Solar opfordrer til udskiftning af gamle belysningsarmaturer
Miljøstyrelsen har netop offentliggjort en vejledning, hvor man sætter fokus på de alvorlige problemer, der er forbundet med PCB-holdige belysningsarmaturer.
Nedsat forplantningsevne, skader på indre organer og øget risiko for kræft er bare nogle af farerne, hvis man over længere tid bliver udsat for stoffet PCB, der blandt andet findes i gamle lysarmaturer produceret mellem 1950 og 1986.
Stoffet findes i lysarmaturernes kondensatorer, som med tiden bliver utætte. Miljøstyrelsen beskriver i den nye vejledning, hvordan man identificerer problematiske kondensatorer i gamle armaturer, og hvordan man kan komme af med kondensatorerne på en lovlig og miljørigtig måde, inden uheldet er ude.
Se vejledningen på:
http://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2015/mar/vejledning-undgaa-problemer-med-pcb-fra-lysarmaturer
Op imod 250.000 belysningsarmaturer i Danmark er udstyret med gamle PCB-holdige kondensatorer og er dermed potentielt sundhedsskadelige.
Kondensatorerne findes i belysningsarmaturer, som kan være placeret i såvel kontorbygninger og produktionslokaler som i offentlige institutioner. Det er bygningsejeren, som er ansvarlig for en udskiftning.
Mens man i Norge har krævet øjeblikkelig udskiftning af gamle PCB-holdige armaturer, nøjes Miljøstyrelsen i Danmark med at anbefale udskiftning. Brancheforeningen for belysning, FABA, har meldt ud, at man gerne ser, at det gøres lovpligtigt at udskifte armaturerne.
Mange fordele ved udskiftning
Og hos Solar Danmark påpeger direktør Carsten Antonisen, der er ansvarlig for el-området, at der er mange fordele ved at udskifte de gamle armaturer.
- Vi opfordrer vores kunder til at bakke op om udskiftning. Ved at erstatte de gamle belysningsarmaturer med nye armaturer med LED-lyskilder fjerner man ikke bare PCB og opnår et bedre arbejdsmiljø. Der er samtidig mulighed for at opnå energibesparelser på op til 70% samt reducere CO2-udledning, og tilbagebetalingstiden på investeringen er ovenikøbet kort, siger Carsten Antonisen.
For yderligere kommentarer venligst kontakt:
Carsten Antonisen, direktør EL, Solar Danmark - tlf. 7652 7120