Smarte vandhaner giver tårnhøje besparelser

I det nyopførte kontorkompleks Copenhagen Towers i Ørestaden i København skal miljøvenlige armaturer på badeværelserne sørge for at sætte en prop i vandspildet og reducere energiforbruget.

Copenhagen Towers rager 85 meter op i luften i Ørestaden og består blandt andet af en række kontorlejemål. Foto: Flickr/Thomas Rousing. .

I udkanten af København tårner byggeriet Copenhagen Towers 85 meter op i luften. Ud over det luksuriøse Hotel Crown Plaza og et konferencecenter består de to tårne af en række kontorlejemål med udsigt over Ørestaden.

De eksklusive erhvervslejemål ligger ikke i den billige ende, men på længere sigt kan det måske godt betale sig at etablere sit firma på en af bygningens 21 etager.

Øget fokus på grøn teknologi giver nemlig lave driftsomkostninger for lejerne i de nyopførte kontorbygninger, der især kan se frem til en mindre vandregning.

“Indenfor det sidste halve år er Eurosmart-armaturerne blevet udvidet med en Bluetooth-teknologi, som gør det muligt at indstille vandtryk og vandtemperaturer på sit armatur direkte fra mobiltelefonen via en app”, oplyser Henning Lien, projektansvarlig hos Grohe. .

Automatiske vandhaner tapper elregningen
Udsigten til besparelser skyldes især, at Grohe, der udbyder vandteknologiske totalløsninger, har installeret miljøvenlige, automatiske vandhaner i North Tower, der stod færdigbygget i 2015.

Og Grohes såkaldte Eurosmart Cosmopolitan E-armaturer sørger for at sætte en prop i vandspildet i erhvervsbyggeriet.

“De installerede vandhaner i Copenhagen Towers er dobbelt så effektive som traditionelle armaturer med ét greb. Armaturerne reducerer samtidig forbruget af det varme vand med en tredjedel. Så vi sparer også en tredjedel af energien til opvarmning”, forklarer Henning Lien, der er projektansvarlig hos Grohe.

De automatiske vandhaner bruger kun vand, når toiletbesøgende aktiverer sensoren i vandhanen. Samtidig pumper de vand- og energisparende armaturer kun fem liter vand ud i minuttet sammenlignet med 10-15 liter i minuttet i gammeldags armaturer uden sensorer.

Og det kan godt mærkes på elregningen.

“Ti procent af en bygnings elforbrug går til cirkulationspumpning. Det er ikke noget, man normalt tænker over, men det giver altså nogle store besparelser, når cirkulationstrykket kan sættes ned”, forklarer Henning Lien.

Styr vandhanen fra mobilen
Copenhagen Towers bryster sig af at ligge i førersædet, når det kommer til bæredygtighed og grøn energi.

I 2009 slog Copenhagen Towers dørene op for Danmarks første CO2-neutrale hotel i form af Hotel Crown Plaza, der får store dele af sin energi fra Nordens største solcelleanlæg, der er integreret i sydfacaden på tårnet.

Copenhagen Towers er også tilsluttet Danmarks første grundvandsbaserede kølings- og opvarmningsanlæg. Om sommeren bruges grundvandet til at nedkøle bygningerne, mens det i vinterhalvåret genbruges til at opvarme bygningerne ved hjælp af varmepumper. Det reducerer energiforbruget med 90 procent sammenlignet med lignende ejendomme.

Læs også: Hvidovre sparer stort på vandregningen

For Grohe var det vigtigt at afspejle den bæredygtighed i udvælgelsen af armaturerne. Tingene skal, med Henning Liens ord, “gå op i en højere enhed”.

“For os hænger ansvarlig bæredygtighed sammen med sikkerhed, sundhed, hygiejne og brugervenlighed. De krav, der er til byggeriet i dag, og de krav, der måtte komme til byggeriet i fremtiden, sørger vi for at opfylde”, siger Henning Lien.

