Solcellebranchen frygter halvering
Solcellebranchen er lige nu præget af sortsyn og man frygter, at antallet af medarbejdere i branchen bliver mere end halveret i løbet af 2013. Dansk Solcelleforening mener dog, at der stadig er enkelte muligheder for at tjene penge på markedet.
I 2012 gik det rasende stærkt i solcellebranchen og antallet af installerede anlæg blev mangedoblet. Men i 2013 har telefonerne været anderledes stille i de virksomheder, der lever af salg og montering af solcelleanlæg.
<p>Vi har fyret fire mand. Det er en konsekvens af, at der ikke er noget marked længere</p>
Torben Hedegaard, indehaver af elinstallationsvirksomheden Torben Hedegaard ApS
En række lovændringer på kort tid har betydet, at både privat- og erhvervsmarkedet har tabt pusten fuldstændigt. Blandt andet er støtten til nye solcelleejere sænket til 60 øre per kilowatt, og det er ikke længere muligt at få støtte til anlæg på over 6 kilowatt på mark eller tagflader.
Samtidig er der sat et samlet loft for solcelleudbygningen på 20 megawatt om året, hvilket reelt betyder, at den danske solcellebranche skal leve af et marked, der svarer til seks procent af markedet i 2012.
Læs også: Solceller bliver tynde som folie og falder i pris
De forringede vilkår kan mærkes i branchen, hvor der i 2012, var beskæftiget godt 4.800 danskere ifølge en rapport fra Deloitte. Det tal styrtdykker i øjeblikket, og Dansk Solcelleforening vurderer, at det samlede antal beskæftigede i branchen i værste fald kan være helt nede på 1000 ved årsskiftet og i bedste fald på omkring 3000.
Konsekvensen er fyrringer
En af dem, der er hårdt ramt af opbremsningen på solcellemarkedet er Torben Hedegaard, som er indehaver af elinstallationsvirksomheden Torben Hedegaard ApS. Virksomheden har blandt andet specialiseret sig i montering af solcelleanlæg og red med på bølgen i 2012, men i 2013 er festen i den grad stoppet.
Vi har fyret fire mand. Det er en konsekvens af, at der ikke er noget marked længere. Kunderne er ikke interesserede, fordi vilkårene er blevet alt for ringe. Hvis det skal give mening for private at installere solceller nu, skal de bruge strømmen samtidig med, at de producerer den, og det kan man jo ikke, siger Torben Hedegaard til Erhvervsmagasinet Installatør.
Potentiale hos industrivirksomheder
Hos dansk solcelleforening er det da også indtrykket, at medlemsvirksomhederne er rådvilde, men alligevel tror man, at der på nogle områder er et marked for solcellerne fremadrettet.
Læs også: Kommuner skrotter solceller på grund af bureaukrati
Vi mener, at der er et potentiale inden for industrien. Man får ikke 1,30 øre per kilowatt-time længere, men i mange industrivirksomheder har man mulighed for at forbruge strømmen, mens den bliver produceret, og faktisk også få 60 øre for den strøm, man leverer til nettet. Så i virksomheder med højt egetforbrug er det stadig muligt at lave en fornuftig forretning, siger Kasper Dahl, der er næstformand i Dansk Solcelleforening.
Han opfordrer de installatører, der har specialiseret sig i solceller, til fremadrettet at tænke i komplette løsninger, hvis der skal gang i salget.
Det bliver vigtigt at tage energirådgiver-hatten på og vurdere, hvordan man kan skabe mere værdi for kunden via projektsalg. Der skal fokuseres mindre på blot at sælge paneler og mere på, om man for eksempel kan supplere med en varmepumpe, så kunden kan forhøje sit egetforbrug, pointerer Kasper Dahl.