Udbygning af solcelleanlæg er gået i stå

Udbygningen af solcelleanlæg i Danmark står stadig i dødvande. Skiftende tilskudsordninger og svingende politiske signaler gør det svært at beregne økonomien i de langsigtede investeringer i solenergi. Det har sat udviklingen i stå. Risikoen er, at Danmark ikke når målene for udviklingen af en bæredygtig energiforsyning – eller at den optimale kombination af teknologier ikke etableres.

Branchen har været dygtig til at innovere og kan i dag levere flotte arkitektoniske løsninger, når det kommer til tagbaserede solceller, mener Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri. Arkivfoto. .

Alle venter på det kommende energiforlig. Det vil nemlig beskrive rammevilkårene for de kommende års udbygning af grønne energikilder. Et af de områder, som har stor bevågenhed, er solcellerne. De har levet en omtumlet tilværelse, præget af stærkt dalende priser og meget skiftende politisk gunst. I 2011 begyndte et sandt boom i udbygningen af især de private, tagbaserede solceller.

Danskerne vil have solcelleanlæg

En undersøgelse fra YouGov viser, at 84 procent af danskerne mener, at mere energi burde komme fra solcelleanlæg.

Antallet er solceller i Danmark blev firedoblet på blot ét år. Lave priser, tilskud, håndværkerfradrag og den attraktive nettoordning, hvor solcelleejeren kunne sælge energi til energiselskabets nettopris, gjorde solceller til en oplagt investering for alle med en mere eller mindre sydvendt tagflade.

Darling blev til syndebuk
Men iveren efter at støtte solcellerne gjorde det lidt for attraktivt. Det var ganske enkelt for dyrt. Det offentliges samlede omkostninger steg uforholdsmæssigt – ikke blot til de privates solcelleeventyr, men også til industrianlæg, som pludselig blev til en uventet stor udgift.

Læs også: Dialog om udbudsbetingelser for solcelleanlæg 

”Nettoordningen og tilskuddene til barmarksværkerne var for høje. Vi argumenterer ikke for at få de attraktive tilskud tilbage, vi vil først og fremmest gerne have brede og stabile rammer. I dag ligger hele markedet i ruiner, fordi ingen ved, hvad der kommer til at ske. Det har kostet en række virksomheder dyrt, ja ligefrem livet for nogen”, siger Michael H. Nielsen, direktør for erhvervs- og brancheservice i Dansk Byggeri.

”Det er fint at sænke afgifterne på energi, men det skal ikke ske på bekostning af agile, smarte løsninger og en oprydning i de regler, der forhindrer en fri udvikling af vedvarende energi inden for nogle stabile rammer”, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri. PR-foto. .

Han peger på, at Aalborg Universitet sidste år gennemførte en analyse af solcellers potentiale i det danske energisystem. Analysen viser, at det er teknisk og økonomisk hensigtsmæssigt, hvis solceller i 2050 udgør en samlet kapacitet på mellem 5.000 og 10.000 MW. I dag udgør solcellers produktion blot 860 MW.

Uudnyttet potentiale
”Vi ser eksempelvis et stort uudnyttet potentiale i bygningsintegrerede solceller. Især i de tættere bebyggede områder er potentialerne store. Så med mindre man har en drøm om at se det danske landskab plastret til med vindmøller og markbaserede solcelleanlæg, er det oplagt at tænke solceller på bygningerne ind i den grønne omstilling. Branchen har været dygtig til at innovere og kan i dag levere flotte arkitektoniske løsninger, når det kommer til tagbaserede solceller”, siger Michael H. Nielsen.

Dansk Byggeri er bekymret for, at det kommende energiforlig ensidigt fokuserer på at sænke energipriserne. Det kan ifølge Michael H. Nielsen fjerne incitamentet til at spare på energien, og fjerne fokus fra målet om at 50 procent af energiforsyningen i Danmark i 2030 skal være fra vedvarende energikilder.

”Det er fint at sænke afgifterne på energi, men det skal ikke ske på bekostning af agile, smarte løsninger og en oprydning i de regler, der forhindrer en fri udvikling af vedvarende energi inden for nogle stabile rammer”. 

Anlæg samler fugleklatter
Han henviser blandt andet til, at kommunernes opsætning af solceller af Energistyrelsen bliver anset som værende forsyningsvirksomhed.  Det betyder, at der for hvert anlæg skal udskilles et selvstændigt selskab, der så kan sælge strømmen til skolen, sportshallen eller svømmehallen med afgifter og moms. Det er en helt unødvendig administrativ byrde, som i praksis har gjort en lang række opsatte anlæg ulovlige, og de står i dag nogle steder og samler fugleklatter uden at levere strøm.

Læs også: 13 kommuner står til at skrotte solceller for millioner 

”Vi har i Dansk Byggeri ikke nogen forkærlighed for solenergi, vi slår til lyd for en samlet og langsigtet energipolitik, der giver plads til, at vi kan gøre tingene smartere. Vi skal fjerne benspændene og usikkerheden, og give plads til at vi kan iværksætte de helt oplagte tiltag, som i dag forhindres. Et eksempel er udnyttelse af spildvarme, hvor reglerne i dag gør det urentabelt at bruge de ressourcer, man har lige foran sig”, siger Michael H. Nielsen.

Politisk forståelse
Regeringen har i dens foreløbige udtalelser om det kommende energiforlig vist forståelse for solcellebranchens utryghed. Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) sagde i november ved Dansk Solcelleforenings konference:

100 procent vedvarende energi i 2050

Danmark har fastsat en målsætning om, at den vedvarende energi skal udgøre 50 procent i 2030, og i 2050 skal hele det danske energiforbrug være baseret på vedvarende energi. En omfattende analyse fra Aalborg Universitet viser, at det er teknisk og økonomisk hensigtsmæssigt, hvis solceller i 2050 udgør en samlet kapacitet på mellem 5.000 og 10.000 MW. Rapporten fastslår, at de tagbaserede solceller bør spille en stor rolle.

”Jeg forstår godt, at de pludselige indgreb, som mine forgængere, og også jeg selv har måtte foretage, har givet anledning til bekymringer, panderynken og usikkerhed i branchen. Jeg har naturligvis forståelse for, at det er svært for en branche at agere, når grundlag og støtteordninger ændres. Jeg vil gerne være med til at sikre, at vi kan gøre det bedre for branchen, så vi understøtter udviklingen og etableringen af solceller i Danmark på den rigtige måde, hvor det i højere grad end i dag er markedet og ikke håndholdte støtteordninger udviklet på Christiansborg og omegn, som driver udviklingen”.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

19.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO i klimaopråb: CO2-udledningen skal ned i byggerierne

18.04.2024Installator.dk

DM i Skills tiltrækker sig særlig opmærksomhed

17.04.2024Installator.dk

Til den hurtigste håndværker på gaden…

16.04.2024Installator.dk

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

16.04.2024Installator.dk

Ny kampagne: Faglærte har grund til at være stolte

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Gå-hjem-møde
Lærlingedagen 2024 - Vejen (Gratis)

Fremtidens elektriker

Dato

23.04.2024

Tid

14:00

Sted

Vejen

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø