Skanderborg nu blandt energi-frontløberne
Glenco A/S er en af partnerne i det konsortium, som skal hente kæmpe energigevinster til den østjyske kommune. ESCO garanterer den økonomiske succes.
En analyse fra rådgivningsvirksomheden Bascon viser, at Skanderborg Kommune med en investering på 50 millioner kan opnå en besparelse på knapt 20 procent de næste tre år. Kun få kommuner har lige som Skanderborg valgt at få gennemgået samtlige offentlige bygninger. Planen er i anden etape også at få klubhuse og andre halvoffentlige bygninger med, fortæller borgmester Jørgen Gaarde.
Job til SMVere
Alle vinder på projektet. Det er godt for økonomien, miljøet og institutionerne og bestemt også for de lokale håndværkere, som løbende kan byde ind på opgaver og på den måde får noget at lave i en tid, hvor det ligger lidt stille, siger kommunens førstemand.
Bascon har stået for udbud og prækvalificering. Virksomhedens projektchef Poul Busk er begejstret for, at kommunen har valgt også at satse på en pædagogisk opgave med adfærdsregulering. Dansk Management Group bliver ansvarlig for den opgave, som involverer børn i børnehaver og i skoler. De skal lære at slukke lyset og forhåbentlig inspirere deres forældre til at gøre det samme.
I første omgang er der mange penge at hente på udskiftning af de el-tekniske anlæg og efterisolering. I næste fase handler det om de fysiske rammer, eksempelvis udskiftning af vinduer og efterisolering af ydermure. Det pædagogiske projekt med adfærdsreguleringen skal bidrage til de langsigtede resultater, siger Poul Busk.
Skanderborg Kommunes benhårde satsning på energiforbedringer er sund fornuft, mener borgmester Jørgen Gaarde. Energiforbruget bliver nedsat, og vi tjener samtidig penge på det, er forklaringen.
Flere i gang
Middelfart, Kalundborg og Gribskov var blandt de første ESCOmmuner, som fik EU-midler til et to-årigt udviklings- og demonstrationsprojekt. Stille og roligt går flere og flere kommuner i gang med energirenoveringer ved hjælp af ESCO. Udover Skanderborg er også nabokommunen Århus samt Rudersdal, Næstved, Allerød og Helsingør på vej.
ESCO-modellen går ud på, at investeringerne til renovering af de kommunale bygninger tilbagebetales via de årlige besparelser på energiregningen. ESCO-partneren kompenserer økonomisk, hvis den garanterede årlige besparelse ikke opnås. I eksemplet fra Skanderborg, vil det gå ud over konsortiets fortjeneste, hvis ikke de lovede besparelser kan gennemføres.
I borgmester Jørgen Gaardes optik er ESCO-ordningen fantastisk, fordi Vi kan stadig investere i veje og andre opgaver. ESCO sikrer, at kommunens økonomi ikke belastes, selvom vi gennemfører et stort energiprojekt.
www.installator.dk/energi