Tekniq venter tilbagegang i 2015
Installationsbranchen må igen indstille sig på tilbagegang og afskedigelser. Branchen kommer hverken nu eller næste år til at mærke vækst, vurderer Tekniq.
Hvis man som ejer af en installationsvirksomhed forventer bare en smule vækst og fremgang i 2015, så kan man godt tro om igen. I hvert fald hvis man skal tro Tekniq, som skønner, at 2015 vil byde på minusvækst og fyringer i branchen.
Baggrunden for de dystre forudsigelser er, at den samlede omsætning for installationsbranchen faldt med 1,1 procent i første halvår af 2014. Samtidig er nybyggeriet på det laveste niveau siden 1950erne mens både private og offentlige investeringer svigter.Det får altså Tekniq til at nedjustere et tidligere vækstskøn til 0 procent i år og minus 1 procent næste år.
Branchen er præget af benhård konkurrence og overkapacitet. I 2008 beskæftigede installatørerne 45.000 medarbejdere. Nu er antallet faldet til 40.000, og alt tyder på, at vi desværre kommer til at miste flere arbejdspladser, siger direktør i Tekniq Niels Jørgen Hansen.
Gør håndværkerfradraget grønt
Han peger på, at væksten i branchen i år har været holdt oppe af faktorer, som formentlig ikke er til stede i 2015
Selvom branchen har været hjulpet af storme, en mild vinter, skybrud og BoligJobordningen, har vi ikke oplevet vækst. Når de offentlige investeringer falder, og BoligJobordningen ophører, ser det skidt ud, siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen.
Derfor er det for tidligt at politikerne skrotter BoligJobordningen, som i stedet bør gøres grøn, mener Tekniq-direktøren.
Skal CO2-forbruget ned, har vi brug for incitamenter til at investere i energirenoveringer, hvor det vigtigste bør være en justeret BoligJobordning, der alene giver fradrag for energieffektiviseringer og vedvarende energiløsninger. Suppleres ordningen med ambitiøse mål for energiforbedringer i offentlige bygninger, vil vi nå langt med både beskæftigelse og CO2-reduktion, siger Niels Jørgen Hansen.
-LA