01.09.2015  |  EL  |  Belysning

Prisen på LED-pærer kan falde drastisk

Ved at erstatte kostbare metaller med langt billigere og lettere tilgængelige har amerikanske forskere måske fundet en løsning, der kan nedsætte produktionsomkostningerne på LED-pærer med 90 procent.

LED-pærerne er i fuld gang med erobre verdensherredømmet inden for belysning, ikke mindst i kraft af det lave strømforbrug som LED-pærerne har. Men LED-teknologien er ikke billig, og det har en håndfuld amerikanske forskere fra Rutgers University i New Jersey sat sig for at gøre noget ved, skriver Ingeniøren.

Læs også: Esbjerg Kommune satser stort på LED

Forskerne mener, at de har fundet nøglen til både at reducere produktionsomkostningerne og samtidig gøre LED-pærerne mere holdbare.

Den høje pris på LED-pærer skyldes blandt andet, at der anvendes kostbare, sjældne metaller til at absorbere diodens blå lys. For at opnå hvidt lys bliver pæren påført en fosforcerende lag, som forskerne har erstattet med et hybridmateriale bestående af gængse, billige metaller og organiske, lysende molekyler.  

Det er disse forsøg, der ifølge forskerne har vist, at det er muligt at nedsætte omkostningerne ved produktionen med op til 90 procent, skriver American Chemical Society på sin hjemmeside.

Læs også: EnergiMidt skal sikre gadebelysning i Aarhus

Forskerne er stadig i færd med at finde frem til de bedste metalkombinationer og undersøger desuden muligheden for at sætte en produktion i gang.  

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

Redaktør, Installator.dk

Uddannelse: cand.comm. i journalistik og historie, Roskilde Universitet 2009. Tidligere job: journalist på erhvervsmagasinerne SCM og CSR, Horisont Gruppen a/s, redaktør samt journalist på magasinet Lederne, pressemedarbejder, Lederne.Fokusområder: teknologi, ledelse og virksomhedsdrift, arbejdsmarkedspolitik og samfundsforhold.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere