26.07.2017  |  VVS  |  Branchen

Skat udbetaler håndværkerfradrag uden at føre systematisk kontrol

På seks år har Skat sendt milliarder af kroner tilbage til danskerne via det såkaldte håndværkerfradrag. Det på trods af, at Skat ikke har foretaget systematisk kontrol med ordningen.

På blot seks år er det lykkes danskerne at indberette for samlet over 28 milliarder kroner via den populære boligjobordning, der også kaldes håndværkerfradraget.

Men nu viser en ny opgørelse fra Finans, at indberetningerne er sket, uden at Skat har ført systematisk kontrol med ordningen.

Det er sket, selvom Skat tilbage i 2012 foretog en enkelt stikprøve af 200 indberetninger. Her kunne Skat afsløre, at ni procent af indberetningerne slet ikke var fradragsberettigede, mens der var fejl i yderligere seks procent.

Læs også: Støttepartier trækker tæppet væk under håndværkerfradraget

Manglende kontrol er problematisk
Selvom stikprøven ikke kunne fastslå, om det var fejl eller bevidst snyd, der var årsag til de fejlagtige opgørelser, er Skats manglende kontrol stadig problematisk, siger Torben Bagge, der er partner i advokatfirmaet TVC og ekspert i skatteret, til Finans:

”Det er en stor fejlmargin, og det burde tale for, at man afsætter flere midler til kontrol”.

Læs også: Håndværkdsrådet: Boligjobordningen sikrer os mod sort arbejde

Ifølge Torben Bagge kan en af årsagerne til fejlene være, at det kan være svært for den enkelte lønmodtager at indberette korrekt, når man selv skal opgive oplysninger:

”Samtidig har man ændret regler, beløb og profil i ordningen, som kan gøre det svært at vide, om man er berettiget eller ej”, siger han til Finans.

Skat afsætter årsværk til gennemgang af ordning
Disse fejl kender man også til hos interesseorganisationen Dansk Byggeri:

”Skat har åbenlyst haft rigeligt at se til de seneste år, men for os som brancheorganisation er det vigtigt, at man med jævne mellemrum kontrollerer den slags skattefradrag grundigt”, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg til Finans og fortsætter:

”I forvejen hersker der rigelig politisk usikkerhed om ordningen, så det skal ikke være den manglende kontrol, der gør, at den opbakning bliver dæmpet”.

Derfor kalder han det også en god priroritet, at Skat i en mail til Finans oplyser, at der er afsat ni årsværk, som i de kommende to år skal se på ordningen.

Læs også: Håndværksrådet: Håndværkerfradraget bør udvides

Over tre millioner indberetninger
Samtidig oplyser Skat, at indberetninger til boligjobordningen ud over kontrolindsatsen fra 2012 bliver kontrolleret i forbindelse med andre projekter, men at fejl og snyd ikke registreres særskilt.

Siden boligjobordningen trådte i kraft, har danskerne foretaget over tre millioner indberetninger - det svarer til en skattemæssig værdi på 8,8 milliarder kroner ved udgangen af 2016.

Viser Skats stikprøve sig imidlertid at være repræsentativ, kan det betyde, at over en kvart million indberetninger ikke har været fradragsberettiget, skriver Finans. Det er dog ikke muligt at sige noget håndfast om dette.

- EL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere