Stort potentiale i varmepumper

Udbredelsen af varmepumper er i vækst, og det helt store boom kan være lige om hjørnet med regeringens kommende energiforlig. Komplekse installationer, og en stor startinvestering kan dog lægge en dæmper på udviklingen af markedet. Løsningen er fleksibel finansiering og en større viden hos installatører om varmepumpeteknologien via uddannelse.

Varmepumper passer glimrende med den retning, som den grønne omstilling har taget i Danmark, hvor vi producerer masser af el med solceller og vindmøller..

Varmepumper er et oplagt bidrag til fremtidens grønne energiforsyning. Med et begrænset forbrug af el kan varmepumperne producere store mængder varme til både industri og enkeltstående boliger. Varmepumperne passer glimrende med den retning, som den grønne omstilling har taget i Danmark, hvor vi producerer masser af el med solceller og vindmøller. Den energi kan effektivt bruges i varmepumperne, og dermed kan vi undgå at skulle sælge elektricitet til dumpingpriser på de internationale markeder, når solen skinner og vinden drejer møllerne rundt.

”Vi har et støt stigende salg i Danmark af varmepumper, og vi ser lyst på fremtiden. Der er dog en række udfordringer, som vi kan se, lægger en dæmper på udviklingen”, siger Niels P. Skov, der er salgs- og marketingschef hos Vølund Varmeteknik, der forhandler et bredt sortiment af varmepumper.

Mangel på viden og uddannelse
Han mener, at der mangler viden og uddannelse for at opnå bedre installationer af varmepumper.

”Vi har et støt stigende salg i Danmark af varmepumper, og vi ser lyst på fremtiden”, siger Niels P. Skov, salgs- og marketingschef hos Vølund Varmeteknik..

”Problemet opstår typisk, fordi der er mange aktører inde over en ny installation. Der er forhandleren, installatøren, anlægsejeren, ham der skal grave rørene ned, elektrikeren etc. Hvis der ikke er en stærk projektledelse, så risikerer man at stå med et anlæg, der ikke opfylder kundens ønsker og behov”, siger Niels P. Skov.

Effektiviteten af et varmepumpeanlæg afhænger i høj grad af dimensioneringen. Hvis det er for stort, så bruger det for meget energi og er for dyrt i installation. Er det for lille, så kan der ikke genereres nok energi, og den indbyggede el-patron kommer på overarbejde, og det er dyrt.

En af årsagerne er, at installatører igennem mange år har været rigtig gode til at opsætte oliefyr og andre enklere varmkilder, som eksempelvis gasfyr og fjernvarme. Disse installationer er forholdsvis billige, og dimensioneringen er ikke så vigtig. Hvis et oliefyr er lidt for stort, så tænder det bare ikke så ofte, det er ikke noget, der flytter totaløkonomien meget.

Varmepumper skal dimensioneres præcist
”Her er varmepumperne anderledes, de skal passe meget præcist til behovet, og det stiller store krav til de beregninger der ligger til grund for dimensioneringen. Der skal regnes på mange ting, herunder flowforhold, rørstørrelse og meget andet. Desuden skal man forstå forbrugsmønsteret, der hvor anlægget installeres”, siger Niels P. Skov.

Han har set eksempler på, at forbrugere er gået fra oliefyr til varmepumpe i ejendomme, hvor man har sparet meget på varmen på grund af udgiften til olie. Når så man har fået varmepumpe, begynder man at bruge mere varme, fordi det jo er billigt, men problemet er, at anlægget er dimensioneret ud fra, hvor meget olie man brugte. På den måde kan varmepumpeanlægget være underdimensioneret fra starten, selvom det tager udgangspunkt i det aktuelle forbrug.

”Pointen er, at vi skal højne vidensniveauet, hvis vi skal øge udbygningen af varmepumper i Danmark”.

Nye konverteringsbølger i sigte
Men Niels P. Skov ser dog også en række lyspunkter. Markedet er stadig stort, og der er en politisk vilje til at konvertere oliefyr til varmepumper. Desuden sker der i øjeblikket en interessant konvertering fra pillefyr, gasfyr og træfyr til varmepumper.

”Pillefyr er eksempelvis et godt alternativ til oliefyr, men de skal vedligeholdes og rengøres, og for mange forbrugere har det vist sig ikke at være den optimale løsning. Derfor ser vi nogle, som vil konvertere fra pillefyr til varmepumpe. En anden interessant ting, vi kan se i den nærmeste fremtid, er, at der måske bliver ændret på tilslutningspligten til fjernvarmeanlæg. Det vil kunne betyde, at husejere selv kan vælge, om de vil have fjernvarme eller en anden type anlæg, og her vil varmepumper være et oplagt valg. På længere sigt vil udfasningen af fossile brændsler betyde, at gaskedlerne landet over skal skiftes, og igen vil varmepumper være et naturligt valg”, siger Niels P. Skov.

Nye finansieringsmuligheder
En anden hurdle, der har bremset udrulningen af varmepumper, er etableringsprisen. Anlægget er dyrt i forhold til pille- og oliefyr. En række tiltag har dog hjulpet på den udfordring. Flere firmaer er på markedet med en abonnementsløsning, hvor forbrugeren betaler et fast lavt beløb om måneden, som inkluderer service, reservedele og vedligehold. Det fjerner forbrugerens usikkerhed om totaløkonomien i installationen. Flere producenter tilbyder forskellige typer energilån og andre fleksible finansieringsformer, der også kan benyttes af virksomheder til industrielle varmepumpeanlæg.

”Vi har efterhånden nogle gode rammer for finansiering. Der, hvor vi skal sætte ind, er på installatørernes viden og evner inden for projektstyring i forbindelse med installation af varmepumper”, mener Niels P. Skov.

For at understøtte denne udvikling afholder Vølund Varmeteknik en velbesøgt kursusrække, der opkvalificerer installatører, så de bliver bedre i stand til at rådgive om varmepumper og foretage de rette dimensioneringer.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

27.06.2024Installator.dk

Andelshavere opløser kriseramt varmeværk

26.06.2024Installator.dk

Megafonmåling: Overvældende tilfredshed med fjernvarme

23.06.2024Belimo A/S

Sponseret

Ny online-skole om bedre HVAC

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

19.06.2024Installator.dk

Nu bygges fundamentet til EU´s største geotermiske anlæg

13.06.2024Installator.dk

Konservative klandrer regeringen for at hindre udnyttelse af overskudsvarme

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle