Usikkerhed bremser VE-markedet

EU-bureaukrati dæmper fortsat salget af solceller og husstandsvindmøller i Danmark, mens høje priser skræmmer husejerne væk fra varmepumper. Til gengæld er VE-teknologer som solvarme og biomassefyr i vækst i øjeblikket. Erhvervsmagasinet Installatør gennemgår muligheder og begrænsninger på VE-området netop nu.

Grøn energi er fremtiden, men flere af VE-teknologierne bremses forsat af forskellige usikkerheder. Installator.dk gennemgår her de vigtigste teknologier på VE-markedet.

Solcellemarkedet ramt af regelkaos

<p>Markedet er på papiret solidt, men det regelkaos, der er opstået forbindelse med vedtagelsen af en ny vækstpakke samt nye rådighedstariffer, skaber stor usikkerhed.</p>

I 2012 faldt husejere over hinanden for at få installeret solceller på taget, men ved årsskiftet til 2013 ændrede regeringen vilkårene for den indtil da lukrative nettomålerordning, som gjorde det til en sikker investering for private at plastre hustaget til med solceller. Solcellefesten stoppede brat og en lang række solcelle-firmaer måtte dreje nøglen om som følge af mangel på nye ordrer. Det nye regelsæt bliver fortsat behandlet i EU-systemet, hvilket betyder, at mange aktører forholder sig afventende. Derfor er det nuværende marked for små solcelleanlæg i en form for stilstand. Samtidig er der fortsat mange uafklarede spørgsmål om større solcelleanlæg. Markedet er på papiret solidt, men det regelkaos, der er opstået forbindelse med vedtagelsen af en ny vækstpakke samt nye rådighedstariffer, skaber stor usikkerhed. Kommunerne står i kø for at bygge solcelleanlæg, men de nuværende regler betyder, at kommunerne har markant ringere vilkår for etablering af solcelleanlæg end staten. Det medfører, at kommunerne forholder sig afventende og satser på, at de forhåbentlig vinder den kommunale solcelle-roulette, og dermed får lov til at sætte nogle større solcelleanlæg op. Dispensationspuljen er reelt den eneste måde, hvorpå kommunerne kan komme ind under den fordelagtige timebaserede nettoafregningsordning, hvor der ikke skal svares afgifter af den strøm, der forbruges direkte i den tilknyttede bygning. Så selvom der stadig er massevis af potentiale i solcellemarkedet, så skal markedet først frigøre sig fra den bureaukratiske spædetrøje, som spæder ben for, at den private og kommunale udbygning med solceller fortsætter.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Solvarme går lyse tider i møde

I de seneste år har solenergi generelt lidt en hård skæbne. Det enorme fokus fra medier og politikere på offentlige støtteordninger til solceller har gjort de private aktører forvirrede. Det gælder desværre også for solvarme til varmt vand og opvarmning, som ellers er en meget energieffektiv investering. Det lader dog til, at boligejerne så småt begynder at tø op overfor solvarmanlæg. Solenvarme giver billigt og miljørigtigt varmt vand i hanerne, og kombinationen af et mindre solvarmeanlæg og en højeffektivitetspumpe er blevet udråbt til at være fremtidens svar på vedvarende energi i private hjem. En effektiv varmepumpe er i dag en bedre investering isoleret set, men kan ikke dække hele familiens varmeforbrug, og derfor er det optimalt at kombinerer med et solvarmeanlæg. De sidste par år er der kommet adskillige store solvarmeanlæg til og udviklingen ser ud til at fortsætte. Der er stor sandsynlighed for, at op mod 20 procent af varmen fra decentrale anlæg kommer fra solen i 2020.

Læs også: Solceller går op i limningen 

___________________________________________________________________________________________________________________________

Hundedyre varmepumper afskrækker forbrugerne

<p> En væsentlig årsag til forbrugernes tilbageholdenhed, hvad angår varmepumpeinvesteringer, er, at mange ikke ved nok om varmepumper, og dermed føler sig usikre i forhold til så stor en investering.</p>

