Stor fremgang for ventilationsuddannelse
En succesfuld branchekampagne får skylden for, at et stødt stigende antal unge ønsker at blive ventilationstekniker. Ventilationsfolk mener dog, at branchen har brug for endnu flere faglærte.
Flere og flere unge vælger at blive ventilationstekniker, og ventilationsuddannelsen har en større fremgang end noget andet vvs-speciale. I 2005 var kun seks personer i gang med specialet.
Det tal er siden mangedoblet, så der ved udgangen af 2013 var 50 igangværende uddannelsesaftaler.
Stigningen i antallet af uddannelsesaftaler på området skyldes især et roadshow, der har reklameret for uddannelsen over for ventilationsvirksomhederne.
Læs også: Kritik: Erhvervsskoler nedprioriterer ventilation
En kampagne fra det faglige udvalg for vvs-energiuddannelsen har med succes fået virksomhederne og potentielle elever i tale om ventilationsuddannelsen.
Det er et supereffektivt opsøgende arbejde, der har givet mange uddannelsesaftaler, siger Pernille Christensen, konsulent i EVU, El- og VVS-branchens Uddannelsessekretariat.
Manden bag de mange virksomhedsbesøg er Torben Urhskov, tidligere energichef hos Bravida, der har givet ventilationsfirmaerne lyst til at ansætte en lærling.
Vi har været nødt til at erkende, at der har været for få elever på uddannelsen. Da vi startede (kampagnen) for fire år siden, var der ingen, der vidste noget om ventilation på skolerne, siger Torben Uhrskov, der siden slutningen af 2011 har kørt landet rundt for at tale med virksomhederne.
Mangel på faglærte
Ventilationsvirksomheden E. Klink med godt 50 ansatte i Skovlunde er en af de virksomheder, der har taget hele tre lærlinge til sig det seneste halve år, efter branchekampagnen gjorde opmærksom på uddannelsen som vej til at få nye dygtige medarbejdere.
Der er meget mangel på faglærte, for der er store tekniske krav til arbejdet, der skal gøres rigtigt første gang. Der er ikke mange udlærte, vi kan tage af, så vi vil gerne have flere faglærte ind i branchen, der er præget er ufaglærte og medarbejdere med en anden uddannelse, siger souschef Leslie Sigby-Hansen.
Læs også: Video rykker ind på el- og vvs-uddannelserne
Kampagnen har gjort arbejdsgiverne opmærksomme på elevernes kvalifikationer, så de vælger at uddanne de unge fra erhvervsuddannelsescenteret frem for at ansætte smede- og vvs-montører. Det opsøgende arbejde over for virksomhederne er finansieret af Blik- og Rørarbejderforbundet, Tekniq og Foreningen af Ventilationsvirksomheder.
Kontakten til virksomhederne virker rigtig godt, og derfor fortsætter vi også med indsatsen, siger Pernille Christensen.
Langt fra i mål
Henrik Larsen er direktør i W-Ventilation i København og medlem af lærlingeudvalgene i både Foreningen af Ventilationsfirmaer og EVU. Han glæder sig over Torben Urhskovs virksomhedsbesøg, der har reklameret for eleverne fra uddannelsen.
Men han mener stadig, at der skal gøres et stykke arbejde, før der bliver uddannet tilstrækkeligt med ventilationsteknikere.
Læs også: Stigende antal uddannelsesaftaler i branchen
Han savner i den forbindelse opbakning fra uddannelsesstederne, som han mistænker for at fastholde eleverne på egne uddannelser i stedet for at fortælle dem om ventilationsuddannelsen i Næstved.