Tag indeklimaet seriøst

Der er for mange myter koblet til det gode indeklima. Det går ud over de løsninger, der bliver installeret og branchens muligheder for at levere kvalitet. Derfor bør vi droppe lappeløsningerne og i stedet udnytte den nyeste viden.

Mange udpeger stearinlys eller brændeovne som syndebukkene i et dårligt indeklima. Men det er en fejl, og det er op til ventilationsbranchen at sikre en nuanceret indeklimadebat, mener Göran Hultmark, udviklingschef hos Lindab. Foto: Göran Hultmark. .

Der eksisterer alt for mange lappeløsninger og myter om indeklima. Det mener udviklingschef for ventilation hos Lindab, og adjungeret professor på SBi ved Aalborg Universitet, Göran Hultmark. Han håber nu at kunne ændre debatten.

”Et eksempel, vi ofte møder, er, at godt indeklima associeres med frisk luft udefra. Det er tanker, der kommer fra tidligere tider, hvor dårlige byggematerialer og fugt prægede luften negativt i bygninger. Men i dag oplever vi meget sjældent ting som skimmelsvamp og formaldehyddampe fra byggematerialer, legetøj og maling. Tværtimod er problematikken i dag, at luften udendørs er mere forurenet end luften indendørs”, siger Göran Hultmark.

Partikler er de største syndere
Han peger på, at pollen og partikler fra eksempelvis dieselbiler i dag er den største synder, når det kommer til dårligt indeklima. Det betyder, at hvis man forsøger at løse et dårligt indeklima ved alene at ventilere med udendørsluft, så kan man faktisk gøre problemet større.

Læs også: Effektiv luftfordeling med opblandingsventilation 

”Luften udefra er i dag den største udfordring, og det stiller nogle helt andre krav til, hvordan vi håndterer indeklima. Mange af de lappeløsninger, vi ser, forholder sig ikke til denne problematik og gør i mange tilfælde problemet værre”, mener han.
Et konkret tiltag, der bygger på ny viden om luftkvalitet, er, at man bør have sit indtag af frisk luft højt oppefra. Der er meget stor forskel på indholdet af partikler og pollen i luften ved jorden og blot nogle få meter i højden.

Luften er markant bedre over gadeniveau
”Vi har lavet målinger, hvor vi har sammenlignet indeklimaet i bygninger, hvor luften trækkes ind fra henholdsvis gadeplan og fra tagniveau. Da vi første gang så resultaterne, troede vi, der var noget galt med måleudstyret. Men den er god nok – der er enorm forskel på luftkvaliteten, alt efter hvor højt man tager det fra”, siger Göran Hultmark.

Om Lindab Villaventilation

Lindab Villaventilation er et samarbejde mellem Lindab-koncernen og et landsdækkende netværk af autoriserede ventilationspartnere.

Samarbejdet har til formål at synliggøre værdien af et godt indeklima i private hjem.

Lindab er blandt verdens førende leverandører af ventilationsløsninger, og virksomheden har leveret ventilationsløsninger til blandt andet Operahuset, Københavns Lufthavn og Metroen i København.


At indeklimaet primært handler om at undgå forurening udefra strider mod de gængse opfattelser af indeklima. Derfor skal der mere oplysning og viden til hos både kunder, leverandører og installatører for at sikre bedre indeklima.

Læs også: Effektiv luftfordeling og et godt indeklima i svømmehal

”Som samfund og som branche er vi alle med til at underminere alvoren ved et dårligt indeklima, når vi udpeger syndebukke og forsimpler årsagerne til dårligt indeklima”, fortæller han.

For få boligejere søger hjælp
Problematikken understreges også af den årlige Boligejeranalyse fra videncentret Bolius. Senest svarede 78 procent af husejerne i Danmark, at de først reagerer på udfordringer med indeklimaet, når de ser konkrete symptomer som dug på ruden eller skimmelsvamp. Samtidig har kun otte procent af de adspurgte fået foretaget en måling af indeklimaet, og ligeledes kun otte procent har kontaktet fagfolk.

”Hvis man kun reagerer på det, som øjet kan se, så forholder man sig først til problemerne, når skaden allerede er sket. Det menneskelige øje kan jo ikke se de mange gasser og partikler, som frigives både inde og ude. Derfor er det også lidt foruroligende, at så få husejere kontakter fagfolk eller foretager målinger, når den er gal med indeklimaet”, mener Göran Hultmark. 

Læs også: Lufttæpper forbedrer indeklimaet i vindmølleproduktion 

Udluftning hjælper ikke altid
Undersøgelsen fra Bolius viser også, at den hyppigste reaktion blandt boligejerne på udfordringer med indeklimaet er manuel vinduesudluftning, og at udluftningen kun i meget begrænset omfang afhjælper problemerne.

”Det er de færreste, der tænker på, at når de åbner vinduet for at lufte ud, så er der risiko for, at der ikke kun kommer frisk luft, men også støv, partikler og gasser med ind. Løsningen er et ventilationssystem, der både trækker udeluft ind fra et højt sted og samtidig filtrerer luften. Det er op til branchen at nuancere denne forståelse hos boligejerne, så både forbrugere og installatører går uden om lappeløsningerne og i stedet vælger professionelle løsninger, der bygger på seneste viden og faglighed på området”, siger Göran Hultmark.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.02.2025Genvex

Sponseret

Hvad bør du vide inden du vælger ventilationsanlæg?

18.02.2025Geovent

Sponseret

Fra kampvogne til kaserner – Geovent sikrer ren luft i militære installationer i Europa

12.02.2025Genvex

Sponseret

Prøv vores beregner – og find dit ventilationsanlæg

28.01.2025Genvex

Sponseret

Derfor bør du vælge et Combi-anlæg til dit projektbyggeri

28.01.2025Geovent

Sponseret

Geovent A/S introducerer en ny mobil udsugningsenhed - GeoGo Black W3!

24.01.2025Genvex

Sponseret

Sådan styrer du dit ventilationsanlæg med et Optima-display

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding