Studerende opnår landets første delautorisationer
For første gang i Danmark har studerende gennemført delautorisationseksamen inden for el i boliger.
Fakta om delautorisationer
- De nye efteruddannelser, der giver mulighed for at søge delautorisation hos Sikkerhedsstyrelsen, tager lidt over et år på deltid.
- Delautorisationen inden for vand og afløb omfatter vandinstallationer i boliger og afløbsarbejde over terrænhøjde.
- Delautorisationen inden for el omfatter alt autorisationskrævende el-arbejde i en bolig.
- Begge efteruddannelser på UCN act2learn i Aalborg er tilrettelagt, så de kan tages sideløbende med et job.
Kilde: UCN
UCNs efter- og videreuddannelsesafdeling act2learn har som det første i landet haft en gruppe studerende gennem den nye delautorisationsuddannelse. I alt har 11 el-mesterstuderende gennemført og bestået delautorisationseksamen, og flere af dem er efterfølgende blevet certificeret af Sikkerhedsstyrelsen, oplyser UCN på sin hjemmeside.
At opnå delautorisation er blevet muligt, efter der sidste år trådte en ny lov i kraft på området. Det betyder, at andre faggrupper nu kan opnå delautorisation og udføre enkelte el- eller VVS-opgaver. Det kan eksempelvis være en murer, der efteruddanner sig til også at kunne udføre simpelt VVS-arbejde.
Læs også: Forstå de nye spilleregler og få større omsætning
De 11 studerende hos UCN act2learn afslutter til januar den toårige uddannelse til elmester, hvorefter de på lige vilkår med el-installatører kan søge om fuld el-autorisation hos Sikkerhedsstyrelsen. Alligevel giver det ifølge en af de studerende, Torben Andersen, der driver firmaet TA El-Service, god mening at have fået en delautorisation inden:
At jeg fik min delautorisation har betydet, at jeg fortsat kan lave boliginstallationer og dermed køre virksomheden videre, til jeg bliver el-mester til januar, selvom jeg mistede en medarbejder med fuld el-autorisation, fortæller han til ucn.dk.
Delautorisation i fremtiden
Uddannelseskonsulent fra UCN act2learn, Dennis Lindkvist Nørbjerg, fastslår, at det første forløb har givet gode erfaringer om både indholdet af uddannelsen samt eksamen. Erfaringer, som UCN vil bruge, når de næste hold i el, vand og afløb starter op i det nye år.
Uddannelserne henvender sig eksempelvis til elektrikere, smede, VVSere eller fagfolk med anden relevant erhvervsuddannelse. Det kunne være teknisk personale i boligforeninger, hospitaler eller private virksomheder, hvor det er en fordel med autorisation til et afgrænset område inden for el- og VVS-opgaver, siger Dennis Lindkvist Nørbjerg til ucn.dk.
Læs også: Organisationer raser over ny autorisationslov
Landets øvrige uddannelsesaktører er nu også begyndt at tilbyde delautorisationsuddannelser inden for el- og VVS-installatørfagene.
- CHM