Sikkerheden i servicevogne er fortsat lav

Selv om nyere kollisionstests viser, at sikkerheden i servicevogne er lav, skal de stadig ikke leve op til de samme sikkerhedskrav som personbiler i EU.

Flere nye modeller af servicevogne og pickupper vil fremover blive kollisionstestet af Euro NCAP, oplyser FDM. Foto: Euro NCAP. .

Når det gælder sikkerheden i servicevogne, er der stadig lang vej, før standarden når op på niveau med personbiler. FDM advarede således i 2012 om store sikkerhedsmangler i servicevogne. Baggrunden var, at flere af de testede mærker kun opnåede to og tre stjerner ud af fem i den private europæiske testorganisation Euro NCAP’s kollisionstests. Det ligger langt fra den standard, som nyere personbiler opnår.

”Der er stor forskel på sikkerheden i servicevogne, så derfor er det vigtigt, at man ser sig godt for, når man køber en ny”, siger Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør hos FDM. Foto: Privat. .

”Producenterne af disse biler bør tage testresultaterne meget alvorligt og overveje, hvad de kan gøre for at højne sikkerheden. Samtidig bør man også se på, om lovgivningen er god nok i forhold til sikkerhedsudstyr for disse biler”, sagde FDM’s sikkerhedsrepræsentant i Euro NCAP og bilteknisk redaktør på FDM’s magasin Motor Søren W. Rasmussen i 2012.

FDM og Euro NCAP opfordrede derfor forrige år politikerne til at se nærmere på sikkerhedskravene til servicevogne, der varetages på EU-niveau. Som reglerne er i dag, skal de ikke leve op til de samme sikkerhedsstandarder som personbiler for at blive godkendt til salg i EU.

Læs også: Andre bestemmer dit valg af servicevogn

Selv om der ifølge Berlingske Business helt tilbage i 1998 blev truffet en EU-beslutning om, at godkendelsestesten for servicevogne skulle ses efter i sømmene inden for to år, er der intet sket. Men noget tyder på, at EU-lovgiverne er begyndt at røre på sig. Ifølge Søren W. Rasmussen foreligger der nu en tidsplan for, hvornår en skærpelse skal træde i kraft i EU. Men det ligger altså ikke lige om hjørnet.

Flere servicevogne får udskridningskontrol

Et anden teknologi, der kan bidrage til at gøre servicevognene mere sikre, er Electronic Stability Control-systemet (ESC), der modvirker udskridning i glat føre eller ved opbremsning. Det er standard i personbiler og har bevist sin effektivitet i praksis med hensyn til at nedbringe antallet af tilskadekomne i trafikken. ESC er ikke lovpligtigt i servicevogne, men flere nyere modeller har systemet, oplyser bilteknisk redaktør Søren W. Rasmussen fra FDM. 

Kun Ford Transit er testet
Indtil nu er det kun en af de tre mest solgte servicevogne i Danmark, som er blevet testet af Euro NCAP. Ford Transit Connect, der foreløbig er den mest solgte servicevogn i Danmark i år, fik topkarakteren fem stjerner og beviser dermed, at det er muligt at konstruere servicevogne med høj sikkerhed. Nummer to og tre på bestsellerlisten, VW Transporter og Mercedes-Benz Sprinter, er endnu ikke blevet kollisionstestet af Euro NCAP, men det bliver de nye modeller, fortæller Søren W. Rasmussen.

Grunden til, at Euro NCAP først i de senere år er begyndt at teste servicevogne, skyldes, at ressourcerne har været små i testorganisationen, og at fokus har ligget på at gøre personbilerne mere sikre, da de udgør den suverænt største andel på vejene.
”Man kan jo ikke gøre hele verden bedre på en gang”, siger Søren W. Rasmussen. 

Læs også: Kør grønt - og spar tyve procent på brændstof

Renault Trafic skrabede bunden
I 2012 testede Euro NCAP desuden Hyundai H1 og Fiat Scudo, der begge opnåede tre stjerner, mens Renault Trafic skrabede bunden med kun to sikkerhedsstjerner. Fiat Scudo er identisk med Peugeot Expert og Citroën Jumpy, mens Renault Trafic er identisk med Opel Vivaro og Nissan Primastar.

”Der er stor forskel på sikkerheden i servicevogne, så derfor er det vigtigt, at man ser sig godt for, når man køber en ny”, lyder rådet fra Søren W. Rasmussen.
Den store forskel i testresultaterne om, at nogle servicevogne er bygget til eksempelvis det asiatiske marked, hvor standarden er lavere end i EU. Af nyere modeller gælder det for eksempel for Nissan NV200, fortæller Søren W. Rasmussen. 

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle