Solceller må ikke erstatte energibesparelser
Energitjenesten advarer mod at sætte solceller op uden at sætte energiforbruget ned.
Landets elektrikere og vvs-montører sætter solceller op som aldrig før. Når anlæggene bliver sluttet til, kan de nye solcelleejere glæde sig over miljøvenlig strøm i stikkontakterne, og i mange tilfælde kan de se frem til en tilbagebetalingstid på solcellerne på kun 8-12 år.
I en pressemeddelelse advarer Energitjenesten folk om at sætte solceller op, uden først at se på mulighederne for at skrue ned for boligens el- og varmeforbrug.
”Vi ser i mange tilfælde, at iveren efter den grønne strøm får folk til at glemme at se på energiforbruget først. Ofte handler det om boliger med dyr elvarme, hvor man vil have solcellerne til at dække et meget stort strømforbrug: Her kan en varmepumpe som erstatning sætte elforbruget betragteligt ned – eller måske er der mulighed for at slutte sig til den billige og meget miljøvenlige fjernvarme,” siger Christian Oxenvad, vejleder hos Energitjenesten.
Og der er andre muligheder for at nedbringe energiforbruget i boligen. ”På belysningssiden kan man investere i for eksempel LED-pærer, eller man kan anskaffe sig A-mærkede hvidevarer, og man kan i det hele taget tjekke efter, om der er elapparater i hjemmet, som kan udskiftes til mere energieffektive af slagsen. Desuden kan varmeforbruget i mange tilfælde begrænses ved at efterisolere boligen. Med et nedsat el- og varmeforbrug vil man samtidig kunne sætte investeringen til solcellerne ned.
Nedsætter man sit el- og varmeforbrug, undgår man også, at kraftvarmeværkerne om vinteren – hvor solcellerne i øvrigt producerer meget lidt strøm – skal fyre helt op for kedlerne. Så rådet fra Christian Oxenvad er klart: ”Skru el- og varmeforbruget helt ned, før der skrues solcellepaneler op på taget.”
-KPE