Salget af varmepumper falder
Salget af varmepumper faldt i 2013 sammenlignet med året før, viser nye tal fra Varmepumpefabrikantforeningen. Den høje etableringspris skræmmer husejerne, mener ekspert.
Varmepumper er udset til at være et nøgleprodukt i omstillingen til vedvarende energi, fordi teknologien både medvirker til elektrificeringen af samfundet og sikrer forbrugerne en billigere varmeregning. Det har dog ikke fået danskerne til at stå i kø for at skifte til den klimavenlige opvarmningsform, og i 2013 faldt det samlede salg af varmepumper herhjemme. Det viser tal, som hidtil ikke har været offentlige, fra Varmepumpefabrikantforeningen.
Salget af jordvarmepumper (væske/vand) faldt for andet år i træk(se figur) fra 3072 solgte enheder i 2012 til 2681 enheder i 2013, mens salget af luft/luft varmepumper faldet fra 21.635 solgte enheder i 2012 til 18.813 enheder i 2013. Mere positive er tallene for luft/vand varmepumperne, som præsterer en stigning i salget fra 2113 solgte enheder i 2012 til 3429 solgte i 2013.
Læs også: Ny betalingsmodel for varmepumper
Stigningen er dog ikke nok til at forhindre, at det samlede salg af de tre primære varmepumpe-typer falder med 7 procent i 2013 sammenlignet med året før.
Dybt utilfredsstillende
Lars Abel, der er sekretariatschef i Varmepumpefabrikantforeningen, er frustreret over, at varmepumperne endnu ikke indfrier det potentiale, som teknologien er blevet udråbt til at have.
Salget er dybt utilfredsstillende set i lyset af, at der ved indgåelsen af energiforliget i både 2008 og i 2012 var politisk enighed om, at der er et meget stort potentiale for varmepumper i markedet, som skal udnyttes. I 2012 besluttede politikerne at begynde udfasningen af olie og gasfyr, men der er tale om nogle meget lange frister, som ikke er slået igennem endnu. Og vi må nok erkende, at folk ikke udskifter deres olie- eller gasfyr ud med en varmepumpe, fordi de har gået og tænkt over, at de vil skifte til vedvarende energi. Det sker kun, når deres eksisterende anlæg bryder sammen, siger Lars Abel til installator.dk. Han håber, at forbrugeradfærden på sigt vil ændre sig, så der for alvor kommer gang i salget.
Prisen skræmmer
Det kommer dog ikke til at ske foreløbig, hvis man skal tro Christian Oxenvad, der er energirådgiver hos Energitjenesten. Han har til opgave at yde uvildig energirådgivning til borgerne bladet andet den gruppe af potentielle varmepumpekøbere, som stadig har olie- eller gaskedel installeret i privaten.
Læs også: Gasfyr udkonkurrerer varmepumper
Mange forbrugere oplever fortsat at etableringsprisen for varmepumper er meget høj. For eksempel koster en jordvarmepumpe et sted mellem 100.000 og 200.000 afhængigt af hvor i landet, du bor. Derfor bliver husejerne let fristet til at købe en ny kondenserende oliekedel, som koster cirka 50.000 kroner, siger Christian Oxenvad til installator.dk
Han opfordrer derfor installatørerne til at hjælpe kunden med at fjerne så mange usikkerheder ved købet, som overhovedet muligt.
Det er meget vigtigt, at installatøren tager kunden i hånden og hjælper med at lave en grundig beregning af totaløkonomien og det fremtidige elforbrug. Og i de tilfælde hvor merinvesteringen er tjent hjem på mindre end 10 år, kan man trygt anbefale kunden at investere i en varmepumpe, siger Christian Oxenvad.
Han er i øvrigt ikke overrasket over, at salgstallene for varmepumper er faldende, for i Energitjenesten mærker man også, at interessen er dalet.
Antallet af folk, der henvender sig og stiller spørgsmål om varmepumper, er klart faldende, det er ingen hemmelighed, konstaterer han.
I Sverige er der i øjeblikket installeret 10 gange så mange varmepumper som i Danmark.