Sikkerhedsbranche frygter ulovlig overvågning i danske hjem
Reglerne om tv-overvågning i private hjem er omfattende, og aktører i sikkerheds- og installationsbranchen frygter, at flere og flere danskere investerer i gør-det-selv-overvågning uden skelen til lovgivningen.
Gå ned i det lokale byggemarked, køb tv-overvågningsudstyr til en overkommelig pris, læs brugsanvisningen, og sæt udstyret op derhjemme. Sådan. Nu er hjemmet mere sikkert.
Det er blevet simpelt at installere overvågning i privaten, og brancheforeningen Sikkerhedsbranchen vurderer, at der sidder mindst 100.000 overvågningskameraer i danske hjem, hvis man lægger gør-det-selv installationer og professionelle installationer sammen. Hos brancheforeningen glæder man sig naturligvis over det store antal solgte kameraer, men er samtidig bekymret for, om danskerne overholder reglerne for brugen af kameraerne.
Gør-det-selv-bølgen er massiv, og vi er bekymrede over, hvor opmærksomme hr. og fru Jensen er på lovgivningen omkring tv-overvågning, som faktisk er ret omfattende. Jeg tvivler på, de kan læse om reglerne i brugsanvisningen til deres tv-udstyr. Når udstyret bliver sat op inde i huset, er vi ikke så bekymrede, men så snart vi kommer udenfor, er der en masse ting, man skal være opmærksom på. Hvis man eksempelvis får sat kameraet, så det filmer naboen, gør man sig skyldig i overtrædelse af straffelovens § 264 a om beluring, siger Kasper Skov-Mikkelsen, der er direktør i Sikkerhedsbranchen.
Læs også: Hård kamp om ordrerne på sikringsmarkedet
Og §264 er ikke den eneste lov, forbrugerne skal være opmærksomme på. Der er nemlig flere love, der kan blive overtrådt, hvis man ikke passer på. I Lov om TV-overvågning står der, at private ikke må foretage tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel.
Og så er der persondataloven, hvor det fremgår, at man skal passe på med at gemme optagelserne for længe, ligesom man skal lave et dokument, der beskriver formål og hensigter med overvågningen, og hvem der har adgang til optagelserne. (Se faktaboks)
Sanktionerne udebliver
Hvis man ligefrem overtræder straffelovens § 264a, kan sanktionen i værste tilfælde være fængselsstraf i indtil seks måneder, men ellers er sanktionerne typisk bøder, når man overtræder lovgivningen inden for TV-overvågning. Sikkerhedsbranchens direktør har dog aldrig hørt om, at private borgere skulle være blevet straffet for ulovlig overvågning:
Vi er bekymrede over, at der tilsyneladende ikke rigtigt er nogen, der gør noget på området. Vi forsøger selv at råbe vagt i gevær og forklare hr. og fru Jensen, hvad man må, og hvad man ikke må. Men vi oplever lidt en holdning, der siger, at man er ligeglad med, om kameraet måske lige får lidt for meget med, bare det fanger tyvene, siger Kasper Skov-Mikkelsen.
Reglerne om TV-overvågning
Reglerne om TV-overvågning er omfattet af Lov om TV-overvågning, Persondataloven og Straffelovens § 264a. Ifølge reglerne skal private være opmærksom på følgende ting, når de sætter et kamera op:
- Private må ikke foretage tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel.
- Der skal forfattes et dokument, som beskriver formål og hensigter med overvågningen, ligesom der skal stå, hvem der har adgang til optagelserne.
- Optagelserne skal opbevares forsvarligt og utilgængeligt for uvedkommende.
- Billed- og lydmateriale må kun gemmes i 30 dage og må som udgangspunkt kun vises til politiet.
- Hvis man har en ansat på sin private grund, skal vedkommende orienteres om formål og hensigter med TV-overvågningen. Ligesom man skal skilte med overvågningen.
Bedre rådgivning i butikkerne
Også i installatørernes organisation Tekniq ser man med bekymring på udviklingen inden for tv-overvågning. Teknisk konsulent i Tekniqs sikringsgruppe Mads Risgaard Knudsen mener, det er problematisk, at der bliver brugt så mange penge på tv-udstyr, som bliver sat op i flæng med stor risiko for at overtræde reglerne og uden ordentlig rådgivning.
Jeg tror, problemet ofte opstår, fordi informationerne er svære at finde for forbrugeren, og man får ikke ligefrem reglerne smidt i nakken, når man går ind til en forhandler og køber sit tv-overvågningsudstyr. Leverandører og ansatte i butikkerne bør derfor være bedre til at informere kunderne om reglerne i forbindelse med tv-overvågning, når de sælger det, forklarer Mads Risgaard Knudsen og uddyber med endnu en risiko:
En anden ting, der bekymrer os, er, hvis man ikke får kameraet rigtigt installeret. Det giver nemlig en stor risiko for, at hackere og andre kriminelle kan finde en adgang til ens computer gennem kameraets ip-adresse. Mange vælger desuden at koble kameraet op på det trådløse net, fordi det er det nemmeste, men vores holdning er, at det er langt mere sikkert, hvis man bruger en fast forbindelse.
Læs også: Øget overvågning med én optager
Anbefalingen fra Tekniq lyder, at sikkerhedsinstallationer bør installeres af autoriserede elinstallatører, som har stor viden om etablering af lovlige tv-overvågningsanlæg og it-sikkerhed.
Lav et register
I Sikkerhedsbranchen har man i flere år foreslået, at der skulle laves et register over tv-overvågning i Danmark, men interessen fra myndighedernes side har ikke været overvældende før nu, hvor politikerne er ved at få øjnene op for idéen:
Jeg synes, et af de største problemer er, at der ikke rigtigt er nogen, der har et overblik over, hvor mange private kameraer, der sidder derude. Sikkerhedsbranchen foreslog allerede i 2007, at man skulle lave et register, hvor det blev opgjort, hver gang nogen fik installeret tv-overvågning, men det blev afvist dengang. Vi forsøger at tage emnet op igen efter terrorangrebet i København, og nu er politikerne pludselig lydhøre over for forslaget, fortæller Sikkerhedsbranchens direktør Kasper Skov Mikkelsen.