Unge rollemodeller vil bekæmpe fordomme om faguddannelser

Erhvervsskolernes ElevOrganisation har sendt et korps af unge rollemodeller rundt på landets folkeskoler for at punktere gamle fordomme om, hvordan det er at tage en erhvervsuddannelse.

Casper Steppat har en studentereksamen med et snit på 11,3, men kunne ikke se sig selv på et kontor og er nu i gang med en VVS-uddannelse. Det rejser han fra i dag af rundt i landet for at fortælle folkeskoleelever om. Foto: Niels Jørgensen..

Der skal virkelige historier til at punktere gamle fordomme, mener Erhvervsskolernes ElevOrganisation (EEO). I samarbejde med Nordea-fonden sender organisationen fra i dag af et rollemodelkorps ud på hundredvis af folkeskoler for at fortælle positive og virkelige historier om de faguddannelser, som mange har negative fordomme om.

Rollemodellerne er unge, der selv er ved at uddanne sig til VVS’er, elektriker eller en anden af de i alt 107 faguddannelser, man kan tage i Danmark.

Læs også: I fremtiden vil der mangle en kvart million faglærte

Mange unge er nemlig slet ikke klar over de muligheder, der er som faglært, når de skal vælge uddannelse, mener Helene Glundholt, formand for EEO:

"Vi gør udskolingseleverne opmærksomme på udbuddet af uddannelser og vil vise, at erhvervsuddannelserne også er en attraktiv uddannelsesvej, som både kan lede til job, iværksætteri og videreuddannelse. Mange unge er slet ikke opmærksomme på de mange muligheder. For eksempel at man får løn under uddannelsen, og at man har mulighed for at blive selvstændig i en unge alder", siger Helene Glundholt. Hun er selv ved at uddanne sig til grafisk tekniker.

Om projektet

EEO vil med ung-til-ung-vejledning besøge 300 folkeskoler i løbet af de kommende to år. Nordea-fonden har øremærket 75 mio. kr. til at øge attraktionsværdien og prestigen af de danske erhvervsuddannelser – 2,6 mio. kr. er blevet uddelt til EEO’s rollemodelprojekt. 

”Hvorfor, du fik jo gode karakterer?”
En af de unge, der fra i dag rejser rundt i landet for at fortælle unge om, hvordan det er at tage en erhvervsuddannelse – og hvorfor han gør det – er Casper Steppat.

Han har gået i gymnasiet, hvor han klarede sig godt og gennemførte med et snit på 11,3. Men han kan ikke se sig selv sidde på et kontor hele dagen og vil bruge sine hænder i sit arbejde. Derfor har han valgt at uddanne sig til VVS’er og energispecialist.

"Mine 2. gradsligninger giver mening, fordi jeg skal bruge dem til at finde ud af, hvor stor en radiator skal være. Jeg tror, rigtig mange unge har svært ved at se formålet med det, de lærer i skolen, men på faguddannelserne kobler vi hele tiden teori og praksis".

Læs også: EUC Sjælland: De unge skal kende til VVS’ernes faglighed

Casper støder dog ofte på fordomme om sit valg af uddannelse – fordomme som han nu vil være med til at ændre:

"Man falder lige et par point i agtelse, og folk spørger typisk: Hvorfor, du fik jo gode karakterer? Og så har de som regel lige en vandhane, de skal have fixet."

Læs også: Tekniq: Mangel på elever på VVS-energiuddannelsen

De unge rollemodeller vil i løbet af de næste to år besøge 300 skoler i landet. Nordea-fonden har doneret 2,6 mio. kr. til projektet.

-CHM

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

11.07.2025BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Det kan blive dyrt at tage gulpladebilen med på festival

11.07.2025Installator.dk

Virksomheder holder fast i ESG-rapportering trods lempede krav

10.07.2025Installator.dk

Mangel får virksomheder til at ansætte lærlinge

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup