31.08.2016

Stort potentiale for installatører i udskiftning af pumper

Cirkulationspumper bruger meget energi, og udskiftning af dem kan være en rigtig god forretning, både økonomisk og for de grønne regnskaber. Det er ikke usædvanligt, at en ny pumpe i forhold til en gammel kan spare 75 procent på energiforbruget, og selv pumper, der blot er tre til fem år gamle, kan det ofte svare sig at udskifte.

Hos Grundfos rådgiver salgsingeniør Per Schou Hansen blandt andet om udskiftning af cirkulationspumper. Det foregår i nært samarbejde med installatører, der gratis kan få udarbejdet en såkaldt energiscreening baseret på det varmeanlæg, kunden har i boligen.

Energiscreeningen munder ud i en rapport, der påviser det aktuelle forbrug og den mulige besparelse ved at udskifte en ældre cirkulationspumpe med en ny model. Denne rapport kan installatøren så indarbejde i sit tilbud til kunden. Dokumentationen er ofte en øjenåbner for kunden, og for installatøren er det et godt salgsargument.

”Vi er fem salgsingeniører hos Grundfos, der laver denne type rapporter, og vi gør det over hele landet”, fortæller Per Schou Hansen. Han har ikke tal på hvor mange rapporter, der bliver udarbejdet, men det er mange, siger han.

Læs også: Grundfos-pumper forhindrer oversvømmelser i Budapest

”Det er sjældent, at vi foretager en energiscreening, der ikke viser en mulig besparelse. Det er virkelig et område med mange lavthængende frugter. Gamle pumper kører typisk 24 timer i døgnet uden hensyn til behovet og anlæggets indretning. I den nye generations pumper fra Grundfos er der indbygget intelligens, så de automatisk drosler ned, så snart der er basis for det”, forklarer Per Schou Hansen.

Gratis hjælp til installatører 
Når han er ude på en opgave, så er det ikke med sælgerkasketten på. Installatøren køber nemlig pumperne hos grossisten, og rapporten tager udgangspunkt i de vejledende priser. Energiscreeningen er således ikke omfattet af et tilbud, men blot en gratis hjælp, som installatøren kan bruge i sin kontakt med kunden.

”Vi ser, at der typisk er en tilbagebetalingstid på tre år, og det er her, det kan svare sig at skifte”, siger han.

I øjeblikket er der ifølge Grundfos travlhed landet over med udskiftning af pumper, og det skyldes, at den nye smarte pumpeteknologi bliver imødekommet af både tilskudsordninger og øget miljøbevidsthed. Udskiftningerne sker både i virksomheder og private hjem. Flere steder har installatører ligefrem fundet en niche i at sætte opgradering af cirkulationspumper i system.

Det er for eksempel tilfældet i Grindsted, hvor VVS-virksomheden ´Den Jyske Smed´ har husstandsomdelt en flyer, der viser, hvor meget man vil kunne spare ved en udskiftning. Besparelsen er et komplet tilbud, der indregner det tilskud, som det lokale forsyningsselskab giver til energibesparende pumper. Det gør det nemt for forbrugerne at overskue tilbuddet og den samlede økonomi. Det har på kort tid ført til flere end 75 opgaver for ´Den Jyske Smed´ i private husstande.

”På de større opgaver ser vi også tit, at der både er gamle og nyere pumper. Besparelsen på de nyere pumper er måske ikke så høj, men ofte vælger kunden alligevel at få udskiftet alle pumperne, når de nu alligevel er i gang med opgaven”, forklarer Per Schou Hansen.

Halvandet års tilbagebetalingstid
Han har for nyligt deltaget i en pumpeudskiftning, hvor tilbagebetalingstiden var helt nede på halvandet år. Det var i forbindelse med udskiftningen af et ældre halmfyr på Lerchenborg Gods. Fyret forsyner udover godsets egne bygninger også den nærliggende Kalundborg Friskole med varme. Godsejeren, Christian Lerche-Lerchenborg, kontaktede via en installatør Grundfos for at få foretaget en energiscreening og klarlægge, om det kunne svare sig at udskifte cirkulationspumperne i samme ombæring til nogle mere energivenlige af slagsen.

Rapporten fra Grundfos viste, at Lerchenborg Gods kunne spare næsten 20.000 kilowatt-timer om året, og derfor blev de gamle pumper udskiftet. De nye pumper er nede på et effektforbrug på omkring 136 watt, hvilket er en markant besparelse i forhold til de gamle pumper, der kørte med mellem 1.200 og1.700 watt.

”Det er sjældent, at vi foretager en energiscreening, der ikke viser en mulig besparelse”.

Per Schou Hansen, salgsingeniør hos Grundfos

Læs også: Genbrug af pumper skaber jobs til socialt udsatte

”Opgaven foregik i nært samarbejde med installatøren, og det er vores erfaring, at når vi har lavet denne type beregning et par gange sammen med en installatør, så kan de efterfølgende selv gøre det”, tilføjer salgsingeniøren.

Udover beregningsgrundlaget stiller Grundfos også og udskiftningstabeller til rådighed. Tabellerne viser hvilke nye, tilgængelige pumper, der kan erstatte gamle energislugere. Dette gælder også for en række andre producenter og grossister, der har onlineværktøjer til dimensionering og udregning af energibesparelser.

”Det er i virkeligheden nogle ret simple beregninger, som de fleste selv kan foretage. Alligevel er det tit en stor overraskelse for kunderne, hvor meget deres gamle pumper forbruger – og hvor meget de kan spare ved en udskiftning,” fremhæver Per Schou Hansen. 

Større fleksibilitet i valg af cirkulationspumpe
Det nye bygningsreglement BR15 indarbejder EU’s EcoDesign-direktiv, som sætter specifikke minimumskrav til en række installationers energieffektivitet. Det gælder eksempelvis gaskedler, ventilationsanlæg, varmepumper og cirkulationspumper. Det betyder paradoksalt nok en lempelse af kravene til energieffektivitet, som gør det muligt at købe og installere varmepumper med en dårligere energieffektivitet end i dag.

Det skal dog ses i sammenhæng med, at den overordnede energiramme for byggeri er strammet, hvilket betyder, at nybyggerier samlet set alt andet lige vil være mere energieffektive. Med indførelsen af EU’s EcoDesign-direktiv i Bygningsreglementet gælder der de samme regler for cirkulationspumper i hele EU, hvilket forventes at gøre handel og installation på tværs af landegrænser mere udbredt. 

Mere fra

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere