Vækst i energirenovering
De færreste tror på, at 2013 bliver et jubelår, men nogle områder oplever vækst, og et af dem er energirenovering også selvom solcelleanlæg ikke er helt så attraktive, som de har været.
Energipriserne er gennem mange år steget og steget. Den udvikling – og forventningen om mere af samme skuffe – satte gang i solcelleeventyret i primært parcelhuse. Det eventyr, som nu ser ud til at blive lidt mindre eventyrligt. Det har ændringen af nettomålerordningen sørget for.
Det er dog ikke alle, der sørger over det, for den nye ordning åbner bedre muligheder for at installere solcelleanlæg i landsbyer og boligforeninger, og så er der større og mindre erhvervsvirksomheder, som efterspørger langt større anlæg end parcelhusejerne. Efterspørgslen er allerede i gang, og installatørerne kan måske hjælpe den på vej. Allerede før ændringen af nettomålerordningen var nogle installatører i gang med at tænke i andre baner.
Installatører vælger nye veje
To installatører, som begge var tidligt ude og i dag har energirenovering og vedvarende energi som en stor del af deres marked, udtalte i september til Installatør Horisont:
”Privatmarkedet forsvinder ikke, men det er ikke længere så lukrativt, og vi overvejer i højere grad at flytte vores solcellefokus til erhverv og eventuelt store anlæg,” sagde Erik Königsberg, BE-installationer A/S i Viborg.
Tom Johansen, Urhøj Smedje, udtalte sig i samme artikel i lignende baner: ”Vi monterer også mange solcelleanlæg, men tjener ikke meget på det. Der er dukket rigtig mange plattenslagere op på solcellemarkedet – det et ”frygteligt marked”.
De mener som flere andre, at der er langt bedre forretning i energirenovering, for de eksisterende boliger – især dem, der er bygget efter tidligere tiders bygningsreglementer – trænger i høj grad til renovering af installationerne – for eksempel ventilation, varmeanlæg og IBI.
Akkurat som solcellerne er det en investering, som kan lette økonomien i en fremtid med stigende energipriser.
Privatmarkedet forsvinder ikke, men det er ikke længere så lukrativt, og vi overvejer i højere grad at flytte vores solcellefokus til erhverv og eventuelt store anlæg.
Erik Königsberg, BE-installationer A/S i Viborg
Forældede installationer
Et af de ømme punkter er ventilationsanlæg, som helt mangler i den ældre del af boligmassen. Her er det dog endnu særdeles dyrt. I de lidt nyere boliger mangler varmegenvinding.
Endnu et problem er varmeanlæg – især uden for det det kollektive forsyningsområde, uden adgang til fjernvarme. Her findes et stort antal gamle oliefyr, som bliver dyrere og dyrere i drift. Mange forbrugere er derfor klar til en udskiftning med varmepumpe eller pillefyr, som dels sparer penge og dels gør huset lettere at sælge.
De høje energipriser kan også gøre det interessant at investere i intelligente installationer, som ikke alene sørger for at tænde og slukke, men også øger forbrugerens bevidsthed om, hvor og hvornår energien forbruges. Dermed er der skabt basis for at sætte ind. Samtidig gør man bygningen klar til et kommende smart grid, hvor prisen sættes efter mængden af vedvarende energi i nettet.
Samarbejde
Energirenovering sker ofte i tilslutning til en større renovering, hvor der også indgår for eksempel isolering eller nye vinduer. Her er det en fordel at samarbejde med andre faggrupper. Det har nogle taget konsekvensen af.