01.12.2016  |  EL  |  Energi

Solcelleparker falder i pris

Solcellerne er blevet en stærk konkurrent til havvindmøllerne, viser første del af et stort, dansk-tysk udbud af solcelleparker. På tre måneder er prisen faldet med 25 procent.

Prisen er faldet på solcelleparker, hvilket kan give konkurrence til havvindmøllerne og generelt gøre den grønne omstilling i Danmark billigere, skriver brancheorganisationen Tekniq. Det viser første del af et stort, dansk-tysk udbud af et solcellekraftværk.

Udbuddet er det første grænseoverskridende, europæiske af slagsen og blev vundet af danske European Energy, der har hovedkvarter i Søborg.

Anlæggene skal opføres på dansk jord, men levere strøm til tyske forbrugere. European Energy vandt det tyske udbud ved at tilbyde solcellestrøm til 5,38 cent/kWh, svarende til 40 øre/kWh. Det er en pris, der er 25 procent lavere, end den tilsvarende anlæg blev udbudt til i august i år.

Læs også: Energistyrelsen åbner for elpristillæg til 20 MW solceller

”Det viser, at solceller i Danmark nu kan producere grøn strøm i stærk konkurrence til havvindmøller. Det er godt nyt og viser at det betaler sig at fastholde høje ambitioner i energipolitikken. Det driver en udvikling, der gør det stadigt billigere at gennemføre omstillingen til grøn energi”, siger Tekniqs underdirektør Simon O. Rasmussen. Han uddyber:

”De kraftige prisfald, vi ser i år, skyldes først og fremmest, at teknologien udvikles med meget stor hastighed. Solcellerne og det materiel, som indgår, bliver hastigt billigere. Samtidig opbygger vi i Danmark stor ekspertise i at projektere, bygge og drive solcelleanlæg. Til sammen fører det til de bemærkelsesværdige prisfald, der opleves for solceller”, siger Simon O. Rasmussen.

”Den modning ser vi også for vindmøller – men solcellerne udvikler sig bare hurtigere, bl.a. fordi teknologien er halvlederteknologi baseret på silicium - samme materiale som indgår i computere”, tilføjer han.

Læs også: Sæt solcellerne fri

Danske European Energy vandt det tyske udbud i konkurrence med 43 andre virksomheder – 17 danske og 26 tyske. Den danske del af udbuddet havde deadline den 8. september og forventes offentliggjort den 9. december.

-CHM

Mere fra Clara

Clara Hennecke Mikkelsen

Redaktionsassistent, Installator.dk

Korte nyheder til Installatør.dk og hertil knyttede nyhedsbreve og printmagasin. Derudover læser jeg korrektur på andres tekster, og løser andre forefaldende, journalistiske opgaver.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere