generelt den erhvervsskolereform, som undervisningsminister Christine Antorini har søsat, men pointerer, at det også er på tide at gøre op med en af de hellige køer i praktikpladsdiskussionen: Nemlig virksomhedernes omkostninger ved at have elever og lærlinge. Først når de omkostninger er bragt ned, vil det være muligt at skaffe den faglærte arbejdskraft, der bliver brug for fremover, lyder argumentationen.
Læs også: Fagforbund: Stigning i lærlinge-mobning
Organisationerne henviser til en ny analyse om praktikpladssituationen fra tænketanken DEA. Den viser, at 25 procent af de virksomheder, der allerede har lærlinge, ville tage flere lærlinge, hvis lærlingelønnen var lavere. Og over halvdelen af virksomhederne ville tage flere lærlinge, hvis lærlingene i stedet for løn fik SU.
Læs også: Dom: lærlinge for godtgørelse trods konkurs
Giv dem SU
Det resultat af undersøgelsen skal man tage meget seriøst, mener Dansk Byggeri, Tekniq og Landbrug og Fødevarer:
Selvfølgelig skal de unge have løn, når de arbejder og uddanner sig i virksomheden, men hvorfor ikke give dem SU, når de deltager i skoleophold? Andre unge under uddannelse får SU. Hvis politikerne virkelig mener deres satsning på erhvervsuddannelserne alvorligt, så frigør virksomhederne for forsørgelsesudgifter, når lærlingene er på skole. Den lønrefusion, som virksomhederne i dag får fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (en fond, der omfordeler penge mellem virksomheder, der ikke uddanner til virksomheder, som tager et uddannelsesansvar), kunne i stedet bruges til et oplæringstilskud til de virksomheder, der tager elever og lærlinge, argumenterer organisationerne i debatindlægget.
-LA