Varmepumper er i dag en sikker investering, der er udråbt som den ideelle erstatning for olie- og naturfyr, fordi teknologien er forbundet med de laveste driftsomkostninger. Men salget af individuelle varme-pumper til private, som skal afløse oliefyrene og opsuge de stigende mængder vindmøllestrøm, foregår i slæbegear. Og noget tyder på, at det skyldes prisen. Gennem en række år er der blevet ydet forskellige former for tilskud til varmepumper, der er blevet stillet krav om mærkning og udarbejdet positivlister, installatørerne er blevet uddannet og forbrugerne informeret om korrekt brug af teknologien. Alligevel kører salget stadig på vågeblus her i Danmark. En væsentlig årsag til forbrugernes tilbageholdenhed, hvad angår varmepumpeinvesteringer, er, at mange ikke ved nok om varmepumper, og dermed føler sig usikre i forhold til så stor en investering. Der er dog stadig næsten 500.000 gas- og oliefyr, der skal udskiftes i Danmark, og det vil på sigt betyde, at de private aktøres interesse for varmepumper vil stige de kommende år. Det kræver dog, at installatørerne forstår at formidle de positive aspekter ved at investere i en varmepumpe fremfor billigere energirigtige løsninger. Et af de områder, hvor varmepumpebranchen har mærket en markant stigning er inden for ’store varmepumper’ eksempelvis i forbindelse med industriel fjernvarme eller varmepumper i kraftvarmesystemer. Varmepumper er klart det billigste i forbindelse med nybyggeri, og derfor er der også positive tendenser, der peger i retning af, at markedet i 2014 vil stige i takt med, at der kommer mere gang i byggebranchen.

____________________________________________________________________________________________________________

Biomassefyr - en niche med potentiale

<p>Private aktører anser træpillefyret for at være et godt alternativ til mere traditionelle opvarmningskilder som eksempelvis brændeovne og olie- og gasfyr, og netop derfor er denne form for varmekilde en niche med et stort potentiale.</p>

Flere aktører efterspørger biomassefyr, og specielt salget af træpillefyr stiger i øjeblikket. Private aktører anser træpillefyret for at være et godt alternativ til mere traditionelle opvarmningskilder som eksempelvis brændeovne og olie- og gasfyr, og netop derfor er denne form for varmekilde en niche med et stort potentiale. Træpiller er et biobrændsel, der er kendetegnet ved at være CO2 neutralt, hvilket er et vigtigt parameter, når de private boligejere skal vælge ny varmekilde. Et andet vigtigt parameter er prisen. Et træpillefyr er væsentligt billigere end en varmepumpe, og selvom der er en række positive tegn i dansk økonomi, så er de danske boligejere stadig mådeholdende, når der skal investeres i energirigtige løsninger til hjemmet. I områder uden fjernvarme, ydes der tilskud til installeringen af pillefyr, biomassefyr og fastbrændselskedler, og det har også haft en stor betydning i forhold til den stigning i salget, der i øjeblikket ses.

Læs også: Klar til solcelle-vækst med VE-uddannelser

___________________________________________________________________________________________________________________________

EU-bureaukrati bremser husstandsvindmøller

Denne artikel er skrevet på baggrund af interviews med:

  • Søren Rise, chefkonsulent i Tekniq,
  • Carsten Essler Helmer, energikonsulent i DS Håndværk og Industri,
  • Per Henriksen fra Dansk Solcelleforening
  • Jørgen Larsen fra Danmarks Vindmølleforening

Det danske marked for husstandsmøller har været igennem samme kaotiske rutchetur som solcellemarkedet. Leverandørerne og installatørerne har været voldsomt plaget af skiftende energipolitik, og selvom regeringen fik vedtaget en ny støttesats til møllerne for godt et år siden, er salget af møllerne gået væsentligt ned, usikkerheden er stadig for stor til at forbrugerne tør tage chancen. EU mangler nemlig stadig at godkende de støttede afregningssatser for strømmen fra møllerne. Kunder, der vælger at investere i møllen, kan derfor ikke vide sig sikre på afregningsprisen på 150 øre/kWh, før den er endeligt godkendt af EU. Det betyder, at de danske producenter af hustandsvindmøller, som har ofret store udviklingsmidler over flere år, har været tvunget til at skære ned. Så alt tyder på at udviklingspotentialet for hustandsvindmøller, som det ser ud nu er minimalt, men når der kommer en afgørelse fra EU, skulle det gerne afføde mange flere nye ordre på husstandsvindmøller. 

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

18.03.2024RIB Software

Sponseret

Sidste chance for tilmelding til RIB Connex webinar!

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Gå-hjem-møde
Lærlingedagen 2024 - Vejen (Gratis)

Fremtidens elektriker

Dato

23.04.2024

Tid

14:00

Sted

Vejen

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø