Pas på - når du køber solceller
Vi har oven på solcelleboomet i 2012 set rigtig mange defekte solcelleanlæg leveret af firmaer, der er lukket, hvilket betyder at garantien forsvinder.
Med de nye solcelleregler er der igen mulighed for at opnå en forhøjet afregningspris for eventuel overproduktion. Reglerne trådte i kraft den 11. februar 2015.
Men der er god grund til at være på vagt, når man som installatør eller forbruger skal købe solceller. Det er ikke ligegyldigt, hvilken type solceller man køber eller af hvem.
Et solcelleanlæg er en langsigtet investering, der skal holde i 25 til 30 år. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på de kvalitetsmæssige udfordringer, der kan opstå i anlæggets levetid.
Spørgsmål om leverandørens robusthed er altafgørende og bør være en vigtig del af beslutningsprocessen både for installatører og private. Vi har oven på solcelleboomet i 2012 set rigtig mange defekte solcelleanlæg leveret af firmaer, der har skyndt sig at dreje nøglen om, når kunderne forsøgte at få repareret eller udskiftet de defekte solceller.
Netop derfor er det vigtigt at vælge solceller fra de kendte mærkevareproducenter og vælge en bundsolid leverandør, udtaler produktingeniør fra Solar, Steffan Frisk.
Chefkonsulent Søren Rise fra TEKNIQ er helt på linje med Solar:
Under sidste solcelleboom i 2012 så vi desværre, at en uendelig række af personer lavede parallelimport af solceller. De købte typisk en containerfuld med solcellepaneler fra Kina, og siden har disse parallelimportører drejet nøglen og lukket butikken. Det helt store problem her er, at garantien forsvinder, når firmaerne lukker. Vil man investere i et solcelleanlæg kan det ikke anbefales nok at gå til sin installatør og sikre sig, at solcellerne kommer fra en seriøs leverandør. Kunden skal sikre sig, at der er en reel garanti, for eller kan det blive meget dyrt at have købt billigt, forklarer Søren Rise.
Solar har valgt solcellepaneler fra to af verdens største mærkevareleverandører Hyundai og Sharp.
Sharp har mere end 50 års erfaring med solceller
I 60`erne begyndte Sharp at producere solceller til satellitter og i 70`erne til det kommercielle marked.
I Solar trækker vi på de erfaringerne, vi har draget i flere af vores datterselskaber i Europa. Vi kan se, at Sharp i Tyskland i dag leverer flere solcellepaneler til udskiftning i eksisterende defekte anlæg, end de sælger solceller til nye anlæg. Det fortæller desværre om en række virksomheder, der har solgt billige anlæg, hvori der opstår defekter indenfor de første 5 til 6 år. Dette påvirker rentabiliteten i disse anlæg, ja faktisk betyder det i nogle tilfælde et direkte tab for investor, fortæller Steffan Frisk fra Solar.
Befæstelsen skal være af bedste kvalitet
Men også montagedelen, som solcellerne fæstnes på, skal være af god kvalitet, for at solcelleanlægget kan opnå den forventede levetid.
Der er desværre en del eksempler på solceller, der er fløjet af tage pga. af utilstrækkelig befæstelse. Vi har i Solar bred erfaring fra hele Europa, og på baggrund af dette draget nogle konsekvenser. I Solar sælger vi udelukkende velkendte kvalitetsmontagesystemer, som er testet under alle tænkelige forhold. Montagesystemet fra Flamco er et gennemtestet og yderst innovativt system til solcellemontage på flade tage. Montagen af Flamco Falx er cirka 40 % hurtigere end andre systemer, og derudover er systemet baseret på lav ballast. Med erfaringer fra både Holland og Danmark kan jeg konkludere, at de rette komponenter er en nødvendighed for at drive en effektiv forretning, forklarer Steffan Frisk.