Salget af varmepumper falder

Salget af varmepumper faldt i 2013 sammenlignet med året før, viser nye tal fra Varmepumpefabrikantforeningen. Den høje etableringspris skræmmer husejerne, mener ekspert.

Varmepumper er udset til at være et nøgleprodukt i omstillingen til vedvarende energi, fordi teknologien både medvirker til elektrificeringen af samfundet og sikrer forbrugerne en billigere varmeregning. Det har dog ikke fået danskerne til at stå i kø for at skifte til den klimavenlige opvarmningsform, og i 2013 faldt det samlede salg af varmepumper herhjemme. Det viser tal, som hidtil ikke har været offentlige, fra Varmepumpefabrikantforeningen. 

Salget af varmepumper er faldende, viser opgørelsen, som er udarbejdet af Varmepumpefabrikantforeningen og Energistyrelsen. Klik for at forstørre..

Salget af jordvarmepumper (væske/vand) faldt for andet år i træk(se figur) fra 3072 solgte enheder i 2012 til 2681 enheder i 2013, mens salget af luft/luft varmepumper faldet fra 21.635 solgte enheder i 2012 til 18.813 enheder i 2013. Mere positive er tallene for luft/vand varmepumperne, som præsterer en stigning i salget fra 2113 solgte enheder i 2012 til 3429 solgte i 2013.

Læs også: Ny betalingsmodel for varmepumper

Stigningen er dog ikke nok til at forhindre, at det samlede salg af de tre primære varmepumpe-typer falder med 7 procent i 2013 sammenlignet med året før.

”Dybt utilfredsstillende”
Lars Abel, der er sekretariatschef i Varmepumpefabrikantforeningen, er frustreret over, at varmepumperne endnu ikke indfrier det potentiale, som teknologien er blevet udråbt til at have.

”Salget er dybt utilfredsstillende set i lyset af, at der ved indgåelsen af energiforliget i både 2008 og i 2012 var politisk enighed om, at der er et meget stort potentiale for varmepumper i markedet, som skal udnyttes. I 2012 besluttede politikerne at begynde udfasningen af olie og gasfyr, men der er tale om nogle meget lange frister, som ikke er slået igennem endnu. Og vi må nok erkende, at folk ikke udskifter deres olie- eller gasfyr ud med en varmepumpe, fordi de har gået og tænkt over, at de vil skifte til vedvarende energi. Det sker kun, når deres eksisterende anlæg bryder sammen”, siger Lars Abel til installator.dk. Han håber, at forbrugeradfærden på sigt vil ændre sig, så der for alvor kommer gang i salget. 

Prisen skræmmer
Det kommer dog ikke til at ske foreløbig, hvis man skal tro Christian Oxenvad, der er energirådgiver hos Energitjenesten. Han har til opgave at yde uvildig energirådgivning til borgerne – bladet andet den gruppe af potentielle varmepumpekøbere, som stadig har olie- eller gaskedel installeret i privaten.

Læs også: Gasfyr udkonkurrerer varmepumper

”Mange forbrugere oplever fortsat at etableringsprisen for varmepumper er meget høj. For eksempel koster en jordvarmepumpe et sted mellem 100.000 og 200.000 afhængigt af hvor i landet, du bor. Derfor bliver husejerne let fristet til at købe en ny kondenserende oliekedel, som koster cirka 50.000 kroner”, siger Christian Oxenvad til installator.dk

Han opfordrer derfor installatørerne til at hjælpe kunden med at fjerne så mange usikkerheder ved købet, som overhovedet muligt.

”Det er meget vigtigt, at installatøren tager kunden i hånden og hjælper med at lave en grundig beregning af totaløkonomien og det fremtidige elforbrug. Og i de tilfælde hvor merinvesteringen er tjent hjem på mindre end 10 år, kan man trygt anbefale kunden at investere i en varmepumpe”, siger Christian Oxenvad.

Han er i øvrigt ikke overrasket over, at salgstallene for varmepumper er faldende, for i Energitjenesten mærker man også, at interessen er dalet.

”Antallet af folk, der henvender sig og stiller spørgsmål om varmepumper, er klart faldende, det er ingen hemmelighed”, konstaterer han. 

I Sverige er der i øjeblikket installeret 10 gange så mange varmepumper som i Danmark.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025Installator.dk

CSR-direktiv udskydes – godt nyt for installatørbranchen

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025