Så meget energirenoverer installatørerne
En stor del af de renoveringer, som installatørerne udfører, skaber energibesparelser, viser ny rapport. Der er dog brug for at sætte yderligere fut i udskiftningen af olie- og gasfyr, mener Tekniq.
43 procent af den samlede mængde bygningsrenoveringer, der bliver udført i Danmark, virker energibesparende. Det viser en ny undersøgelse, som Energistyrelsen har offentliggjort for nylig.
Selvom energirenoveringerne i høj grad foretages på bygningens ydre, herunder vinduer, tag og facade, fremgår det også, at en stor del af el- og VVS-installatørernes renoveringsarbejde er energioptimerende (Se figurer).
For elinstallatørerne udgør renoveringsopgaver, hvor energieffektivisering er hovedformålet, 8,9 procent af det samlede antal opgaver, mens styring og automatik, som meget ofte har energioptimerende effekt, udgør 11,3 procent af det samlede antal opgaver.
Når det gælder VVS-installatørerne har undersøgelsen ikke selvstændigt kategoriseret renoveringsopgaver, hvor energioptimering er hovedformålet. Men konvertering af varmeanlæg, som udgør 15,9 procent af renoveringsopgaverne, reparation og udskiftning af ventilationsanlæg (6,4 procent) og renovering af vandinstallationer (18,8 procent) vil meget ofte medføre, at der bliver sparet på energien.
Tekniq: positiv rapport
Hos Tekniq er afdelingschef Simon O. Rasmussen meget positiv over for undersøgelsens resultater.
Undersøgelsen viser, at energirenovering generelt spiller en langt mere fremtrædende rolle end tidligere. Danskerne er bevidste forbrugere, og de har helt tydeligt taget budskabet om den grønne omstilling til sig. De er meget optagede af at spare energi og vælge energirigtige løsninger, når de renoverer deres huse, siger Simon O. Rasmussen til installator.dk.
Han erkender, at klimaskærmen fortsat fylder mest, når det gælder energirenovering, men han mener samtidig, at de tekniske installationer er kommet godt med.
Der har længe været fokus på klimaskærmen, men flere og flere danskere har fået øjnene op for, at de ved at renovere deres installationer opnår en stor besparelse ganske hurtigt. Hvis man kigger på tilbagebetalingstiderne, så er de ofte væsentlig kortere, hvis man renoverer tekniske installationer fremfor eksempelvis husets tag eller vinduer, konstaterer Simon O. Rasmussen.
Oliefyrsudskiftning skal speedes op
Når han kigger på analysen, mener han dog også, at det er tydeligt, at udskiftningen af oliefyr i Danmark skal speedes yderligere op.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Teknologisk Institut for Energistyrelsen. 1200 byggevirksomheder er interviewet om, hvilke typer renoveringer af bygninger de foretager.
Uanset de gode takter i analysen, så står det klart, at vi endnu er langt fra at opfylde regeringens målsætning om, at Danmark i 2030 skal have udfaset alle sine 250.000 oliefyr og i 2035 alle de 400.000 individuelle gasfyr. For at nå den målsætning skal vi årligt udskifte 17.000 oliefyr og 20.000 gasfyr. Der er vi langt fra i dag. Derfor er der behov for at skabe initiativer som en grøn BoligJobordning, der for alvor kan sparke gang i de nødvendige udskiftninger af olie- og gasfyr i Danmark, understreger Simon O. Rasmussen.