Performancetest sikrer energieffektivitet
Som en af de første tekniske installatører har Bravida Danmark udført en afsluttende performancetest på en bygning tilknyttet Syddansk Universitet.
Installations- og servicevirksomheden Bravida Danmark har stået for alle de tekniske installationer på en 8.000 kvadratmeter stor bygning på Syddansk Universitet. I den forbindelse har virksomheden gennemført en omfattende performancetest en metode til at efterprøve hvordan de forskellige installationer lever op til den forventede ydeevne.
Bygningsstyrelsen, der har implementeret performancetesten som et krav i de fleste af sine større udbud og entreprisekontrakter, er yderst tilfreds med resultatet af Bravida Danmarks test såvel som med samarbejdet mellem de involverede entreprenører og rådgivere.
Samarbejdet med alle parter på projektet har været rigtig godt. Der har været udvist stor interesse og omhu for at gennemføre både installationsarbejde og test, siger Thomas Rysgaard, projektleder fra Bygningsstyrelsen. Han fortsætter:
Der er ikke tvivl om, at et perfekt samarbejde mellem alle parter er nødvendigt for at komme i mål med testen. Performancetesten er en hård eksamen. Den er ligeglad med de traditionelle faggrænser i byggeriet, men er en funktionsbaseret afprøvning af, om slutresultatet er i orden.
Om performancetesten
- Bygningsstyrelsens performancetest er en konkret metode til at eftervise hvordan de forskellige anlæg til vand, el, varme og ventilation, lever op til funktionalitet og ydeevne.
- Inden bygningen tages i brug, måles der gennem en række test. Udfaldskravene af testen er kontraktmæssigt og økonomisk bindende.
- Der er som udgangspunkt afsat 20 dage til indregulering og seks dage til performancetesten. Testen sikrer, at parterne ikke skal bruge tid og penge på kostbar efterregulering.
Kilde: Bravida Danmark.
Thomas Rysgaard forklarer endvidere, at byggebranchens rådgivere har tradition for at lave mangelgennemgang af byggerierne baseret på visuel inspektion. Og det er langt fra tilstrækkeligt i dag, hvor bygningerne er spækket med teknik.
Som bygherre har vi i stedet brug for at vide, om installationerne virker, om de lovede virkningsgrader er opfyldt, om alt er korrekt indreguleret, og om installationerne regulerer korrekt i samspil og som en helhed. Det er de spørgsmål, vi får klare svar på ved at performanceteste, så eventuelle mangler bliver udbedret inden aflevering. At arbejdet med performancetesten så oveni købet også smitter af på de øvrige bygge-processer, er en ekstra fordel, siger projektlederen.
Læs også: Ny test skal måle ydeevne i offentligt byggeri
Bravida Danmark er glade for den vellykkede afslutning på det komplekse projekt. Projektchef Troels Køhler fortæller:
Da det er en af de første gange et byggeprojekt afsluttes med en performancetest, har det været meget spændende at være med i denne udvikling. Kravet om at vi som entreprenører i konkrete tal skal bevise, at bygningen fungerer 100 procent som lovet inden aflevering, stiller store krav til hele processen.
Troels Køhler er ikke i tvivl om udbyttet:
Vi har lært meget af dette projekt og sikret os en konkurrencefordel, idet vi nu har en omfattende praktisk erfaring med denne test, og vores testrapport samtidig danner baggrund for Bygningsstyrelsens kommende performancetests.
-CHM