Tag indeklimaet seriøst

Der er for mange myter koblet til det gode indeklima. Det går ud over de løsninger, der bliver installeret og branchens muligheder for at levere kvalitet. Derfor bør vi droppe lappeløsningerne og i stedet udnytte den nyeste viden.

Mange udpeger stearinlys eller brændeovne som syndebukkene i et dårligt indeklima. Men det er en fejl, og det er op til ventilationsbranchen at sikre en nuanceret indeklimadebat, mener Göran Hultmark, udviklingschef hos Lindab. Foto: Göran Hultmark. .

Der eksisterer alt for mange lappeløsninger og myter om indeklima. Det mener udviklingschef for ventilation hos Lindab, og adjungeret professor på SBi ved Aalborg Universitet, Göran Hultmark. Han håber nu at kunne ændre debatten.

”Et eksempel, vi ofte møder, er, at godt indeklima associeres med frisk luft udefra. Det er tanker, der kommer fra tidligere tider, hvor dårlige byggematerialer og fugt prægede luften negativt i bygninger. Men i dag oplever vi meget sjældent ting som skimmelsvamp og formaldehyddampe fra byggematerialer, legetøj og maling. Tværtimod er problematikken i dag, at luften udendørs er mere forurenet end luften indendørs”, siger Göran Hultmark.

Partikler er de største syndere
Han peger på, at pollen og partikler fra eksempelvis dieselbiler i dag er den største synder, når det kommer til dårligt indeklima. Det betyder, at hvis man forsøger at løse et dårligt indeklima ved alene at ventilere med udendørsluft, så kan man faktisk gøre problemet større.

Læs også: Effektiv luftfordeling med opblandingsventilation 

”Luften udefra er i dag den største udfordring, og det stiller nogle helt andre krav til, hvordan vi håndterer indeklima. Mange af de lappeløsninger, vi ser, forholder sig ikke til denne problematik og gør i mange tilfælde problemet værre”, mener han.
Et konkret tiltag, der bygger på ny viden om luftkvalitet, er, at man bør have sit indtag af frisk luft højt oppefra. Der er meget stor forskel på indholdet af partikler og pollen i luften ved jorden og blot nogle få meter i højden.

Luften er markant bedre over gadeniveau
”Vi har lavet målinger, hvor vi har sammenlignet indeklimaet i bygninger, hvor luften trækkes ind fra henholdsvis gadeplan og fra tagniveau. Da vi første gang så resultaterne, troede vi, der var noget galt med måleudstyret. Men den er god nok – der er enorm forskel på luftkvaliteten, alt efter hvor højt man tager det fra”, siger Göran Hultmark.

Om Lindab Villaventilation

Lindab Villaventilation er et samarbejde mellem Lindab-koncernen og et landsdækkende netværk af autoriserede ventilationspartnere.

Samarbejdet har til formål at synliggøre værdien af et godt indeklima i private hjem.

Lindab er blandt verdens førende leverandører af ventilationsløsninger, og virksomheden har leveret ventilationsløsninger til blandt andet Operahuset, Københavns Lufthavn og Metroen i København.


At indeklimaet primært handler om at undgå forurening udefra strider mod de gængse opfattelser af indeklima. Derfor skal der mere oplysning og viden til hos både kunder, leverandører og installatører for at sikre bedre indeklima.

Læs også: Effektiv luftfordeling og et godt indeklima i svømmehal

”Som samfund og som branche er vi alle med til at underminere alvoren ved et dårligt indeklima, når vi udpeger syndebukke og forsimpler årsagerne til dårligt indeklima”, fortæller han.

For få boligejere søger hjælp
Problematikken understreges også af den årlige Boligejeranalyse fra videncentret Bolius. Senest svarede 78 procent af husejerne i Danmark, at de først reagerer på udfordringer med indeklimaet, når de ser konkrete symptomer som dug på ruden eller skimmelsvamp. Samtidig har kun otte procent af de adspurgte fået foretaget en måling af indeklimaet, og ligeledes kun otte procent har kontaktet fagfolk.

”Hvis man kun reagerer på det, som øjet kan se, så forholder man sig først til problemerne, når skaden allerede er sket. Det menneskelige øje kan jo ikke se de mange gasser og partikler, som frigives både inde og ude. Derfor er det også lidt foruroligende, at så få husejere kontakter fagfolk eller foretager målinger, når den er gal med indeklimaet”, mener Göran Hultmark. 

Læs også: Lufttæpper forbedrer indeklimaet i vindmølleproduktion 

Udluftning hjælper ikke altid
Undersøgelsen fra Bolius viser også, at den hyppigste reaktion blandt boligejerne på udfordringer med indeklimaet er manuel vinduesudluftning, og at udluftningen kun i meget begrænset omfang afhjælper problemerne.

”Det er de færreste, der tænker på, at når de åbner vinduet for at lufte ud, så er der risiko for, at der ikke kun kommer frisk luft, men også støv, partikler og gasser med ind. Løsningen er et ventilationssystem, der både trækker udeluft ind fra et højt sted og samtidig filtrerer luften. Det er op til branchen at nuancere denne forståelse hos boligejerne, så både forbrugere og installatører går uden om lappeløsningerne og i stedet vælger professionelle løsninger, der bygger på seneste viden og faglighed på området”, siger Göran Hultmark.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Niko etablerer med det nye navn Wygwam en særskilt division for sensorer og bygningsautomatisering

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Relateret indhold

07.11.2024Installator.dk

Andelen af nye solgte elvarebiler er fordoblet på et år

07.11.2024Installator.dk

Populær tilskudspulje til robotter og digital omstilling fortsætter

07.10.2024Installator.dk

Lindab A/S har ansat ny salgschef

17.09.2024Genvex

Sponseret

Kombinér fjernvarme og ventilation med vores Moxie

20.08.2024Geovent

Sponseret

Indretning af nyt skadecenterværksted for P. Christensen!

16.08.2024Installator.dk

Airmaster har succes med decentrale ventilationsanlæg til skoler og institutioner

14.08.2024Installator.dk

Dårligt indeklima: ”Det har været galt i 50 år”

29.07.2024Geovent

Sponseret

Geovent I/V er flyttet til nye og moderne faciliteter i Spanien!

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Ibrugtagning af bygninger (baseret på Commissioning/DS3090)

Kursus om ibrugtagning af bygninger, baseret på Commissioning / DS3090 - en vej til at undgå lange mangellister og deraf følgende gener og omkostninger.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Kongsvang Allé 29, 8000 Aarhus C

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Termografering

Få styr på anvendelse af termografering til screening af bygninger og på de muligheder, termograferingen skaber for professionelt at formidle dine anbefalinger til forbedringer på bygningen.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Gregersensvej 1, Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Varmepumper - VE-installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Er du klar til at tage din salgsstrategi til næste niveau? Vores salgskursus om varmepumper er designet til at give dig de nødvendige værktøjer og viden til at rådgive dine kunder effektivt og øge dit salg.

Dato

13.11.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning