Skolernes elendige indeklima gavner ventilationsbranchen
Folkeskolernes dårlige indeklima er godt nyt for den danske ventilationsbranche, der lige nu oplever en større interesse for deres produkter. Det kommer til at give os mere arbejde, siger formanden for Dansk Ventilation.
Debatten om skolernes dårlige indeklima raser i denne tid. En netop afsluttet landsdækkende undersøgelse viser, at luftkvaliteten i skolernes klasselokaler er lige så alarmerende ringe, som da den sidst blev målt for fem år siden. Knap 20.000 elever fra 800 grundskole- og gymnasieklasser i hele landet indsamlede i september i år data til undersøgelsen i egne klasselokaler.
Læs også: Milliard-investering har ikke ændret skolernes indeklima
Eleverne målte CO2-niveauet og antallet af svampesporer i luften. Resultaterne blev efterfølgende analyseret af forskere fra Danmarks Tekniske Universitet. På seks ud af ti skoler blev der målt koncentrationer af CO2, der lå over det acceptable niveau. I 19 procent af klasselokalerne var koncentrationerne mere end dobbelt så høje som anbefalet.
Debat skaber vækst
Behovet for bedre indeklima i de danske folkeskoler er altså til at tage og føle på. Og netop det store fokus i pressen er godt for forretningen hos de danske ventilationsvirksomheder. Det mener Johnny Øland, der er formand for brancheforeningen Dansk Ventilation.
Al den her fokus kommer til at give mere arbejde til ventilationsbranchen. Det er altid godt for ventilationsbranchen, når der bliver talt om ventilation. Det skaber mere vækst, siger han.
Hos Kemp & Lauritzen har man allerede kunnet mærke den øgede fokus på indeklimaet i forretningen.
Kommunerne er blevet meget mere lydhøre. Presseomtalen har gjort det nødvendigt for skolerne at reagere på problemerne. Og det gør det nemmere for os at få dem i tale. Hvis vi kan komme med et projekt, der er omkostningsneutralt inden for en vis periode, så er de jo meget interesseret i dette, siger Benny Max, der er salgsdirektør ved Kemp & Lauritzen.
Tal så kunderne forstår det
Ifølge Johnny Øland skal ventilationsvirksomhederne dog blive endnu bedre til at kommunikere ordentligt ud, hvilke løsninger de kan tilbyde skolerne, hvis de for alvor skal slå mønt af situationen.
Vores branche består af teknikkere, og vi har nogle gange svært ved at kommunikere, så folk forstår, hvad vi mener. Man kan ikke forvente, at kommunerne forstår vores hverdag, siger Johnny Øland.
Netop den del arbejder man meget med hos Kemp & Lauritzen. Kunderne får klar besked om, hvilke besparelser deres klimaanlæg vil give, samt hvilke tilskudsmuligheder, de kan benytte sig af for at få projektet til at løbe rundt økonomisk.
Det er vigtigt at forklare kunden: 'what's in it for me'. At få synliggjort de økonomiske gevinster i stedet for at sige: 'det koster så og så meget' og begynde at gå i tekniske detaljer. Det er det værste du kan gøre. Kommunikationen skal helt op på ledelsesniveau, hvis løsningerne skal forankres på arbejdspladsen, forklarer han.
Læs også: Tema: Ventilation og indeklima
Stort marked fremadrettet
Kemp & Lauritzen har netop afsluttet et omfattende projekt, hvor de har lavet energirenovering af 133 bygninger primært skoler og dagsinstitutioner i Skanderborg Kommune. Men det store fokus på problemerne med indeklimaet i de danske skoler og gymnasier, giver dog ikke blot arbejde for ventilationsvirksomhederne hos det offentlige.
Fokusset på det dårlige indeklima i de danske skoler smitter også af på de private virksomheder. De er i stigende grad interesserede i at køre en mere grøn politik på deres arbejdspladser. Det er selvfølgelig godt for vores forretning, men det er også godt for dem, da et bedre indeklima også skaber mere effektive medarbejdere, siger Benny Max, der er overbevist om, at de gode takter for ventialtionsbranchen vil fortsætte i fremtiden.
Frem til 2020 vil det her være et voldsomt marked. Og jo mere professionelt vi kan gribe det an, desto bedre markedsandel kan vi også få af det, siger han.
I december-udgaven af Erhvervsmagasinet Installatør er der tema om ventilation, hvor du kan læse mere om branchens aktuelle udfordringer.