Derfor har Grohe også sørget for at have den næste generation af smarte vandhaner klar ved hånden, hvis det skulle blive nødvendigt at give badeværelserne i Copenhagen Towers en opgradering i fremtiden.

“Indenfor det sidste halve år er Eurosmart-armaturerne blevet udvidet med en Bluetooth-teknologi, som gør det muligt at indstille vandtryk og vandtemperaturer på sit armatur direkte fra mobiltelefonen via en app. Bluetooth-teknologien giver også mulighed for at trække præcis data ud om vandforbruget i bygningen”, fortæller Henning Lien.

“Ti procent af en bygnings elforbrug går til cirkulationspumpning. Det er ikke noget, man normalt tænker over, men det giver altså nogle store besparelser, når cirkulationstrykket kan sættes ned”.

Henning Lien, projektansvarlig hos Grohe

Toilettet er den største synder
Hvis man kunne trække tal ud fra de automatiske vandhaner i dag, ville det sandsynligvis ikke give grund til de store panderynker.

Ifølge tal fra Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) står erhvervslivet for blot 18 procent af det samlede vandforbrug i Danmark.

Og fraregner man store vandslugere som Danfoss og Carlsberg, bliver det årlige forbrug af vand i kontorbygninger som Copenhagen Towers endnu mindre.

Det betyder dog ikke, at man ikke skal fokusere på at optimere armaturerne på arbejdspladsen. Det mener Søren Christensen, der er projektleder i vandforsyningsselskabet Hofor.

“Selvom kontorbygninger står for en meget lille del af vandforbruget i Danmark, synes jeg, det er fint at sætte mere fokus på området. Mange kontorbygninger kører jo stadig med armaturer, der ved gud ikke er sat på Jorden for at være vandbesparende”, siger Søren Christensen.

Den seneste rapport fra Danva viser da også, at erhvervslivet godt kunne trænge til at skrue lidt ned for vandet.

Selvom vandforbruget inden for erhverv er faldet med omkring 13 procent fra 1997 frem til 2016, går udviklingen nemlig ikke længere i den rigtige retning.

I 2015 steg det samlede vandforbrug i erhvervslivet med seks procent - eller 11.547 m3 vand. Året efter faldt det samlede vandforbrug en lille smule, men generelt har vandforbruget i erhvervslivet været let stigende gennem de seneste tre år.

Læs også: Kamstrup indgår samarbejde med Optiqua Technologies

Skal erhvervslivet for alvor mindske det stigende vandforbrug, kræver det dog, at de ikke kun fokuserer på håndvasken, men også kaster et blik på toiletkummen. Det er nemlig her, den største synder skal findes.

“Toiletter af ældre dato skyller op mod ti liter vand ud efter hvert besøg. Det er mere end dobbelt så meget som moderne toiletter med 2-skyls funktion. Skal man for alvor reducere vandforbruget i kontorbygninger, er det her, man skal tage fat”, fastslår Søren Christensen.

Copenhagen Towers har ikke ønsket at medvirke i artiklen. 

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.01.2025Minimax Danmark

Sponseret

Minimax står i en brønd – her virker det også perfekt!

10.01.2025Geberit A/S

Sponseret

Skole forbedrer toiletoplevelsen for eleverne med douchetoiletter

06.01.2025Purus

Sponseret

MultiFlex gulvafløb med ”usynlig” Tile løsning

06.01.2025Dimex

Sponseret

Tilgængeligt og digitalt – et badeværelse for alle generationer

02.01.2025Grohe A/S

Sponseret

Grohe lancerer nyt informationsmateriale til nybyggeri

18.12.2024Purus

Sponseret

Rustfri sanitet og Rustfri indretning

16.12.2024Minimax Danmark

Sponseret

Sådan virker sæbe i hårdt og blødt vand – se video!

11.12.2024Purus

Sponseret

Stor kollektion af gulvafløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus