Vejen til nye opvarmningskilder kan være brolagt med fælder

Forbrugerne bør være opmærksomme på, hvordan deres eksisterende varmeanlæg fungerer og hvor effektivt det er i forhold til en eventuel ny energikilde, mener forskningschef ved Statens Byggeforsknings Institut, Søren Aggerholm. I øvrigt efterlyser han en mere lødig markedsføring fra forhandlerne, bedre data, samt at installatørerne sætter sig ind i varmeforsyningsforholdene i deres eget område.

Ifølge den seneste opgørelse er 60 procent af de danske husstande nu tilsluttet fjernvarmenettet. 25 procent har naturgas, mens den resterende del benytter el-opvarmning, varmepumper, fast brændsel eller andre energikilder.

Nogle boliger har dog teknisk set adgang til fjernvarme, uden at de i dag kan drage fordel af denne energikilde. I de københavnske omegnskommuner er de store byggerier således typisk tilsluttet fjernvarmenettet, hvorimod de mindre byggerier har naturgas.

Hvis man derfor forventer, at der skal ske en udfasning af naturgas som energikilde, er det oplagt, at også disse boliger bliver tilsluttet fjernvarmenettet, forudsat at de befinder sig i umiddelbar nærhed af fjernvarmerørene, mener Søren Aggerholm, som er forskningschef for afdelingen Energi og Miljø på Statens Byggeforskningsinstitut.

De oprindelige fjernvarmeplanerne blev skabt i 1980’erne, og har været gældende frem til i dag, men er for tiden ved at ved at blive revideret.

I den oprindelige plan var det i øvrigt kommunerne, som sammen med staten besluttede, hvilken type energiforsyning, der skulle være i de enkelte områder af landet. I fremtiden bliver det imidlertid kommunerne, som selv skal stå for beslutningen. Søren Aggerholm mener derfor, at der for de bygningers vedkommende, som befinder sig i udkanten af fjernvarmeforsyningen, vil ske en mere individuel vurdering af, om de skal have indlagt fjernvarme eller f.eks. varmepumper.

Installatørerne skal på banen
”Der vil dog altid være områder af Danmark, som ikke kan forvente at få fjernvarme”, siger han. Det skyldes, at der ganske enkelt er en grænse for, hvor langt det kan betale sig at transportere varmt vand”, siger Søren Aggerholm, som i øvrigt gerne ser, at installatørerne også vejleder forbrugerne, så godt de formår.

”De er nødt til at sætte sig ind i varmeforsyningsforholdene i det område, hvor de arbejder, lige som de bør sørge for at skaffe sig den nødvendige viden både vedrørende den aktuelle og den langsigtede situation. Derudover skal de sikre sig, at de komponenter, de vil levere, er energieffektive og veldokumenterede. Med tiden, når det er helt afklaret, hvilke varmeforsyningskilder, der skal tilsluttes i de enkelte områder af landet, bør de også gøre mere ud af at markedsføre disse over for forbrugerne – og helst kun de mest energieffektive. På den måde kan de opdyrke et helt nyt marked.”

Jordvarme er effektiv, men…
”I tæt bebyggede områder er fjernvarme uden tvivl det bedste bud, hvorimod det optimale valg af varmekilde i mere tyndt befolkede områder vil afhænge af en række individuelle forhold. Det er dog min vurdering, at varmepumper på lang sigt vil blive den dominerende opvarmningsformer i disse områder,” tilføjer han.

Aktuelt er Energistyrelsen i gang med et projekt, som skal give mere viden om varmepumpers reelle nytteværdi. Der gives således tilskud til etablering af varmepumper i 300 huse mod at Energistyrelsen får lov til at måle på dem og opsamle erfaring.

Brug af varmepumper er imidlertid ikke helt uproblematisk. En større udbredelse forudsætter således brug af mere vedvarende energi fra vindmøller og på længere sigt også solceller i el-systemet.

”Derudover skal husejerne have mulighed for at nedgrave jordslanger på deres grund. Overordnet set er jordvarme dog - på grund af den høje virkningsgrad - en meget effektiv energikilde. Hertil kommer, at selv om luften bliver kold, vil jorden fortsat være varm,” tilføjer Søren Aggerholm.

Den ret pebrede pris for at etablere jordvarme samt de praktiske problemer, som er forbundet med at grave slangerne ned, kan dog bremse folks interesse for denne opvarmningsform. Endelig udgør levetiden en Akilleshæl, mener Søren Aggerholm.

”Man siger, at jordvarmeanlægs levetid nu er blevet forlænget en del i forhold til tidligere. Men vi ved det jo desværre først, når tiden er gået.”.

Se udviklingen an
En helt tredje opvarmningsform kunne f.eks. være et kondenserende oliefyr, som har en meget høj virkningsgrad. Endelig kunne en helt fjerde opvarmningsform bestå i f.eks. fastbrændselsanlæg, som benytter træpiller.

Private vindmøller tiltror SBI’s forskningschef imidlertid ikke nogen stor fremtid, fordi det er de færreste, som har plads til - eller ønsker sig - et vindmølletårn på deres grund.

”Vindmølleenergi er kun en god idé, hvis det er et elselskab, som har samlet et antal møller i et bestemt område, hvor de så vidt mulig ikke generer nogen.”

Hvis man som forbruger ønsker at skifte til en anden opvarmningsform, bør man efter Søren Aggerholms vurdering være opmærksom på, hvordan ens eksisterende varmeanlæg fungerer, og hvordan det passer til den nye opvarmningsform. Mange af de nye, energieffektive opvarmningsformer forudsætter således, at der er lavtemperatur-drift på varmeanlægget, og dette kræver sædvanligvis, at man efterisolerer bygningen. Helt konkret drejer det sig fx om at isolere lofter og rør samt at skifte vinduer.

”Jeg vil under alle omstændigheder fraråde, at forbrugerne skynder sig at skifte energikilde,” siger Søren Aggerholm, som i stedet råder til, at man venter og ser, hvordan udviklingen går i ens eget lokalområde.

”Det skal dog ikke være til hinder for at man udskifter sit gasfyr, hvis det trænger til det,” tilføjer han.

”I øvrigt opnås det bedste resultat altid, hvis man samtidig med udskiftning af varmekilde eller installation sørger for efterisolering, da man derved også kan forøge effektiviteten af varmeanlægget.”

Klondike-forhold
”Er danskerne generelt tilstrækkeligt velorienterede vedrørende de energikilder, som er til rådighed?”

”Nej. Der er en hel del områder i landet, hvor valget slet ikke har været til diskussion, fordi man ifølge varmeplanen enten har skullet bruge naturgas eller fjernvarme, og det begrænser jo ofte incitamentet til at søge mere viden. Uden for disse områder har der samtidig været næsten Klondikeagtige forhold vedrørende markedsføring af energikilder. Der findes en lang række eksempler på, at forhandlere har markedsført kedler til fastbrændsel eller mere eller mindre underlødige varmepumper. Forbrugerne har ikke en jordisk chance for at gennemskue, hvad der er op eller ned. Derfor handler det efter min mening om bedre offentlig oplysning og frem for alt mere veldokumenterede data,” siger Søren Aggerholm.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

16.04.2024Installator.dk

Fejlinstallationer kan give alvorlige skader

16.04.2024Vaillant A/S

Sponseret

BÆREDYGTIGE LUFT TIL VAND VARMEPUMPER GØR OLLEKOLLE GRØNNERE

15.04.2024TOTO

Sponseret

Priser til TOTO for bæredygtighed og design

11.04.2024Installator.dk

Sanitetsbranchen er ramt af stagnerende salg på andet år

03.04.2024Geberit A/S

Sponseret

Nyt gulvstående toilet fra Ifö: Øger effektiviteten og reducerer støj

02.04.2024Vaillant A/S

Sponseret

VAILLANT GIVER GRØN VARME TIL DIT NÆSTE PROJEKT

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København