Virksomheder kan spare millioner med effektiv bygningsstyring

Danske virksomheder og bygherrer undervurderer potentialet i intelligent bygningsstyring og går glip af store besparelser, bedre indeklima og øget produktivitet blandt medarbejderne. Det oplever Schneider Electric, der opfordrer til at se langsigtet bygningsdrift som et centralt forretningsaktiv.

Mere end 40 % af det danske energiforbrug bliver brugt i bygninger, hvor der ligger et gigantisk besparelsespotentiale i at optimere driften af de danske bygninger. Det er advokatfirmaet Plesner Advokater et godt eksempel på. I 2011 satte virksomheden gang i et målrettet projekt for at optimere energiforbruget i deres ikoniske domicil Kobbertårnet i København. I samarbejde med energispecialisten Schneider Electric har advokatfirmaet sparet 2.4 mio. kr. på tre år ved at optimere driften af bygningens tekniske funktioner. 

”Kobbertårnet er fra 2004 og er et fantastisk eksempel på, hvor stort potentialet er for at drive selv nyere bygninger professionelt og fokuseret med integreret styring. Desværre oplever vi ofte, at virksomheder og bygherrer ikke er klar over,hvor meget de kan optimere værdien af deres bygning,” siger Søren Eriksen, Vice President for EcoBuilding i Schneider Electric Danmark, der er markedsleder inden for intelligente BMS-løsninger til bygninger.

Potentialet i driftsoptimering af bygninger er stort, og besparelserne kan skabe plads til investeringer i nye medarbejdere, øget innovation eller andre langsigtede energioptimerende tiltag.

Det gyldne overblik
Som hos Plesner Advokater ligger de store besparelser ofte gemt i at reducere bygningers energiforbrug. Her er et godt overblik nøglen til komme energispildet til livs. Derfor handler det om at samle de tekniske funktioner i ét samlet system, så de driftsansvarlige nemt kan følge energiforbruget i varme-, køl-, ventilations- og belysningsanlæg på én enkelt platform.

”Et integreret styringssystem skaber det nødvendige overblik, som giver større fleksibilitet og højere effektivitet i bygningsdriften uden at det nødvendigvis kræver store investeringer, da vi nemt kan samle de eksisterende systemer i en åben platform. Derfor er energioptimering af de tekniske systemer ofte en god business-case med en kort tilbagebetalingstid på nogle få år,” forklarer Søren Eriksen.

Energibesparelserne kan dokumenteres og aflæses direkte på bundlinjen, men effektiv bygningsstyring har også en række øvrige effekter, som forbedrer indeklimaet til glæde for medarbejdernes trivsel og produktivitet.

Indeklima booster konkurrenceevnen
Tilfredse medarbejdere er godt for forretningen, og her spiller et godt indeklima en central rolle. Det viser undersøgelser fra DTU, som dokumenterer, at dårligt indeklima hurtigt forringer medarbejdernes effektivitet.

”Dårlig luftkvalitet og skæve temperaturer distraherer hurtigt medarbejderne, og i sidste ende kan indeklimaet føre til sygemeldinger i medarbejderstaben,” forklarer Pawel Wargocki, der lektor ved DTU BYG og ekspert i indeklima.

Han understreger, at investeringer i et forbedret indeklima ofte er tjent hjem på under et år på grund af en øget produktivitet hos medarbejderne.

Den dyre ventilation 
Et godt indeklima hænger blandt andet tæt sammen med ventilationssystemet i de danske bygninger,og her ligger store besparelser gemt. I mange bygninger er ventilationssystemerne nemlig en af de store, skjulte energislugere, som hvert år koster mange virksomheder dyrt.

”Analyser viser, at 50 % af alle ventilationsanlæg kan halvere deres energiforbrug udelukkende ved at justere og tilpasse indstillingerne i de tekniske anlæg, som ofte kører uden styring og justering. Det koster mange penge i det lange løb, hvis et ventilationsanlæg hele tiden kører for fuld fart. Her handler det om at skabe sig et overblik og hele tiden justere funktionerne, så de kører optimalt,” siger Søren Eriksen fra Schneider Electric, der har mere end 5000 intelligente BMS-systemer installeret i danske bygninger.

Schneider Electric er global specialist inden for energistyring og automatisering. Med en omsætning i 2014 på 25 mia. euro i ryggen betjener vores 170.000 medarbejdere kunder i mere end 100 lande, og hjælper dem til at administrere deres energiforbrug og på en sikker, pålidelig, effektiv og bæredygtig måde. Fra de mest simple el-kontakter til komplekse driftssystemer – optimerer vores teknologi, software og tjenester den måde, vores kunder styrer og automatiserer deres forretning på. Schneider Electric Danmark A/S rummer bl.a. det kendte brand Lauritz Knudsen, der er Danmarks førende brand inden for el-materiel, intelligente systemer og løsninger til data og kommunikation. Vi arbejder konstant på at forbinde verden i intelligente løsninger, der forvandler industrier, transformerer byer og digitaliserer forretninger.

Mere fra...

26.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

25.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

03.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ekspert advarer: Hvem skal vende Danmark fra sort til grøn energi?

21.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo