Bøvlede regler bremser store solcelleanlæg
Kommuner bliver mødt af administrative benspænd, hvis de vil montere solcelleanlæg på kommunale bygninger. Kommunnernes Landsforening kræver en lovændring.
Ifølge den nuværende lovgivning er det påkrævet, at kommuner opretter selvstændige selskaber for hvert solcelleanlæg, de vil opsætte. Det skaber administrativt bøvl, og gør det besværligt for kommunerne at etablere større solcelleanlæg.
Solceller er ellers et oplagt valg til at dække elforbruget i mange kommunale bygninger, såsom skoler og sportshaller, men en ændring i elforsyningsloven har medført at flere kommunale solcelleprojekter nu står stille.
Lovændringen skyldes, at kommunens indtægter skal være gennemskuelige, og at det er nødvendigt at adskille kommunens skatteindtægter fra andre indtægter, såsom for eksempel indtægter fra strøm produceret af solcelleanlæg.
Læs også: Salget af solceller i kraftig opbremsning
Det er Kommunernes Landsforening (KL) dog ikke tilfreds med og mener, at der må ændres i lovgivningen eller gives dispensation:
De eksempler, som flere kommuner har indsendt til KL, tegner et billede af kommuner, som ønsker at opsætte solcelleanlæg på skoler, institutioner, idrætshaller mv. med en produktionskapacitet, som svarer til bygningens elforbrug. Lovgivningen giver her kommunerne en del unødig administration, som ikke kan have været tiltænkt opsætningen af mindre solcelleanlæg, påpeger Birthe Rytter Hansen, der er chefkonsulent i Kommunernes Landsforenings kontor for Teknik og Miljø, over for Ingeniøren.
På opfordring af KL er Energistyrelsen nu sat på sagen og undersøger muligheden for dispensation til kommunerne.
-KK