Samlet branche skælder ud på Vilhelmsen
Et nyt lovforslag, der skal sikre øget konkurrence på autorisationsområdet, har skabt vrede i el- og vvs-branchen. I stedet for øget konkurrence mener organisationerne, at forslaget vil forringe forbrugernes sikkerhed og skade erhvervsuddannelserne.
Organisationerne DS Håndværk & Industri, Tekniq, Dansk El-forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet har i denne uge samstemmende kritiseret et lovforslag om modernisering af autorisationsområdet, som netop er sendt i høring af erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen. Brancheorganisationerne har holdt et møde med ministeren forud for høringen og de mener ikke, at deres indvendinger er blevet hørt.
Forslaget, som skal sikre mere konkurrence på autorisationsområdet, åbner blandt andet for såkaldte delautorisationer på el-området, så virksomheder for eksempel kan få autorisation som solcelleinstallatørvirksomhed eller boliginstallatørvirksomhed.
Læs også: Uautoriseret arbejde tredoblet på fem år
Ministeren foreslår også, at det nuværende krav om faglige kvalifikationer for udførende medarbejdere på vvs-området bliver fjernet.
<p>Hvis man spreder autorisationerne ud i småbidder, vil det medføre en devaluering af vvs-uddannelsen.</p>
Max Meyer, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet
Forkert grundlag
Janni Lykke Methmann, der er direktør i DS Håndværk & Industri har gennemgået høringsmaterialet og er meget uenig i planerne.
Der er tale om grundlæggende ændringer, og vi er dybt bekymrede for, at beslutningerne bliver taget på et forkert grundlag. Vi har flere gange efterspurgt dokumentation for den manglende konkurrenceevne inden for autorisationsområdet, men det har det ikke været muligt at fremskaffe, siger Janni Lykke Methmann.
Går ud over sikkerheden
Hun er især bekymret for, at planerne om at indføre delautorisationer vil gå ud over sikkerheden både internt i branchen og i forhold til forbrugerne.
Det er vigtigt fortsat at sikre den el-teoretiske grundforståelse hos installatørerne for at undgå at underminere sikkerheden i installationerne både i forhold til dokumentation, installationstest og montage samt ikke mindst personsikkerheden hos den enkelte medarbejder og hans kolleger. Den største del af den faglige uddannelse til elektriker foregår ude i virksomheden som sidemandsoplæring. Den læring og erfaring, installatørerne får på denne måde, er en vigtig del af deres faglige uddannelse, men den forsvinder med den foreslåede model, siger Janni Lykke Methmann.
Læs også: Ny hjemmeside bekæmper uautoriseret arbejde
Direktør i Tekniq Niels Jørgen Hansen er enig med DS Håndværk & Industri.
Problemet er, at lovforslaget ikke tager udgangspunkt i de faktiske problemer i branchen. Der sker for mange fejl i både el- og vvs-installationer med risiko for eksempelvis brand og forurening af drikkevand, og der er derfor brug for øgede kompetencer i branchen og ikke at slække dem. Det bliver mere og mere komplekst at være autoriseret, så det er en helt forkert vej at gå, siger Niels Jørgen Hansen til Licitationen.
Devaluerer uddannelserne
Hos branchens fagforeninger er man især nervøse for, at forslaget om delautorisationer vil devaluere faguddannelserne.
Hvis man spreder autorisationerne ud i småbidder, vil det medføre en devaluering af VVS-uddannelsen. Og så vil det for alvor blive svært at tiltrække kvalificerede unge, som vil bruge deres fremtid i faget, siger forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Max Meyer.
Hos Dansk El-forbund tror man ganske enkelt ikke på, at en socialdemokratisk regering vil gennemføre forslaget.
Hvis autorisationerne på el-området splittes op i småbidder, som der lægges op til, så splittes el-faget også i atomer. Jeg kan ikke forestille mig, at en socialdemokratisk ledet regering vil ødelægge en god erhvervsuddannelse på den måde. Regeringen siger ét med hensyn til uddannelse, men man går den forkerte vej, når det bliver konkret, siger Jens-Olav Pedersen, næstformand i Dansk El-Forbund til Licitationen.