Uautoriseret arbejde fortsætter for fuld kraft
Arbejde udført uden autorisation er stadig et kæmpe problem i installationsbranchen, viser nye tal. Sikkerhedsstyrelsen lovede tilbage i februar at lancere en oplysningskampagne, der skulle bekæmpe problemet, men endnu er intet sket.
Arbejde udført af uautoriserede ”håndværkere” er fortsat et uløst problem i Installationsbranchen. Således viser en status fra Sikkerhedsstyrelsen, at der i første halvår af 2012 er anmeldt 171 overtrædelser på autorisationsområdet. Dermed ligger antallet af anmeldelser på samme høje niveau, som i det negative rekordår 2011, hvor det samlet blev til 346 anmeldelser.
Anmeldelser år for år
Når et brud på autorisationslovgivningen bliver anmeldt til Sikkerhedsstyrelsen, vurderes det, om der er kød nok på sagen til at indgive en politianmeldelse.
- 2008 - 105 anmeldelser heraf 86 politianmeldelser.
- 2011 - 329 anmeldelser heraf 175 politianmeldelser
- 2012, 1. halvår. 171 anmeldelser heraf 75 politianmeldelser
I 2009 og 2010 var Sikkerhedsstyrelsen på grund af andre opgaver tvunget til at nedprioritere området. Derfor er tallene fra disse år ikke sammenlignelige med 2008, 2011 og 2012, oplyser pressechef i Styrelsen Dorthe G. Rasmussen.
Kilde: Sikkerhedsstyrelsen
”Der er tale om et meget højt antal anmeldelser, og jeg kan forsikre om, at både Sikkerhedsstyrelsen og branchens organisationer arbejder meget seriøst med af få tallet bragt ned,” siger Dorthe G. Rasmussen, der er pressechef i Sikkerhedsstyrelsen til Installatør Horisont.
Arbejdsgruppe arbejder fortsat
Tilbage i februar kunne Installatør Horisont fortælle, at en arbejdsgruppe med Sikkerhedsstyrelsen i spidsen og repræsentanter fra blandt andet DS Håndværk og Industri, Tekniq og Dansk Byggeri Kloak arbejder på at iværksætte initiativer, der skal få antallet af anmeldelser ned. Dengang var meldingen fra Sikkerhedsstyrelsen, at den i løbet af en måned ville præsentere en forbrugerrettet oplysningskampagne, der skulle gøre almindelige danskere opmærksomme på autorisationsreglerne. Men et halvt år efter er der fortsat ikke sket noget.
Læs også: Forbrugerkampagne skal bremse uautoriseret arbejde
Dorthe G. Rasmussen mener dog ikke, at arbejdsgruppen har ”siddet på hænderne”.
”Når myndigheder og en række organisationer skal mødes om sådan noget her, er der mange interesser i spil, og derfor tager det tid, før man kan præsentere noget konkret. Arbejdsgruppen skal drøfte en række ting, inden man kommer videre,” siger Dorthe G. Rasmussen.
Mange interesser
Hos DS Håndværk & Industri glæder man sig over, at branchen er samlet for at løse et problem, der bliver taget meget alvorligt af landets installatører. Men organisationen er ikke videre begejstret for tempoet.
”Dybbøl Mølle maler, men den maler langsomt. Det skyldes, at der er mange forskellige interesser repræsenteret i arbejdsgruppen, og at vi er organisationer, der på nogen områder er konkurrerende. Det har blandt andet været meget diskuteret, hvem der skal finansiere øget oplysning om autorisationsloven. I forhold til tempoet i arbejdsgruppen har vi også oplevet, at der er forskel på, hvordan brancheorganisationer og en offentlig institution som Sikkerhedsstyrelsen har mulighed for at arbejde,” siger kommunikationschef i DS Håndværk & Industri Kristine Lyngbo.
Tekniq: tempoet er passende
Kommunikationschef Michael Rask Pedersen, som har repræsenteret Tekniq i arbejdsgruppen, er ikke enig. Han mener, at tempoet i arbejdsgruppen har været passende.
”Man laver ikke bare oplysningskampagner ud af den blå luft. Det skal tænkes ordentligt igennem, for autorisationsområdet er meget vigtigt. Vi har arbejdet i et tempo, der gør at vi kommer fremad og som giver mening i den sidste ende,” siger han.
Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er arbejdsgruppen klar til at præsentere initiativer, der skal bekæmpe uautoriseret arbejde i slutningen af august.