Tekniq: Energibesparelser drukner i unfair konkurrence
Energispareordningen bør ændres, så pengene bruges til at sikre så store energibesparelser som muligt frem for at kvæle den fri konkurrence, lyder meldingen fra Tekniq.
Pengene fra Energispareordningen, som vi alle er med til at finansiere over energiregningerne, går langt fra altid til at sikre størst mulige besparelser. Det understreges af DR, som i dag kigger nærmere på ordningen og den måde, energiselskaberne forvalter de 1,6 milliarder kroner, som de årligt opkræver.
”Det viser bare, at der er et påtrængende behov for at omstrukturere ordningen”, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i brancheorganisationen Tekniq, og fortsætter:
”Energiselskaberne har det særlige privilegium, at de selv bestemmer tilskuddets størrelse. Det er et stort ansvar, som de skal forvalte med særlig omhu. Derfor er det også afgørende, at selskaberne altid benytter den billigste aktør til at udføre opgaven – ellers betaler vi jo alle sammen en overpris for vores energibesparelser, og samtidig sættes den frie konkurrence ud af kraft”.
Tilgodeså datterselskab
DR omtaler i dag et eksempel fra Nordjylland, hvor det lokale energiselskab gav sit datterselskab et højere energitilskud, end selskabet var parat til at yde den lokale installatør, der ellers havde afgivet et billigere tilbud på selvsamme opgave. Installatøren var billigere, både når det gjaldt materialer og arbejdsløn, men ordren gik alligevel til datterselskabet.
”Eksemplet fra Nordjylland skræmmer. Et firma, der ikke udfører opgaven billigst, skal ikke have opgaven - så enkelt er det i realiteten. Hvis et energiselskab som moderselskab begunstiger sit eget datterselskab med et stort energitilskud og på den måde pynter på et samlet set dårligere tilbud, så misbruger man slutbrugernes energisparemidler”, siger Niels Jørgen Hansen.
Tekniqs direktør efterspørger nogle klare regler, der sikrer, at alle virksomheder deltager på lige fod, hvis energiselskaberne stadig skal administrere ordningen.
”Opgaven handler grundlæggende om at sikre flest mulige energibesparelser for pengene, og derfor skal udbetalingen af midler altid ske på en måde, der støtter de virksomheder, som udfører arbejdet bedst og billigst. Det sker ikke altid i øjeblikket”, siger han.
Netop sikringen af den fri konkurrence er ifølge Tekniq helt afgørende.
”Kun på den måde kan vi forsvare at lade energiselskaberne opkræve og administrere private midler til indsatsen”, siger Niels Jørgen Hansen.
- JKK