Skuffende søgning til oliefyrspulje

Danskernes lyst til at skrotte oliefyret har ikke levet op til forventningerne. Dårlig timing og finanskrise får skylden.

Da det 1. marts blev muligt at søge om tilskud til at skrotte oliefyret, var forventningen, at danskernes interesse for at skifte til en ny og bedre opvarmningsform ville være stor. Men sådan er det ikke gået, og efterspørgslen har langt fra været stor nok til for alvor at skæppe i installatørernes kriseramte ordrebøger. De seneste tal viser, at kun 135 millioner af puljens i alt 400 millioner er brugt på nuværende tidspunkt. Det svarer til i alt 9.000 ansøgninger, hvoraf 1800 allerede blev modtaget den dag puljen åbnede.

Direktør i installatør-organisationen Tekniq Niels Jørgen Hansen er da heller ikke overvældet over antallet af søgninger til puljen, som man i branchen forventede ville være tømt inden årsskiftet. Han peger på to årsager til, at søgningen ikke har været større.

”Den ene er, at ordningen blev sat i gang 1. marts, hvor vinteren og dermed fyringssæsonen er ved at være ovre. Det er ikke lige det tidspunkt, hvor udskiftning af kedler og fyr står øverst på danskernes prioriteringsliste.”

”Den anden årsag er, at vi under en finanskrise, hvor pengene absolut ikke sidder løst, har måttet konkurrere med eksempelvis et nyt køkken, et badeværelse eller en lang rejse. Og vi må bare erkende, at en varmepumpe eller en fjernvarmetilslutning ikke er det mest spændende at investere i, hvis man sammenligner,” konstaterer Niels Jørgen Hansen.

Hos Energistyrelsen, der administrerer oliefyrspuljen, deler man betragtningen om, at finanskrisen har forhindret den helt store efterspørgsel. Men chefkonsulent i Styrelsen Morten Nordahl Møller mener også, at folks manglende vinden om varmepumper kan spille en rolle.

”Varmepumper er fortsat en forholdsvis ny teknologi, og jeg tror, det betyder, at folk er mere tilbageholdende, end de ellers ville have været, pointerer han.”

Kampagner er vejen frem
For at få de tilbageholdende danskere til at få øjnene op for ordningen har Tekniq i november kørt endnu en kampagne for muligheden.

”Vi har målrettet henvendt os til målgruppen for den her ordning og udpeget de helt konkrete fordele, der er ved at få udskiftet oliefyret til fordel for noget andet, som på langt sigt er mere økonomisk,” siger Niels Jørgen Hansen og understreger, at Tekniq har henvendt sig direkte til slutbrugeren.

Den taktik hilser Morten Nordahl Møller velkommen. Han peger på, at målrettede kampagner fra lokale forsyningsselskaber har haft en stor effekt i Midtjylland og på Bornholm, hvor rigtig mange, har fået tilskud til at skifte til fjernvarme.

Derudover håber han, at ”mund til mund-effekten” med tiden vil begynde at virke.

"Den bedste reklame er, når de folk, der har benyttet puljen, giver deres erfaringer videre til omgangskredsen. Vi ved fra undersøgelser, at danskerne forhører sig hos familie, venner eller måske grundejerforeningen, hvis deres oliefyr går i stykker og skal byttes ud med noget nyt,” siger Morten Nordahl Møller.

Hvis man fremskriver den nuværende søgeaktivitet, vil pengene i oliefyrspuljen først være brugt i løbet af vinteren 2012, oplyser Energistyrelsen

Af: Lasse Andersen

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup