Varmen fosser ud af statens bygninger

Staten har sat et mål om at reducere sit energiforbrug med 14 procent i 2020. Men der er lang vej igen, hvis staten skal nå at indfri sit energimål. En ny opgørelse viser nemlig, at der siden 2006 kun er sket en reduktion på 1,8 procent.

Grafen er lavet af Dansk Byggeri, der har tallene fra Energistyrelsen. Klik for at forstørre..

Spar på energien! Vi ved alle, at det har stor betydning for både vores pengepung og miljøet, at vi reducerer energiforbruget. Staten står bag en stor del af de kampagner, der skal få danskerne til at skifte vinduerne ud med den energirigtige version, skifte til sparepærer, vaske på 40 grader og skifte oliefyret ud med en varmepumpe.

Men når det kommer til at reducere energiforbruget i de enkelte ministerier, er der lang vej igen, før staten kan nå sine egne miljø-ambitioner.  

Læs også: 21 initiativer skal nedbringe energiforbruget

Lang vej igen
En ny opgørelse fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet viser, at der fra 2006 til 2013 kun er sket en reduktion af energiforbruget med 1,8 procent i statens bygninger. Et tal der ligger langt fra statens eget mål om at reducere sit energiforbrug med 14 procent i 2020. Enkelte ministerier har endda valgt at skrue op for energiforbruget. Eksempelvis har Finansministeriet øget sit energiforbrug med 188 procent.

Hos Klima-, Energi- og Bygningsministeriet er de godt klar over, at der skal sættes skub i initiativerne, hvis målet om et lavere energiforbrug skal indfris.

”Jeg vil sørge for, at de ministerier, der har et stort energiforbrug og endnu er et stykke vej fra at indfri energisparemålet, vil blive indkaldt til særskilte drøftelser. Drøftelserne skal klarlægge, hvad der konkret kan gøres for, at ministerierne lever op målet om at reducere deres energiforbrug med 14 procent i 2020 i forhold til 2006”, skriver klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) til Folketingets Klima-, Energi- og Bygningsudvalg.

I Dansk Byggeri undrer man sig over, at staten halter efter, når det kommer til sit eget energiforbrug.

”Regeringen har ellers udset de offentlige bygningsejere til at være frontløbere på energiområdet, fordi den offentlige bygningsbestand er så stor. Men det er tilsyneladende meget svært for staten at spare på energien, skriver Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Overflod af gamle bygninger
Dansk Byggeri mener, at der er et kæmpe potentiale for energiforbedringer hos staten. De statslige bygninger er generelt gamle og hele 71 procent er bygget før 1979. Netop året 1979 er skelsættende, da det var med Bygningsreglementet i 1979, at man for alvor begyndte at sætte energikrav til nybyggeriet i Danmark. Det vil sige, at mange af bygningerne er bygget uden, at der er taget hensyn til energiforbruget.

”Med en overflod af gamle bygninger er det indlysende, at den bedste vej til at nedsætte energiforbruget er ved at energirenovere. For hvis varmen fosser ud af forsatsvinduerne, og de gamle hulmure ikke er isolerede, gør det ingen forskel, om de ansatte husker at lukke computeren, inden de går på weekend”, siger Lars Storr-Hansen.

Forbruget er eksploderet
Hos enkelte ministerier er det gået i den stik modsatte retning. Eksempelvis har Finansministeriet formået at øge deres samlede energiforbrug med 188 procent siden 2006.

”Der er stor forskel på standarden af de bygninger, de enkelte ministerier råder over. Derfor er det svært at sammenligne ministeriernes energiforbrug. Men det skal absolut få alarmklokkerne til at ringe, at energiforbruget på et ministerområde stiger voldsomt – og når der i hele staten er så ringe et fokus på at nedsætte energiforbruget”, siger Lars Storr-Hansen.

Alle tal i artiklen er fortolket af Dansk Byggeri. Opgørelsen over de enkelte ministeriers energiforbrug kan findes her.

-SSM

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

06.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

03.02.2025Installator.dk

Biogas løser klimaudfordring for danske mursten

30.01.2025Installator.dk

Ny energieffektiv belysning i Københavns Lufthavn

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding