Strammere regler for installation af solceller

Efter nye retningslinier fra Sikkerhedsstyrelsen konkluderer tekniq i en pressemeddelelse, at installation af solcelleanlæg som udgangspunkt kræver autorisation.

26.10.2012

Strammere regler for installation af solceller, Installator.dk

Fra Tekniq's arrangement om solceller tidligere på måneden..

De nye regler
Skal man have et solcelleanlæg lovligt installeret på taget, så skal opgaven som hovedregel udføres af en autoriseret elinstallatør eller af virksomheder, der som erhverv producerer, reparerer og vedligeholder solcelleinstallationer og som samtidig kan installere solcellerne efter Stærkstrømsbekendtgørelsens specifikke krav.

Eneste undtagelse fra den regel er solcelleanlæg, som udgør ét samlet produkt, hvor der foreligger en beskrivelse af montagen og sammenkoblingen. I de få tilfælde må ikke-elkyndige udføre arbejdet.
 
Ud over selve montagen og installationen af anlægget, så skal tilkoblingen af solcelleinstallationen i gruppetavlen (der hvor elmåler og fejlstrømsafbryder som hovedregel sidder) altid udføres af en autoriseret elinstallatør.
 
Det fremgår af Sikkerhedsmeddelelsen: ”Afgrænsning af elinstallatørlovens anvendelsesområde i relation til montage, sammenkobling og tilkobling af solcelleinstallationer”, som Sikkerhedsstyrelsen netop har udsendt.
 
I meddelelsen hedder det: ”Sammensættes en solcelleinstallation af en række forskellige produkter, hvor der ikke foreligger en samlet beskrivelse af montage og sammenkobling, er sammenkoblingen og montagen af den samlede solcelleinstallation forbeholdt autoriserede elinstallatører samt personer og virksomheder, der som erhverv producerer, reparerer og vedligeholder solcelleinstallationer. Dette følger af elinstallatørlovens § 3, stk. 2.”
 
Samtidig understreger Sikkerhedsstyrelsen i deres meddelelse, at det kun er solcelleanlæg, som udgør ét samlet produkt – og hvor der foreligger en beskrivelse af montagen og sammenkoblingen, som ikke er underlagt elinstallatørloven.

De færreste anlæg falder udenfor
Ifølge teknisk chef i TEKNIQ, Christian Jarby, er det den professionelle branches vurdering, at langt de fleste solcelleanlæg, der sælges i dag, kun kan monteres og installeres ved hjælp af forskellige produkter, også selv om de bliver solgt og markedsført som gør det selv-produkter. Hver bolig er unik, og meget ofte skal en ledning forlænges, eller også skal der skiftes en komponent, når anlægget skal monteres og installeres – også selv om det er solgt og markedsført som gør det selv-produkt. Fremover er det i langt de fleste tilfælde kun elkyndige fagfolk, der må montere og installere solceller. Kun i de helt særlige tilfælde, hvor solcelleanlægget uden nogen former for modificeringer kan samles og monteres (rene plug and play-løsninger), må menigmand stå for montage og installation.
 
"Vi er glade for Sikkerhedsstyrelsens præcisering, og vi opfatter det som en klar opstramning i forhold til tidligere tiders fortolkning af reglerne. Solcellemarkedet er fortsat relativt nyt og præget af mange lykkeriddere, som ikke altid har den nødvendige elfaglige kunnen til at løse opgaven forsvarligt. Af hensyn til forbrugernes sikkerhed og en maksimal udnyttelse af solcelleanlæggenes ydeevne, er det en klar fordel for kunderne, at det fremover som hovedregel kun er autoriserede elinstallatører og særligt kompetente virksomheder, der må montere og samle solcelleanlæggene," siger Christian Jarby.
 
Når anlægget er opsat og fast tilsluttet, må reparation og vedligeholdelse kun udføres af autoriserede elinstallatørvirksomheder samt af personer og virksomheder, der som erhverv producerer, reparerer og vedligeholder solcelleinstallationer.
 
En autoriseret elinstallatørvirksomhed kan lovligt tilkoble en solcelleinstallation, som virksomheden ikke selv har monteret eller sammenkoblet. Det betyder dog ikke, at den autoriserede elinstallatør påtager sig ansvaret for lovligheden af  den solcelleinstallationen som helhed.

-KPE

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus