Politiskolen vokser, mens vandforbruget falder
Et målrettet energispareprojekt har sikret et markant fald i vandforbruget på Politiskolen i Brøndby. Nu kigger energiansvarlige på andre af Rigspolitiets afdelinger.
Der er fuldt blus på Politiskolen i Brøndby i denne tid. For mens de venter på udvidelser af skolens kapacitet både på Sjælland og på en ny skole i Jylland, er der blevet sat midlertidige pavilloner op for at huse et større optag af kommende politifolk fra nær og fjern.
I alt har 600 studerende og 150 undervisere deres daglige gang på skolen, hvoraf flere af dem tager bad både to og tre gange om dagen grundet meget fysisk træning.
Læs også: Hvidovre sparer stort på vandregningen
”I den offentlige sektor er der stort fokus på at spare energi. Energi-, Forsynings og Klimaministeriet har udstukket krav om 14 procent besparelser inden 2020 og mest muligt på vandforbruget, så det kræver, at vi kigger på al energi lige fra el og varme til vand”, forklarer Henrik Johansen, der er facility manager og energiansvarlig i Rigspolitiet for politiets cirka 83.000 kvadratmeter bygninger i hovedstadsområdet – heriblandt de bygninger, der huser Politiskolen.
Han forklarer samtidig, at det er vigtigt at kigge på forbruget, når man lejer bygninger, da det er her, der kan hentes en masse fordele – især når antallet af brugere af bygningerne stiger.
Test af vandbesparende brusepaneler
Da de studerende på politiskolen er forpligtigede til at holde sig i form, går de ofte i bad op til tre gange om dagen. Derfor har man valgt at fokusere på vandforbruget ved at teste nye, vandbesparende brusepaneler, der kan reducere vandforbruget fra 20 til 9 liter i minuttet uden at give komforttab.
”Vi startede med at udvælge et afgrænset baderum og opsatte målere, der kunne måle vandforbruget på det eksisterende udstyr. Derefter skiftede Politiskolen i samarbejde med en lokal VVS’er alle armaturer med et miks af brusepaneler, elektroniske FM Matsson-vandhaner og etgrebs armaturer med koldstart”, forklarer Claus Dennis, der er energirådgiver hos FM Mattsson Mora Group Danmark, og fortsætter:
”Ret hurtigt tegnede der sig et mønster af store besparelser, og resultaterne i projektperioden var markante – den totale vandbesparelse var på 25 procent, mens det varme vand blev reduceret med 53 procent”.
Erfaringer kan også bruges i andre afdelinger
Kort tid efter udskiftningerne stod Politiskolen overfor en markant udvidelse. Fra august 2016 voksede skolens kapacitet fra 750 studerende og ansatte til 975 – et tal, der kunne påvirke energi- og vandforbruget.
Alligevel kunne man i Brøndby holde forbruget under det normale.
”Vi var i forvejen bevidste om potentialet i at fokusere på vand og energi, men alligevel overraskede resultaterne. Vi har haft en stigning i antallet af brugere på 30 procent, men vi har ikke øget forbruget”, fortæller Henrik Johansen.
Han påpeger samtidig, at man med disse erfaringer nu kigger på andre af Rigspolitiets afdelinger.
- EL